Ihmeellinen Oulu

Loistavista kuiduista tehty pallon muotoinen valotaideteos valaisee ympäristönsä siniseksi puistossa. Ympärillä on ihmisiä, ja henkilö etualalla koskettaa teosta.

Hei oletko kuullut Oulusta, mahtavasta ja suuresta, mutta kuitenkin mukavan kompaktista kaupungista?

Lue yli 200 000 asukkaan leppoisasta kaupungista, jossa kulkee mistä vain minne vain 20 minuutissa. Tutustu koulutus- ja tutkimuskaupunkiin, joka edustaa maailmassa myös villien ideoiden kulttuurikaupunkina – onhan kyseessä vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki!

Peruskurssi Oulusta – sukella monipuoliseen kaupunkiin

1. Oululainen ihminen on rento, sosiaalinen, vieraanvarainen, avulias ja reilu. Hänellä on usein kuitenkin hieman erikoinen (oululaisittain ihan tavallinen) huumorintaju eikä hän epäröi näyttää sitä.

2. Oululainen on myös luova, toisinaan omalla omituisella tavallaan. Globaalia viestintää mullistavan langattoman teknologian lisäksi oululaiset ovatkin keksineet muun muassa ilmakitaransoiton maailmanmestaruuskilpailut, bisnesideoitten pitchaamisen avannosta sekä mieskuoron, joka ei laula vaan huutaa.

3. Oulun lentokentällä on niin paljon liikennettä, että se on melkein Suomen vilkkain kenttä. Ilman Helsinki-Vantaata se olisikin.

4. Oululainen ihminen rakastaa polkupyöräilyä vuodenajasta riippumatta. Oulua tituleerataankin epävirallisesti maailman talvipyöräilypääkaupungiksi. Useat mediat ulkomaita myöten ovat käyneet Oulussa ihmettelemässä talvista menoa ja pyöräteiden kunnossapitoa kelillä kuin kelillä. Pyöräteitä Oulussa piisaakin – kaupungissa ja sen ympäristössä pyörätieverkoston pituus on vuonna 2021 jo lähes 1000 kilometriä ja lisäkilometrejä syntyy koko ajan. Tavallisten pyöräteiden lisäksi rakennetaan myös jatkuvasti uusia, erikoisleveitä baanoja keskeisimmille reiteille keskustasta muihin kaupunginosiin.

5. Oulussa puhaltaa jo klassikoksi muodostunut ikuinen vastatuuli menosuunnasta riippumatta. Oululaiset ovat lanseeranneet jopa Oulu-ilmeen, jonka voit huomata hyvin tuulisina päivinä pyöräilijöiden kasvoilla esimerkiksi Merikosken siltoja ylittäessäsi. Tuulen hyödyt ovat kuitenkin elintärkeitä alueelle. Oulun seutu on nimittäin Suomen merkittävin tuulivoimarakentamisen keskus, jonka myötä alueelle avautuu jatkuvasti lisää työpaikkoja.

6. Joskus saattaa kuulla virheellisiä tulkintoja siitä, että Oulu sijaitsisi Lapissa. Ei sentään, mutta läheltä liippaa. Oulusta Lapin (maantieteelliselle) rajalle on nimittäin matkaa vain noin 80 kilometriä. Siitä ylöspäin matkaa on helppo ja nopea jatkaa jylhille tuntureille saakka pohjoisen lomaa viettämään. Vaikka ihan Ruotsin tai jopa Norjan puolelle saakka.

7. Talviurheilun ystävien ei tarvitse lähteä edes Lappiin saakka mäkiä valloittamaan. Suomen eteläisin tunturi Iso-Syöte sijaitsee vain noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Oulusta koilliseen, ja siitä matkaa voi jatkaa miltei saman verran vielä Rukatunturille asti. Jos korkeilla huipuilla laskettelu laittaa polvet tutisemaan, löytyy Oulusta myös ikioma laskettelukeskus Ruskotunturi. Se tarjoaa loivat ja lyhyet rinteet perheen pienimmille ja korkean paikan kammoisille, samalla kun hurjapäisemmät voivat nauttia vauhdin hurmasta laskuparkeissa.

8. Oulussa koet kaikki vuodenajat kauneimmillaan. Kevät ja kesä ovat alueella varsin lämpimiä, ja syksyisin ruska verhoaa koko kaupungin upeaan väriloistoon. Suurimman osan vuodesta kaupunki on kuitenkin paksun lumipeitteen ja paukkupakkasten armoilla. Täällä ei ole pelkoa siitä, etteikö jouluna olisi lunta. Tarkkasilmäiset voivat bongailla kinoksia siellä täällä vielä toukokuussakin.

9. Käytät jokapäiväisessä arjessasi langatonta teknologiaa, joka on kehitetty Oulussa. Itse asiassa lähes 3 miljardia muutakin ympäri maailmaa käyttävät. Oulu on merkittävä edelläkävijä maailmanlaajuisen teknologiaosaamisen kentällä. Esimerkiksi paraikaa käynnissä oleva 6G-tutkimus on lähtenyt liikkeelle juuri Oulusta, ja globaalisti tunnettu Nokia on suurin yksityinen työnantaja alueella. Ei tosin kumisaappaiden tai renkaiden osalta.

10. Vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi kruunatussa Oulussa riittää menoa ja meininkiä tapahtumien muodossa ympäri vuoden. Musiikin ystäviä ilahduttavat paitsi suuret festivaalit, myös pienempien toimijoiden ja yhdistysten järjestämät keikat, klubit ja muut tapahtumat.

Isompia rock- ja pop-festareita Oulussa edustavat esimerkiksi Qstock, Suomi Pop -festivaali ja Varjo. Suomen itseoikeutetussa metallipääkaupungissa on tietysti mainittava myös Metal Capital Festival ja North of Hell. Monialainen kevättalvisin järjestettävä kaksiviikkoinen kaupunkifestivaali Oulun Musiikkijuhlat puolestaan tarjoaa jokaiselle jotakin.

Oulun festivaalit eivät kuitenkaan ole pelkkää musiikkia, sillä marraskuun loppupuolelle sijoittuva Lumo-valofestivaali kokoaa jopa toista sataa tuhatta oululaista ja lähiseudulta saapunutta ihastelemaan kansainvälistä valotaidetta vuoden pimeimpään aikaan järjestetyssä viikonlopputapahtumassa.

+ Oululla on tällä hetkellä todellakin monta rautaa tulessa – ennen kulttuuripääkaupunkivuottaan kaupunki saa kunnian toimia myös vuoden 2025 asuntomessualueena. Hartaanselänrantaan rakentuu seuraavien vuosien aikana kestävän kehityksen periaatteiden mukainen ja luontoarvoja kunnioittava asuinalue, joka palvelee kaikkien oululaisten tarpeita.