Pyöräily

Kaksi ihmistä poseeraa polkupyörien kanssa talvisessa maisemassa, joka on lumesta aivan valkoinen. Toisella on punainen kypärä ja tummat vaatteet, toisella musta kypärä ja vaaleat vaatteet.

Oulun pyörätieverkosto yhdistää kaikki kaupunginosat toisiinsa ja ulottuu myös lähialueille! Pyöräilyreitit ovat usein myös oikoteitä, ja monet paikat Oulussa saavuttaa vikkelämmin pyöräillen kuin omalla autolla – parhaimmillaan et jumitu edes liikennevaloihin kertaakaan matkasi aikana.

Oulussa pyöräväylät pidetään tehokkaasti kunnossa vuoden ympäri. Vilkkaimmat pyörätiet ovat pyöräilybaanat: leveät, punaisella asfaltilla päällystetyt reitit, joita pitkin matka vaikka Linnanmaan kampuksille taittuu reippaasti.

Oulussa pyöräily on todellakin varteenotettava matkantekomuoto, arkiliikuntaa, harrastus ja kiinteä osa elämää. Fatbike, mummiska, sähköpyörä tai mikä vain kaksipyöräinen allasi tavoitat koko Oulun asteen verran helpommin!

Aurinko ja helle hellivät – pyöräile kesällä Oulussa

Oulun pyöräilyreittikartta tarjoilee sykkelin selkään kolme erilaista reittiä vesistöteemoin. Kahden järven reitti, Oulujoen reitti ja Merellinen reitti kuljettavat polkijaa nimiensä mukaisten vesialueiden luo – onpa mukana mukavia suosituksia myös muusta aktiviteetista pyöräilyn lomaan. Tutustu pdf-muotoiseen Oulun pyöräilyreittikarttaan (aukeaa uuteen välilehteen).

Oulun seudun lukuisat metsäreitit ja -polut ovat tärkeitä virkistysalueita ja oikoreittejä paikasta toiseen. Monet pyöräreitit kulkevat mukavan vaihtelevissa maisemissa: tunne suolainen meri rantaraiteilla, haistele raikasta metsää pyörätien kummallakin puolella tai katsele konkelin päältä peltojen ja niittyjen yli aukean taivaan alla.

Polkiessa et myöskään joudu hukkaan, sillä täällä on Suomen kattavin pyöräliikenteen viitoitus- ja opastusjärjestelmä. Järjestelmä kattaa Oulun kaupungin alueiden lisäksi lähiseudun kunnat Lumijoen, Limingan, Kempeleen ja Muhoksen.

Hohtavat hanget ja mahtavat maisemat – talvipyöräily on pop!

Talviaamu Tuiran uimarannalla ja Patosillalla.

Puolet pyöräilevistä oululaisista tekee sitä talvellakin – siis polkee ympäri vuoden, hankikeleilläkin! Talvipyöräily ei ole Oulussa ihmetyksen aihe, vaan vauvasta vaariin potentiaalinen tapa liikkua paikasta toiseen. Kaupunki on suunniteltu sellaiseen.

Väylien tehokkaalla kunnossapidolla varmistetaan se, että kävely ja pyöräily ovat useimmille matkoille aina varteenotettava vaihtoehto ympäri vuoden. Jos siis haluat muuttua oikeaksi oululaiseksi, hyppää pyörän selkään tammikuussa ja lähde ihastelemaan huurteista kaupunkia! Maastopyörillä ja läskipyörillä liikkuville löytyy Kaakkurista mahtava ulkoilureitti vaihtelevine maastoineen. Meri-Toppilan talviulkoilureitti nuotiopaikkoineen on ihastuttava kohde vaikka koko perheen kanssa. Lue lisää Oulun kaupungin sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Myytti hurjasti varustautuneista talvipyöräilijöistä on todellakin vain myytti, sillä aivan tavalliset lämpimät vaatteet ja kypärä riittävät talvipyöräilyyn. Muutama muu juttu on kuitenkin erityisen tärkeä muistaa:

Oululainen talvipyöräily on kerännyt kansainvälistäkin huomiota, mikä voi kuulostaa oululaisesta hassulta: tässähän vain liikahtaa töihin, kouluun ja harrastuksiin mitä arkisimmalla tavalla! Kiinnostavaa oululainen pyöräily etenkin talvisin on. Lue vaikka juttu Euronewsin sivuilta (aukeaa uuteen välilehteen).

Oululaisen innovaation avulla talvipyöräily on helpompaa ja turvallisempaa: baanan varrella jalankulkijan ja pyöräilijän liikennemerkit nimittäin heijastetaan tien sijaan suoraan lumen päälle projektorivalaistuksen avulla. Mahtava keksintö on kerännyt kehuja kotimaassa. Huomiotaherättävää ja turvallisuutta parantavaa – vau!