Asuinalueet

Taivaan pinkin ja keltaisen eri sävyillä värjäävä iltarusko kuvattuna veden äärellä. Vastarannalla näkyy vaaleita korkeita kerrostaloja sekä purjeveneitä.

Oulu on jaettu 23 suuralueeseen, jotka jakautuvat edelleen kaupunginosiin ja edelleen toinen toistaan ihanampiin asuinalueisiin. Monilla niistä on myös aktiivista yhteisötoimintaa.

Oulu on alueiltaan ja luonnoltaan hurmaavan vaihteleva, eikä kaupunkia tutkaillessa tule tylsää. Entinen Oulun kaupunki sekä Haukiputaan, Kiimingin, Oulunsalon ja Yli-Iin kunnat yhdistyivät vuonna 2013, joten kaupunki on nykyään entistäkin jännittävämpi. Erilaisia alueita on vaikka ja mihin makuun.

Paikannimiäkin Oulussa on monenmoisia, ja ne liittyvät alueiden historiaan tai luontoon: kertovat omalta osaltaan Oulun asteen verran kiinnostavampaa tarinaa. Bongaa Oulusta vaikka Hönttämäki, Leveri ja Jolos – tiedätkö, mistä nimet tulevat?

Asuinalueita keskustan sykkeessä

Kiihkeää kaupungin sykettä ja rentoa merenrantatunnelmaa ihan lähelläsi – näitä tarjoaa Oulun keskustan alue ja lähellä sijaitsevat asutuskeskukset. Vaara ja Pokkinen ydinkeskustan ruutukaava-alueella pitävät sisällään palvelujen parhaimmiston ja arkkitehtuuria jugend-tyylistä 2020-luvun rakentamiseen. Idyllisen ihanat Hollihaka ja Leveri tarjoavat upeita näkymiä ja merellistä henkeä. Ihan ytimen tuntumasta löydät myös moneen makuun sopivat vanhalle teollisuusalueelle rakennetun Myllytullin, vanhan puukasarmialueen sisältämän Intiön sekä uutta ja vanhaa yhdistelevän Vanhatullin.

Kivenheiton päässä sijaitsee Raksila, jossa ihastuttavat niin Paavo Rintalan romaanistakin tuttu Puu-Raksila kuin oululaisen urheilun ja liikunnan keskus. Monien palvelujen keskellä on myös Limingantulli, jossa on reilusti uusia kerrostaloasuntoja. Limingantullin nimi juontuu yhdestä kaupungin aluetta aikoinaan ympäröineen aidan porteilla olleista tulleista, jossa maaseudulta tuotu kauppatavara tarkistettiin ennen pääsyä kaupunkiin!

Vehreitä ja idyllistä kotipaikkoja

Kilometrin päässä keskustasta pääsee aivan uuteen maailmaan, kun suuntaa esimerkiksi Karjasillan ihanalle pientaloalueelle, joka on valittu myös Suomen parhaimmaksi asuinalueeksi! Värikkäiden puutalojen lisäksi Karjasillalla on myös viehättävä kerrostaloalue – mutta idyllistä yhtä kaikki! Luonnonläheisyys jatkuu myös Höyhtyällä, Nokelassa, Lintulassa ja Mäntylässä. Höyhtyän selvaakitalot, Lintulan metsät ja lammet sekä Nokelan ja Mäntylän rauhalliset kadut ja puistot henkivät oululaista asumiskulttuuria.

Kun edelliset alueet kertovat tarinaa eteläisemmästä Oulusta, pohjoispuolelle siirtyessä vastaan tulevat valloittavat Välivainio, Isko ja Pyykösjärvi. Kaikilla kolmella alueella on runsaasti luonnonläheistä omakotitaloasumista, ja esimerkiksi Välivainio tulee tulevaisuudessa kehittymään kantakaupungin osaksi.

Oulujoen rannoilla avautuvat tunnelmalliset ja eläväiset Hintan, Myllyojan, Haapalehdon, Kirkkokankaan ja Kynsilehdon alueet. Omakoti- ja rivitalovoittoisilla alueilla on mahtavia paikkoja urheiluun ja muuhun tekemiseen lenkkipoluista skeittipuistoihin.

