Kulttuuri

Mustaan farkkuun pukeutunut mies hyppää esiintymislavassa monitoreita korkeammalle kädessään mikrofoni.

Pieniä ja suuria elämyksiä, äärimmäisen uniikkeja juttuja sekä tinkimättömästi pohjoisella asenteella tehtyä taidetta ja tiedettä – ja tietenkin kulttuuri-ilmastonmuutos! Oululainen kulttuuri on tätä kaikkea ja vähän vielä enemmän.

Kulttuuri Oulussa on älytöntä osaamista ja äärilaidoilta kurottavia kiinnostavia ilmiöitä. Taidetta, tiedettä, ääntä ja tunnetta, merellisiä kulttuurituulia, tapahtumia taivaan alla, tiloja monenlaiseen tekemiseen sekä naurua, itkua, huutamista ja liikettä… oululaisen kulttuuritarjonnan luetteloiminen pistää hengästyttämään, sillä täällä vuosikausia asuneetkin törmäävät jatkuvasti johonkin uuteen ja jännittävään.

Ja mikäpä sopisikaan paremmin Euroopan kulttuuripääkaupungille! Sellainen tämä paikka nimittäin on, ja olet liikkeellä juuri oikeaan aikaan: tästä hetkestä ainakin tittelivuoteen 2026 asti meno vain kiihtyy! Lue lisää Oulu2026-toimista.

Kulttuuria koko kansalle

The Wizaird, Ilmakitaransoiton MM-kisat 2019.

Oulun kaupungin yleisten kulttuuripalveluiden kokonaisuuteen kuuluu kulttuuritalo Valveen toiminta, Oulun lastenkulttuurikeskuksen toiminta sekä kaupunginosakulttuurin ja kulttuurihyvinvoinnin palvelut. Kirjastopalveluihin taas voit tutustua Oulun kaupungin sivulla (avautuu uuteen välilehteen).

Kulttuuritalo Valve kätkee sisäänsä neliöitään enemmän hurjan huikeutta oululaisen kulttuuriosaamisen ja kansainvälisten vierailuiden avulla. Kolme galleriaa, kaksi esityssalia ja elokuvateatteri tuovat aivan keskustan ytimeen elokuvaa, sarjakuvaa, konsertteja, näyttelyitä, tanssia sirkusta sekä erilaisia harrastusmahdollisuuksia ja kursseja – yhä enemmän myös virtuaalisesti! Valveella toimii myös Oulun Lastenkulttuurikeskus, eli uutta sukupolvea ei missään nimessä ole unohdettu: toiminta sisältää muun muassa Valveen elokuvakoulun ja sanataidekoulun taideopetusryhmät ja tapahtumat! Ota ensiaskel Valveelle kulttuuritalon verkkosivuilla (avautuu uuteen välilehteen).

Lisää kulttuurikumppaneita löydät Oulun kaupungin sivuilta (avautuu uuteen välilehteen). Niiden joukossa edistetään esimerkiksi kaupunkikulttuuria, huudetaan kuorossa laulamisen sijaan, värjätään Oulu vihreäksi irlantilaiseen tyyliin ja festaroidaan musiikkivideoiden maailmassa.

Kulttuuria aivonystyröille

Museo- ja tiedekeskus Luuppi on Oulun omaperäinen historian, taiteen ja tieteen kokonaisuus. Luuppi hurmaa tarinoillaan, joita se kertoo elämyksellisesti – usein myös vuorovaikutuksellisesti – eteenpäin.

Luuppi koostuu yhdeksästä ylitsepääsemättömästä kohteesta. Pohjois-Pohjanmaan museo, Oulun taidemuseo, Tiedekeskus Tietomaa, Turkansaaren ulkomuseo ja Kierikkikeskus sekä pienemmät Oulunsalon kotiseutumuseo, Merimiehenkotimuseo, Pateniemen sahan museo ja Oulun linnan kellari tarjoavat iloa ja oivalluksia älykkäästi ja pohjoisesta näkökulmasta.

Kohteet myös sijaitsevat rakennuksissa, jotka itsessään ovat merkittävä osa pohjoista historiaa ja oululaista arkea. Lue lisää ja ihastu Luuppiin museo- ja tiedekeskuksen verkkosivuilla (avautuu uuteen välilehteen).

