Tai­ka­sa­tu­kul­man viih­dyt­tä­viä ja opet­ta­vai­sia ääni­sa­tu­ja kuun­nel­laan tuhan­sis­sa kodeis­sa

Veera Mahlakaarto (kuvassa) ja Eemeli Alanne voittivat Slush Community Side Eventin pitchauskilpailun.

Tai­ka­sa­tu­kul­man yri­tys­ta­ri­na sai alkun­sa jou­lu­kuus­sa 2023, kun oulu­lai­set Vee­ra Mah­la­kaar­to ja Eeme­li Alan­ne jul­kai­si­vat ensim­mäi­sen ääni­sa­tun­sa You­Tu­been jou­lun väli­päi­vi­nä. Etsies­sään netis­tä ilta­sa­tu­ja per­heen vii­si­vuo­ti­aal­le he oli­vat huo­man­neet, että viih­dyt­tä­vää, mut­ta samal­la opet­ta­vais­ta sisäl­töä lap­sil­le ei ollut tar­jol­la riit­tä­väs­ti. Niin­pä he päät­ti­vät kokeil­la kir­joit­taa satu­ja itse. Nyt he ovat jul­kais­seet jo yli 100 ääni­sa­tua You­Tu­been ja Spo­ti­fy­hin, ja kuun­te­lu­ti­las­tot näyt­tä­vät hyväl­tä. Satu­ja kuun­nel­laan kuu­kausit­tain yli 210 000 ker­taa ympä­ri Suo­men.

Satu­jen aiheet pyö­ri­vät muun muas­sa tun­ne­tai­to­jen, kave­ri­tai­to­jen, yrit­tä­jyys­kas­va­tuk­sen, ympä­ris­tö­kas­va­tuk­sen ja arjen ilmiöi­den ympä­ril­lä. Saduis­sa seik­kai­le­vat eri­lai­set hah­mot, kuten eläi­met, prin­ses­sat ja eri­lai­set lap­set. Opet­ta­vai­suu­den lisäk­si tari­nat ovat myös haus­ko­ja ja käy­tän­nön­lä­hei­ses­ti arkie­lä­mään liit­ty­viä.

– Kak­si kuun­nel­luin­ta satua vii­me vuon­na oli­vat Ellin kiuk­ku­päi­vä ja Kons­tan kilt­teys­purk­ki. Tun­ne­kas­va­tuk­seen ja tun­ne­tai­to­jen opet­te­luun liit­ty­vät sadut ovat­kin todel­la suo­sit­tu­ja. Sadut oli aluk­si suun­ni­tel­tu taa­pe­roi­käi­sil­le eli noin 4‑vuotiaille, mut­ta sta­tis­tii­kan mukaan nii­tä kuun­te­le­vat 2–12-vuotiaat, Alan­ne selit­tää.

– Olem­me iloi­sia, että olem­me saa­neet niin run­saas­ti posi­tii­vis­ta palau­tet­ta. Sitä on tul­lut las­ten van­hem­mil­ta ja lap­sil­ta itsel­tään, var­hais­kas­vat­ta­jil­ta, iso­van­hem­mil­ta sekä suo­men kie­len oppi­joil­ta, Mah­la­kaar­to lisää.

Yrit­tä­jyys yhdis­tää per­het­tä.

Lii­ke­toi­min­nak­si Star­tup Express ‑val­men­nuk­sen kaut­ta

Mah­la­kaar­rol­la ja Alan­teel­la on aiem­paa koke­mus­ta yrit­tä­jyy­des­tä. He alkoi­vat­kin nopeas­ti miet­tiä, miten ääni­sa­tu­jen ympä­ril­le voi­si raken­taa lii­ke­toi­min­taa. Mah­la­kaar­to haki mukaan Business­Oulun Star­tup Express ‑esi­hau­to­moon, jos­sa aloit­te­le­vat star­tup-yrit­tä­jät saa­vat val­men­nus­ta, tukea ja ver­kos­to­ja yri­tyk­sen perus­ta­mi­seen ja lii­ke­toi­min­nan kehit­tä­mi­seen.

