Back to News

Ura urkenee Oulussa – etänä

Ahti Jääskeläinen

BusinessOulun ICT-tiimi konseptoi ICTOulu Road Show -kiertueen talvella 2021/2022, joka konkretisoitui heti kevättalvella. Ideana on esitellä Oulun seudun ICT-sektoria painottaen työ- ja uramahdollisuuksia sekä esitellä konkreettisesti avoimia työtehtäviä eri yrityksissä niin suomeksi kuin englanniksikin, tavoitellen monen taustaisia osaajia. Tavoitteena on paitsi houkutella osaajia muuttamaan Ouluun, myös vaihtoehtoisesti työskentelemään etänä Oululaisessa ICT-yrityksessä – tämäkin on hyvin realistinen vaihtoehto yhä useammalle ICT-alan työnantajalle. Yleisöksi tavoitellaan opiskelijoita, ulkomaalaisia tutkinto- ja vaihto-opiskelijoita, työttömiä alasta kiinnostuneita sekä alalla työssä olevia ja työpaikan vaihtoa harkitsevia.

Ylivieska oli tiimin ensimmäinen vierailukohde, siellä 24.3. tiimimme pääsi pitämään esittelyn Centrian kampuksella hienossa auditoriossa sekä samanaikaisesti streamattuna etäseuraajille. Mukana yleisössä oli Ahti Jääskeläinen , ylivieskalainen Centrian tietotekniikan opiskelija. Jääskeläisellä on takanaan ensimmäinen vuosi insinöörin opintoja ja haussa oli paitsi kesätyö, myös työ opiskeluiden ohelle sekä opintoihin liittyvien harjoitteluiden suorituspaikka.

Kävimme tilaisuuden jälkeen keskustelua Jääskeläisen kanssa esitellen laajemmin avoimia työpaikkoja Oulun seudulla sekä käyden läpi myös esimerkiksi LinkedIn-profiilin suositeltavia painotuksia. Jääskeläinen oli itsekin erittäin aktiivinen ja myönteisenä lopputuloksena hän on nyt työllistynyt oululaiseen Profilence-yritykseen nimikkeellä Stability engineer. Työssä testataan esimerkiksi android-pohjaisten laitteiden luotettavuutta ja käytettävyyttä hyödyntäen Profilencen omaa testausohjelmistoa.

Jääskeläinen kommentoi työpaikkaansa seuraavasti: “Minulla on nyt vakituinen paikka Profilencelta ja heille sopii myös töiden jatkaminen opiskeluiden ohella, mikä on todella hienoa.” Jääskeläinen korostaa myös Profilencen kattavaa perehdytystä. Kokemusta ei hänellä ymmärrettävästi vielä ollut paljoa, mutta se ei haitannut. Yritys oli valmis kouluttamaan uuden työntekijän kattavasti työtehtäviä varten.

Jääskeläinen asuu pääosin edelleen Ylivieskassa, mutta käy aika ajoin myös Oulussa. Lisää joustavuutta kokonaisuuteen tuo opintojen etämahdollisuus. Toisaalta myös työtä voi tehdä etänä. Työnantaja on suhtautunut etätyöskentelyyn hyvin positiivisesti: “Profilencea ei haitannut lainkaan se, että asun pääosin Ylivieskassa. Toki aluksi perehdytykset ja käytännön asiat edellyttivät hieman toimistotyötäkin, mutta nyt työt menevät hyvin joustavasti, kunhan yhteydet vain toimivat. Tämä työpaikka on varsin optimaalinen elämäntilanteeseeni. Voin tehdä vaihtelevasti tunteja tilanteeni mukaan ja voin yhdistää työtäni opintoihini.”

Tulevaisuudessa Oulu näyttäytyy houkuttelevana paikkana sijoittua pysyvämminkin. “Oulu voisi olla opintojen jälkeen hyvä paikka asua ja työskennellä, aika näyttää. Kannustan kaikkia Oulun ulkopuolella asuvia harkitsemaan tällaista mallia. ICT-yritykset antavat paljon joustavuutta ja työt onnistuvat varsin hyvin etänäkin. Kiitos myös BusinessOululle.”

ICT-tiimi on saanut kevään tapahtumista eräitä muitakin myönteisiä tarinoita, joten tiimi jatkaa kansallista road show -työtään lomien jälkeen, jolloin suuntana on esimerkiksi Vaasa, Seinäjoki, Jyväskylä ja Kuopio. Kannattaa katsella Oulun ICT-sektorin suuntaan ja tutkia avoimia työmahdollisuuksia, vaikka et Oulussa asuisikaan. Kätevä tapa lähteä liikkeelle on tutustua yrityksiin ja teknologioihin osoitteessa www.ictoulu.fi

Jussi Leponiemi, asiakkuuspäällikkö ICT, BusinessOulu