Urbaania asumista moneen makuun

Haussa rouhean urbaania meininkiä? Kyllä sitäkin löytyy! Vuoden kaupunginosaksi nimetyssä Tuirassa näkyvät mahtavalla tavalla monipuolisuus ja monimuotoisuus esimerkiksi kulttuurin ja tapahtumien saralla. Tuiran joenpuoleinen osa on ehdottomasti yksi Oulun kauneimpia, ja uimaranta ja jokivarren lenkkipolut tarjoavat reippaan rentouttavia hetkiä.

Aivan Tuiran kulmilla on myös Koskikeskus, jossa sijaitsevan Toivoniemen yleissuunnitelman on tehnyt eräskin Alvar Aalto. Tunnelma 50-luvun kerrostalojen keskellä on aivan omanlaisensa! Oulun suistoalue on saaria täynnä. Keskustaa lähinnä niistä on etenkin taiteilijoiden ja käsityöläisten alueena tunnettu kuvankaunis Pikisaari.

Merellistä meininkiä kotikulmilla

Merituuli puhaltelee Oulussa, ja merellisiä asuinseutujakin täältä löytyy lukuisia. Hietasaaren rannoilla on Oulun oma Riviera, Nallikari, sekä useampia satamia ja muuta harrastus- ja virkistystoimintaa. Hietasaareen pääsee nopeasti Toppilansaaresta ja viereisestä Toppilansalmesta, jotka itsessäänkin tarjoavat yksiä Oulun kauneimpia vesistömaisemia. Alueen komeat, historialliset satamamakasiinit tarjoavat nykyään persoonallista asumista. Samoille seuduille rakentuvat myös vuoden 2025 Asuntomessut.

Rantaviivaa pitkin etelään ja pohjoiseen on raikkaan viihtyisiä alueita toisensa jälkeen. Pohjoisessa Kello ja Martinniemi tarjoavat viehättäviä kotiseutuja, etelässä taas hurmaavat Oulunsalon eri asuinalueet.

Merenrannassa sijaitsee myös Äimarautio, jossa ei Oulussa ole lainkaan vakinaista asutusta. Sen sijaan siellä on herttainen Äimäraution siirtolapuutarha, jonka palstat ovat haluttuja kesänviettopaikkoja.

Rauhaa ja tilaa asumiseen

Oulussa on mukavasti rauhallisia asuinalueita, joissa viihtyvät niin perheet, yksinasujat kuin muutkin. Keskustan liepeillä kaupungin pohjoispuolella sijaitsevat Koskelan ja Taskilan asuinalueet, joilla valtaosa rakennuskannasta on seesteistä rivitalo- ja omakotitaloaluetta. Pientaloasumista ja vehreyttä löytyy myös esimerkiksi Kuivasjärveltä, Rajakylästä, Pateniemestä ja Herukasta.

Pohjoiseen päin siirtyessä myös esimerkiksi Jäälin asuinalueet ovat suosittua aluetta, jossa omakotitaloja ja rivitaloja on useammalta aikakaudelta. Uudehkoja asuinalueita ovat myös Saarela ja Talvikangas, jotka molemmat ovat hyvin saavutettavissa päiväkotien ja koulujen näkökulmasta.

Täydellistä menevään elämään

Opiskeletko tai oletko muuten vain liikkuvaista sorttia? Kyllä sinullekin soppi löytyy! Ihanteellisia asuinpaikkoja opiskelijoille ovat Linnanmaan kampuksen likellä Kaijonharju ja Linnanmaan asuinalue, joilla viihtyvät varmasti myös esimerkiksi Oulun Teknologiakylässä töissä käyvät. Kontinkankaan kampusten sekä Oulun yliopistollisen sairaalan läheisyydessä esimerkiksi Peltola tarjoaa koteja, joista kulkeminen on sujuvaa.