– Haim­me mukaan Star­tup Expres­siin eri­tyi­ses­ti ver­kos­to­jen toi­vos­sa. Val­men­nuk­ses­sa oli muka­na iso poruk­ka suo­ma­lai­sia ja kan­sain­vä­li­siä osal­lis­tu­jia, ja myös tapah­tu­man jär­jes­tä­jil­lä oli laa­jat ver­kos­tot. Saim­me, mitä läh­dim­me hake­maan, Mah­la­kaar­to ker­too.

Sata päi­vää kes­tä­nyt val­men­nus­ko­ko­nai­suus loi struk­tuu­ria teke­mi­seen ja aut­toi tar­vit­ta­vien asioi­den toteut­ta­mi­ses­sa. Val­men­ta­jan innos­ta­ma­na he osal­lis­tui­vat Slush Com­mu­ni­ty Side Even­tiin, jos­sa oli pitc­haus­kil­pai­lu aloit­te­le­vil­le yrit­tä­jil­le. Kil­pai­lus­ta tuli voit­to, samoin Kok­ko­las­sa jär­jes­te­tys­tä Ter­va­tyn­ny­ri-pitc­haus­kil­pai­lus­ta.

– Voi­tot oli­vat vah­vis­ta­va koke­mus ja toi­vat lisä­us­koa, että olem­me ideam­me kans­sa oikeil­la jäl­jil­lä, he totea­vat yhdes­sä.

Täl­lä het­kel­lä kak­sik­ko tekee muu­ta­kin kuin pelk­kiä ääni­sa­tu­ja. Idean­sa he ovat pake­toi­neet digi­taa­li­sek­si tuo­te­pa­ke­tik­si, joka sisäl­tää koko­nais­val­tai­sen satu­ko­ke­muk­sen: ääni­sa­dun lisäk­si muka­na on myös digi­kir­ja sekä puu­ha­teh­tä­viä aihee­seen liit­tyen.

– Haluam­me olla edis­tä­mäs­sä luo­vuut­ta ja las­ten lukuin­toa sekä tai­toa. Sen takia emme halun­neet lait­taa ääni­sa­tu­ja mak­su­muu­rin taak­se, vaan luo­tam­me sii­hen, että saam­me mai­nos­tu­lo­ja. Digi­taa­li­set tuot­teet kui­ten­kin mah­dol­lis­ta­vat meil­le uuden tulon­läh­teen, Mah­la­kaar­to sanoo.

Seu­raa­vak­si hei­dän tavoit­tee­naan on vie­dä ääni­sa­dut eri kie­lil­lä kan­sain­vä­li­sil­le mark­ki­noil­le, sil­lä Suo­mes­sa poten­ti­aa­li­nen koh­dey­lei­sö ei ole kovin suu­ri.

Vee­ra Mah­la­kaar­to ja Eeme­li Alan­ne

Yrit­tä­mi­nen toi­mii yhteis­työs­sä

Mah­la­kaar­to on digi­taa­li­sen lii­ke­toi­min­nan ja teko­ä­lyn asian­tun­ti­ja, Alan­ne peda­go­gi­nen asian­tun­ti­ja, kir­joit­ta­ja ja kou­lu­jen oppi­mi­sym­pä­ris­tö­jen asian­tun­ti­ja. Yhdes­sä hei­dän osaa­mi­sa­lan­sa täy­den­tä­vät toi­si­aan.

– Per­hey­rit­tä­jyys on tuo­nut mei­tä yhteen. Se on myös vah­vuu­tem­me, tote­aa Mah­la­kaar­to.

Mah­la­kaar­ron vas­tuu­alu­ee­na ovat verk­ko­kau­pan yllä­pi­to ja mark­ki­noin­ti, Alan­teel­la puo­les­taan kir­joit­ta­mi­nen ja opin­nol­lis­ta­mi­nen. Jako on kui­ten­kin veteen piir­ret­ty vii­va, sil­lä molem­mat osal­lis­tu­vat yhtä lail­la kaik­keen. Lisäk­si per­heen vii­si­vuo­tias tes­taa eten­kin puu­ha­teh­tä­viä.

