Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026

Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026! Mitä se tarkoittaa? Tietenkin upeaa juhlavuotta, jolloin lähes 500 tapahtumaa valtaa Oulun ja pohjoisen Suomen.

Jos huolit siitä, että kyseessä olisi vain yhden vuoden juhla, niin pelko pois! Kyseessä on monen vuoden kaupunkikehittämisen kokonaisuus, jolla tuodaan rutkasti elinvoimaa pohjoiseen Suomeen. Ennen kaikkea kulttuuripääkaupungin asema tuo eurooppalaista näkyvyyttä alueelle, iloa asukkaille ja uutta yhteistyötä kulttuurin alalle!

Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtuma on yksi tunnetuimpia Euroopan unionin toimia. Se tuo esiin kaupunkien merkitystä kulttuurielämän keskuksina. Oulusta ja pohjoisesta Suomesta kasvaa entistäkin enemmän luovuutta huokuva, elinvoimainen kaupunki ja alue, joka houkuttelee vierailijoita ja uusia asukkaita – ja pitää tietenkin myös huolta nykyisistä.

Yhdessä kulttuurikin on enemmän!

Yhteistyö on Oulu2026-toiminnan kantava voima. Jo nyt on koottu yhteen Oulussa ja toteutusalueella laajasti eri alojen asiantuntijoita yhteiskunnan eri sektoreilta, ja työ vain jatkuu. Mukana saavat olla aivan kaikki! 

Tule Kulttuurilähettilääksi kuulemaan hankkeen ajankohtaisista asioista etunenässä ja toimimaan hankkeen sanansaattajana omissa yhteisöissäsi.

Miksi kulttuuripääkaupunki?

Kaupunki, jolle on myönnetty kulttuuripääkaupungin titteli, saa kasapäin kansainvälistä huomiota aina valinnasta kauas tulevaisuuteen ja vielä tittelivuoden päättymisen jälkeenkin. 

Kansainväliset projektit ja vahva eurooppalainen näkyvyys lisäävät matkailijoiden määrää, mikä taas näkyy virkeytenä taloudessa, kaupunkikuvassa, hotelleissa ja ravintoloissa. Kulttuuripääkaupunkititteli on oiva keino tuoda muuhunkin päätöksentekoon erityistä ja uutta kulmaa myös kulttuurin ulkopuolella – siis lisätä eloisuutta ja elinvoimaa ihan koko pohjoiseen Suomeen!

Ja jotta mentäisiin ihan tekojen tasolle, eikö kuulostakin mahtavalta, että kehittämistyön tuloksena Oulusta ja pohjoisesta Suomesta kasvaa entistäkin enemmän luovuutta huokuva, elinvoimainen alue? Ja että sen asukkaat hyötyvät monipuolisesta kulttuuritarjonnasta ja elävästä kaupungista, sillä kulttuuritoimintaan osallistuvat ihmiset voivat paremmin ja ovat aktiivisempia? Tai että Ouluun tulee enemmän luovien alojen työpaikkoja samalla, kun koko alue on avoimempi ja kansainvälisempi eurooppalaisen yhteistyön myötä? No niin meistäkin!

Oulussa tehdään kulttuuri-ilmastonmuutosta, joka kiteytyy kolmen kantavan teeman alle: Rohkeasti reunalla, Vastakohtien voima ja Villisti kaupunki.

Kulttuuriohjelmaa ei toteuta Oulu2026-organisaatio, vaan suurimman osan projekteista toteuttavat mahtavat yhteistyökumppanit. Avoimet haut ovat väylä päästä mukaan kulttuuriohjelmaan, joka siis kasvaa vuosien aikana huomiota herättäviin, lopullisiin mittoihinsa. Tule mukaan kulttuuri-ilmastonmuutokseen: yhteistyö- ja näkyvyyskumppanuuksia voi rohkeasti kysyä ottamalla yhteyttä Oulu2026-tiimiin.

Mitä on Euroopan kulttuuripääkaupunki -toiminta?

Euroopan kulttuuripääkaupungit ovat näkyvin Euroopan unionin kulttuurituen muoto. Kulttuuripääkaupunkeja on nimetty vuodesta 1985, ja niitä rahoitetaan nykyisin Luova Eurooppa -ohjelmasta. Nimeämisellä korostetaan Euroopan kulttuurien moninaisuutta ja lisätään kulttuurivaihtoa Euroopassa. Vuodesta 2009 lähtien on päätetty nimetä vuosittain kaksi kaupunkia Euroopan kulttuuripääkaupungeiksi. Vuoden 2026 toinen kulttuuripääkaupunki on Slovakian Trenčín.