Oulun Asuntomessut 2025

Visualisointi vierasvenesatamasta, jossa on laiturissa värikkäitä veneitä sekä vedenpäällinen pientalo.

Sulje silmäsi ja kuvittele modernia, yhteisöllistä kyläasumista, joka kumartaa historialle mutta tarjoaa nykypäivän mahdollisuudet erilaisiin elämänvaiheisiin ja -tyyleihin. Sellainen on Hartaanselänranta, jonne rantautuvat Oulun Asuntomessut 2025.

Oulun asuntomessut järjestetään kesällä 2025 Hartaanselänrannan luonnonkauniilla suistoalueella. Hartaanselänrannan maisemiin nousee virikkeellinen elinympäristö, joka tarjoaa asteen verran monipuolisempia ulkoilumahdollisuuksia ja kaupunkikulttuurielämyksiä sekä tuleville alueen asukkaille että kaikille oululaisille ja vierailijoille.

Hartaanselänranta rakentuu monenlaisista asuntotyypeistä aina tyylikkäistä kerros- ja pientaloista muodikkaisiin town houseihin ja miniomakotitaloihin. Alueelle on suunniteltu myös suomalaisittain harvinaista veden päällä kelluvaa asuinkorttelia.

Yöllinen visualisointia Hartaanselänrannasta Oulujoen suistosta päin.

Asteen verran yhteisöllisempi alue luonnon helmassa

Hartaanselänranta kattaa alueet Hartaanselän uoman molemmin puolin. Uusi alue kasvaa paikoille, joille on ajan saatossa virrannut veden lisäksi erilaisia ihmisiä ja kulttuureja uudenlaisia ideoita ja inspiraatiota unohtamatta.

Alueen eloisan historian tuulet kuuluvat nykypäiväänkin, ja Hartaanselänrannan DNA:ssa onkin avoin yhteisöllisyys: tänne toivotetaan tervetulleeksi kaikenlaiset ihmiset ja yritykset! Oululainen inhimillisyys ja yhteisöllisyys näkyy alueella asukkaiden ja asumisen monimuotoisuutena sekä ilmapiirinä ja elinympäristönä, jossa asioita tehdään yhdessä.

Uudiskohteessa eletään tulevaisuudessa toimivan arjen asumisen äärellä mutta silti harmoniassa luonnon kanssa. Suunnitelmissa on otettu huomioon alueen sini- ja viherrakenne ja tehty luonto- ja maisemaselvityksiä. Alueella pyritään muun muassa säilyttämään mahdollisimman paljon metsäalueita ja linnustoltaan tärkeää rantapensaikkoa Hietasaaressa sekä huomioimaan kukkakedot ja niityt suunnitelmassa. Hartaanselänranta pyrkii myös olemaan mukana hiilineutraaliutta tukevissa kehityshankkeissa, ja alueella pyritään mahdollistamaan ympäristöystävällistä liikkumista ja autottomuutta.

Visualisointi Hartaanselänrannan raitista, jolla kävelee iltahämärässä ihmisiä. Raitin varrella on liiketiloja, jotka on valaistu kauniisti, sekä vehreitä puita. Taustalla siintää korkea kerrostalo.

Elinvoimaa kaikille uudenlaisen asumisen avulla

Hartaanselänranta on tulevaisuudessa vetovoimainen ja virkistävä vaihtoehto viettää vapaa-aikaa – liikuitpa sitten pyörällä tai vaikka pyörätuolilla. Alue ilmentää Oulua erilaisille kohderyhmille matkailijoista ja kuntoilijoista kaupunkikehittäjiin. 

Tulevaisuuden ongelmat ratkaistaan asteen verran älykkäämmässä Oulussa, ja Hartaanselänranta on mukana luomassa oululaista menestystä. Se pyrkii kehittymään yrittäjien ja yritysten mukana ja mahdollistamaan uuden ja innovatiivisen yritystoiminnan.

Visualisointi valaistusta sillasta yli Oulujoen.

Hartaanselänrannan suunnittelun tavoitteena on arjen kiireettömyyden, ekologisuuden ja yhteisöllisyyden tukeminen: Voisivatko droonit kuljettaa asukkaiden ruokatilauksia kotiovelle? Olisiko rakennusten hukkalämpöä mahdollista hyödyntää asuntojen lämmityksessä ja jäähdytyksessä? Voisiko veneen tai auton vuokrata omistamisen sijaan helposti ja joustavasti omien tarpeiden mukaan? Voisiko lähiympäristöstä löytyä apua arjen askareisiin tai samanhenkistä seuraa lenkkipoluille tai vapaa-ajan harrastuksiin?