Luonto

Henkilö villapaidassa ja pipossa melomassa tyynessä vesistössä. Hänet on kuvattu takaa päin, ja naisen edessä näkyy luodolla pieni punainen mökki.

Pohjoista luontoa saaristosta ja merenrannoilta humiseviin havumetsiin ja vehreisiin jokiuomiin – Oulu on asteen verran luonnonläheisempi kohde. Olitpa osaaja, joka haluaa irtautua helposti työn raskaan raadannasta, tai lomalainen vailla huoahduspaikkaa, Oulu jaksaa yllättää ihanasti.

Oulussa luonto tulee lähelle aivan ydinkeskustassakin – olethan jo nähnyt kalastajat keskellä kaupungin kuuminta sykettä, upeimpia kasvilajeja esittelevät puistot kivenheiton päässä Rotuaarista ja suloiset saaret suistoalueella, joka tarjoaa niin elämyksiä kuin rauhoittumispaikkoja kiireisille kaupunkilaisille. Etkö? No vauhtia sitten!

Jos kaipaatkin villimpää menoa tai laakeita maisemia, pääset pelipaikoille helposti. Virkistyminen, eräily, urheilu ja harrastaminen käyvät kätevästi Oulun seudulla. Meri, joet, kosket, järvet – check! Entä retkeily metsän siimeksessä, nuotiopaikat, valloittavat suoalueet ja rosoiset kalliot – löytyy! Kauas ei tarvitse lähteä edes laskettelua varten, sillä Suomen eteläisin tunturi on ihan nurkan takana.

Ja hei – tunnethan jokamiehenoikeudet? Ne ovat suomalaisen luonnossaliikkumisen peruspilari. Virkistä muistiasi jokamiehenoikeuksista luontoon.fi-sivulla (avautuu uuteen välilehteen).

Rennosti reippailemaan

Kaupunki on listannut luontopolut ja luonnonsuojelualueet ympärivuotista reippailua ja nauttimista varten. Tutustu luontopolkuihin ja suojelualueisiin ouka.fi-sivuilla (avautuu uuteen välilehteen). Julkisten huhujen mukaan seudun parhaat laavupaikat löytyvät Sanginjoen ja Pilpasuon alueilta, kun taas bongailijat löytävät 24 lintutornin ja -lavan joukosta varmasti mieluisen.

Ladut ja kuntopolut löydät kaupungin sivuilta (avautuu uuteen välilehteen). Talvella 350 km hiihtolatuja ilahduttaa monentasoisija sivakoitsijoita, ja ympärivuotisilta kuntoradoita ja -reiteiltä löytyy liikuttavaa yli 200 kilometriä! Pyöräilläkin luontoreitit ovat – tietenkin – Oulussa must-juttu. Lue lisää pyöräilystä.

Veden äärelle

Henkilö sup-laudan kanssa talvisessa maisemassa ylhäältä kuvattuna. Vesi on osittain jäässä ja puut huuruisia.

Meren kuohut mielessäsi haikailet ehkä rantoja, joiden äärellä tuulikin on suolaista. Näihin mielitekoihin suositellaan ainakin Virpiniemen virkistysaluetta, joka tunnetaan hiihtomaastoistaan ja golf-kentistään. Nappaa lisäinfot Virpiniemestä tästä dokumentista (pdf). Hiekkarantaa ja metsäisiä retkeilyhetkiä taas tarjoaa Hietasaari ja siellä sijaitseva Nallikari – koko Oulun oma merellinen olohuone. Lue lisää Hietasaaresta (pdf).

Naapuriinkin täältä on lupa poiketa, sillä missäpä meren tuntisi paremmin kuin saaressa: ota siksi haltuun Hailuoto VisitHailuodon sivuilla (avautuu uuteen välilehteen).

Kosken kuohuna kuuluu kauas – sehän on Koiteli, ainutlaatuinen koskialue rentoon retkeilyyn, uintiin ja kalastukseen. Koitelin koskien kuohunaa pääset fiilistelemään koiteli.fi-sivulla (avautuu uuteen välilehteen). Uimaan Oulussa pääsee melkein missä vain – talvisinkin! Tsekkaa uimapaikat Oulun kaupungin sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Helposti puistoon

Viileä keidas kesähelteillä, hurmaava hengailupaikka ympäri vuoden – sehän on puisto! Oulu on puistojen kaupunki, ja täällä ollaan erityisen ylpeitä hyvin hoidetuista viheralueista, jotka piristävät ihan jokaista! Tietovisoja varten muutama huomio: Oulussa on 160 leikkipuistoa, 13 grillipaikkaa, 18 koira-aitausta ja noin 2 400 puistoroska-astiaa! Erinomaiset puitteet koko perheen (pienimpiä ja karvaisimpia myöten) yhteiseen aikaan.

Hupisaarten kaupunginpuisto – tuttavallisemmin Ainolanpuisto – hurmaa jokaisen: suloiset saaret Kiikkusaaresta Paratiisisaareen ovat leikkipuiston ja muiden osiensa lisäksi osittain lähes luonnontilaisia. Tuiranpuistossa on esteettömäksi rakennettu alppiruusupuisto, ja Karjasillanpuistossa solisee Kaupunginoja. Hollihaan puistossa riittää tekemistä skeittaamisesta kuntoiluun, ja historiallinen Kuusisaari on oikea koko kaupungin puisto! Kaikki Oulun puistot löydät kaupungin sivustolta (avautuu uuteen välilehteen).