Kulttuuria, joka on musiikkia korville

Uranuurtajasäveltäjät Tulindbergistä Madetojaan ovat nostaneet Oulun kuuluviin, ja tätä työtä jatkaa Suomen pohjoisin sinfoniaorkesteri Oulu sinfonia. Säveltäjän mukaan nimensäkin saanut Madetojan sali Oulun musiikkikeskuksella on Oulu Sinfonian asemapaikka, jonka akustiikasta pääsee toki nauttimaan myös muiden esiintyjien korvia hivelevien sävelten kera. Oulun Musiikkikeskuksen sivuilta löydät lisää tietoa (avautuu uuteen välilehteen), olit sitten järjestäjä tai konserttikävijä.

Ota Oulu Sinfonia haltuun sen verkkosivustolla (avautuu uuteen välilehteen).

Äläkä vielä karkaa – Oulu on musiikin kaupunki, vaikka genre vaihtuisi. Mietipä vaikka Saara Aaltoa, Sentencediä, Suvi Teräsniskaa, Kauko Röyhkää, Blind Channelia tai Pehmoainoa, jotka ovat ponnistaneet maailmalle juurikin Oulusta.

Elävää ja liikkuvaa kulttuuria

Pohjoisen teatteritaiteen kodin, Oulun teatterin, tarina ulottuu vuoteen 1931. Nyt yhdellä Oulun keskeisimmistä paikoista, keinotekoisella Vänmannin saaressa kauppatorin kupeessa, on Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri. Se tarjoilee taiteen ystäville tunteiden paloa, yllätyksiä ja tavallisuudesta poikkeavia tarinoita – siis kunnianhimoisia esityksiä puhenäytelmistä oopperaan ja musikaaleihin. Oulussa teatteritaide on vetovoimaista, vastuullista ja uusiutuvaa! Tunne Oulun teatteri sen verkkosivuilla (avautuu uuteen välilehteen).

Ja jos filmitaide ja valkokankaat kiehtovat, kyllähän Oulusta niitäkin löytyy. Keskustassa elokuvia kassamagneeteista kokeelliseen taiteeseen näyttävät Kulttuuritalo Valve ja Finnkino Plaza. Paikallinen oululainen elokuvateatteri Star taas näyttää filmejä Tuirassa.

Viimeistään 2000-luvun prime time -ohjelmia seuranneet tietävät jo, että Oulu tuottaa tanssijoita! Tämä on tanssin kaupunki, josta ponnistavat niin uuden polven mitaleja kotiin tuovat tanssilupaukset kuin telkkarista tutut tanssinopettajat. Kansantansseja, kilpatansseja, streetiä ja taidetta – ihan kaikkea kropan mukanaan vievää liikettä!

Kulttuuria avoimen taivaan alla

Kuten ruokakin, maistuu kulttuuri maukkaalta ulkoilmassa nautittuna! Merituulen kuiskutellessa korvissa Oulussa pääsee kokemaan niin teatteria kuin festareita. Hupisaarten teatteri puistoidyllissä ja Meri Oulun kesäteatteri Toppilan Möljällä tuovat taidepläjäykset vierailijoiden silmien eteen kesäisin.

Myös koko kansan musafestareita eri makuihin järjestetään Oulussa joka kesä! Yksi Suomen suurimmista festareista on Qstock, joka myydään vuosi toisensa jälkeen loppuun. Rennomman letkeää menoa tarjoilee Varjo-festivaali, ja hevimpään menoon sopii Metal Capital Festival Oulu. Moneen makuun ovat myös Suomipop Festivaali ja Kuuska Soi. Koiteli elää -tapahtumaa taas on kuvattu Suomen kauneimmaksi festivaaliksi, eikä ihme – Koitelinkosket Kiimingissä on ainutlaatuinen tapahtumapaikka!

Kulttuuria ja menomeininkiä

Menojalkaa vipattaa ja viikonloppu kaipaa kulttuuria? Täällä et jää toimettomaksi, sillä lukuisat oululaiset tapahtumapaikat ja klubit tarjoavat mukavaa meininkiä vuoden ympäri.

Keikat, stand up -illat, komediaillat, suurkonsertit, open mic -tapahtumat ja mitä erilaisimmat DJ-vetoiset kemut viihdyttävät kaupunkikeskustan lisäksi muuallakin Oulussa. Yhdistettynä maittavaan ruokaan ja hyvään juomaan oululainen ilta on menestys! Etsi enemmän juhlahumua Viihde-sivulta.

Lisää kulttuuria? Kyllä kiitos

Kulttuurin tekijä, katso tänne! Oulun kaupunki edistää ja mahdollistaa taiteen tekemistä ja kulttuurityötä taide- ja kulttuuriavustuksilla. Myös Oulu2026-organisaatio hakee avoimien hakujen kautta kulttuuriohjelman toteuttajia kulttuuripääkaupunkivuotta juhlistamaan.