Älykkäät jäteastiat säästävät ympäristöä

Älykäs jäteastia ilmaisee itse, milloin se pitää tyhjentää. Näin se pienentää jätehuollon tuottamaa hiilijalanjälkeä ja säästää selvää rahaa.

Haurun Jäteauto Oy:n jäteastioiden kanteen asennettu anturi tunnistaa kaikenlaisen jätteen. Anturin pilvipalveluun lähettämä reaaliaikainen tieto auttaa jäteautojen reittien tehokkaassa suunnittelussa sekä tyhjennystarpeiden paikantamisessa.

– Äly jäteasiassa mahdollistaa kuljetusreittien optimoinnin, eikä astioita enää tyhjennetä kalenterin, vaan täyttöaseteen mukaan. Anturi estää myös astioiden ylitäyttöä ja ympäristön likaantumista, toimitusjohtaja Mikko Hauru kertoo.

Haurun jäteautojen ajot ovat vähentyneet noin 25 prosentilla antureiden asentamisen jälkeen. Toisaalta jäteastioiden tyhjentämistä voidaan ennakoida esimerkiksi joulunpyhien alla, jolloin tiedetään niiden täyttyvän nopeasti.

Pohjoisen pakkasen ja likaisen ympäristön kestävän Jaete-anturin on kehittänyt oululainen iProtoxi Oy.

Oulussa älykkäitä jäteastioita ja niiden optimoitua tyhjennystä tarjotaan Hauru Smart -palvelun nimellä. Muualla Suomessa palvelua ja Jaete-antureita tarjoaa Wastebook Oy. Vähävirtainen ja lähes huoltovapaa anturi voidaan kiinnittää myös mm. sakokaivoihin ja jätevesisäiliöihin. Se mittaa tarvittaessa pinnan lisäksi sijaintia, asentoa, kosteutta ja lämpötilaa.

Uutena ominaisuutena Jaete-antureihin on suunniteltu ilmoitus ilkivallasta. Tavoitteena on nopea reagointi ja suurempien vahinkojen ehkäisy esimerkiksi jäteastian syttyessä palamaan.