– Ymmär­räm­me tois­tem­me osaa­mi­sa­lueis­ta pal­jon, joten voim­me tukea toi­siam­me ja antaa mie­li­pi­tei­tä. Yri­tyk­sen pitä­mi­nen sivu­toi­mi­se­na työ­nä on puo­les­taan aut­ta­nut säi­lyt­tä­mään innos­tuk­sen yrit­tä­jyy­teen, ker­too Alan­ne.

Teko­ä­lys­tä on hyö­tyä satu­jen raken­teen suun­nit­te­lus­sa ja ideoi­den pyö­rit­te­lys­sä. Sen avul­la myös tuo­te­taan tari­noi­den kuvi­tuk­set. Mah­la­kaar­rol­le ja Alan­teel­le on kui­ten­kin tär­ke­ää säi­lyt­tää ihmi­nen ja autent­ti­suus tari­noi­den taus­tal­la, joten he kir­joit­ta­vat sisäl­lön pää­asias­sa itse ja omien ideoi­den­sa poh­jal­ta.

Maa­il­man suu­rim­mas­sa vir­tu­aa­li­ses­sa yri­tys­vie­rai­lus­sa ope­te­taan ympä­ris­tö­tai­to­ja

Tou­ko­kuus­sa 2025 jär­jes­te­tään jäl­leen Maa­il­man suu­rin vir­tu­aa­li­nen yri­tys­vie­rai­lu. Tänä vuon­na tapah­tu­man tee­ma­na ovat kes­tä­vä tule­vai­suus ja kier­to­ta­lous. Tai­ka­sa­tu­kul­ma tuot­taa tapah­tu­maan var­hais­kas­va­tuk­sen ja ala­kou­lu­lais­ten ennak­ko­teh­tä­vät, jois­sa aihee­na ovat kes­tä­vän tule­vai­suu­den seik­kai­lut. Mah­la­kaar­to myös juon­taa tapah­tu­ma­päi­vän.

– Yri­tyk­sen näkö­kul­mas­ta tämä on yksi tapa toteut­taa sosi­aa­lis­ta vas­tuu­ta. Haluam­me olla muka­na teke­mäs­sä työ­elä­mää tutuk­si lap­sil­le sisäl­lön kaut­ta, joka innos­taa. Samal­la kas­va­tam­me Tai­ka­sa­tu­kul­man tun­net­tuut­ta, Mah­la­kaar­to sanoo.

Alan­ne ker­too, että tari­noi­den ja puu­ha­teh­tä­vien kaut­ta ympä­ris­tö- ja yrit­tä­jyys­kas­va­tuk­sen tee­maa saa­daan tari­nal­lis­tet­tua eten­kin nuo­rem­mil­le. Teh­tä­vät poh­jau­tu­vat satuun, jos­sa seik­kai­lee Tai­ka­sa­tu­kul­man aiem­mis­ta saduis­ta tut­tu Elias ystä­vi­neen.

– Maa­il­man suu­rim­mas­sa vir­tu­aa­li­ses­sa yri­tys­vie­rai­lus­sa on jo aiem­min ollut mah­dol­li­suus teh­dä eri­lai­sia ennak­ko­teh­tä­viä. Nyt yhteis­työ Tai­ka­sa­tu­kul­man kans­sa vie ennak­ko­teh­tä­vät aivan uudel­le tasol­le. On ollut hie­noa pääs­tä teke­mään yhteis­työ­tä Eeme­lin ja Vee­ran kans­sa ja tuo­maan vai­kut­ta­mis­mah­dol­li­suu­det kes­tä­vään tule­vai­suu­teen sadun kei­noin lähem­mäs lap­sia, lisää­vät Tii­na Haa­pa­nie­mi ja Vil­le Savi­luo­to Oulun kau­pun­gil­ta.