Hyvien julkisten kulkuyhteyksien ja oululaiseen tapaan erinomaisen saavutettavan pyörätieverkoston varrelta löytyvät Alppilan, Toppilan, Kaukovainion ja Puolivälinkankaan asuinalueet. Kerrostalovoittoisilla alueilla on niin hurmaavasti vanhempaa, remontoitua asuntokantaa kuin uudempaa rakentamista. Jokivarresta taas löytyy Laanila, josta pyrähtää niin keskustaan, Linnanmaalle kuin Kontinkankaalle pikavauhtia.

Kuvankauniita seutuja jokivarressa

Oulun maisemista yksi tunnetuimmista on Oulujoki, jonka varrelle on rakentunut postikorttimaisia asuinalueita. Keskustaa lähinnä niistä on Värtön alue, jossa maisemien lisäksi kauniit puistoalueet ja pienvenepaikkoja sisältävä ranta tuovat kaupunginosaan elämää. Lähellä Kontinkankaan työpaikka- ja opiskelukeskittymää sekä Raksilan lukuisia palveluita on Oulunsuun alue, jonka monipuolinen tarjonta yhdistelee uutta ja vanhaa.

Maikkulan ja Knuutilan alueilla on paljon omakoti- ja rivitaloja sekä pieniä, herttaisia kerrostaloja. Jokivarren mäntykangasharjulle rakentuneet alueet ovat kokonaisuutena luonnonläheisiä. Hieman edempänä Madekoskella vallitsee kylämäinen tunnelma, ja esimerkiksi Turkansaaren ulkomuseo on siellä aivan naapurissa. Sitä aivan vastapäätä on kaunis Sanginsuu, joka sijaitsee Oulujoen ja sen sivujoen, Sanginjoen, liittymäkohdassa.

Paljon palveluita likellä

Tervetuloa palveluiden äärelle! Aina ei kiinnosta lähteä kaupungin liikekeskustaan, jolloin oman asuinalueet hyvät palvelut ovat kullanarvoisia. Esimerkiksi uusi Ritaharjun alue on aivan Ideaparkin kauppakeskuksen vieressä, ja alueen muutkin palvelut ovat lyömättömiä. Kaakkurin keskuksessa on niin päivittäistavarakauppoja kuin erikoisliikkeitä yhdistelevä keskittymä. Ruskon hypermarket ja muut läheiset palvelut tavoittavat loistavasti Ruskon, Heikinharjun ja Korvensuoran asukkaat.

Noin 20 kilometriä kaupunkikeskustasta koilliseen on Kiimingin asuinalue, jonka keskeiset palvelut sijaitsevat Kirkonkylällä. Haukiputaan suuralueen keskus taas on Haukiputaan asuinalue, jolla on reilusti ja elävästi palveluita jokapäiväiseen elämään.

Luonto lähellä

Jos urbaani asfaltti ei houkuta, vaan puhdas luonto on enemmän sydäntäsi lähellä, katsahda tänne. Vaikka Oulu onkin tunnettu siitä, että luonto seuraa keskustaan asti, on luonnonläheisillä alueilla aivan oma tunnelmansa. Suuntaa vaikka Iinattiin, jonne on erinomaiset kulkuyhteydet, mutta myös lukuisia lenkkipolkuja ja kuntorata, jossa vihreydestä voi nauttia täysin rinnoin. Vanha kasarmialue, Hiukkavaara, tarjoaa idyllisiä ympäristöjä mutta nykyään myös uutta asutusta ja palveluja.

Oulun (ja koko Suomen) suurin suuralue on Ylikiiminki. Vesistöjä Ylikiimingin alueelta löytyy mukavasti, sillä alueen lukuisat järvet sekä komea Kiiminkijoki muovaavat maisemaa.

Iijoen rannoille levittäytyy Yli-Iin suuralue, jonka mäntykangas ja metsät ovat komeaa seutua. Kivikautista historiaa sisäänsä kätkevältä alueelta löytyy esimerkiksi arkeologinen toiminta- ja näyttelykeskus Kierikkikeskus.