Oulun kaupunki on allekirjoittanut Euroopan kiertotalouskaupunkien julistuksen ensimmäisten joukossa

|

Oulun kaupunki on yhdessä muiden eurooppalaisten kaupunkien kanssa sitoutunut edistämään siirtymää kohti kiertotaloutta ja on allekirjoittanut Euroopan kiertotalouskaupunkien julistuksen (European Circular Cities Declaration). Julistus julkistettiin 1. lokakuuta eurooppalaisten kestävien kaupunkien 9th European Conference on Sustainable Cities & Towns -konferenssissa.

Julistuksen allekirjoittavat kaupungit sitoutuvat edistämään kiertotaloutta ja tukemaan toisiaan tässä työssä. Julistus alleviivaa tarvetta siirtyä lineaarisesta yhteiskunnasta kiertotalousyhteiskuntaan, jota kuvaavat tehokas raaka-aineiden käyttö, vähähiilisyys ja sosiaalinen vastuullisuus.

Oulu julkaisi viime syksynä ympäristöohjelman, jossa kiertotaloudella on merkittävä rooli. Osana ympäristöohjelmaa Oulussa laaditaan vuoden 2020 loppuun mennessä kiertotalouden tiekartta, josta valitaan toteutettavat toimenpiteet vuosille 2021–2026.

”Kaupungit vastaavat esimerkiksi kaavoituksesta sekä liikkumisen ja jätehuollon järjestämisestä ja ovat siten avainroolissa muutoksessa kohti kestävämpää tulevaisuutta. Haluamme myös olla aktiivisia ja aloitteellisia hankkeissa, joissa luodaan kiertotaloutta edistävää osaamista, liiketoimintaa ja verkostoja”, Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala sanoo.

Julistuksen allekirjoittaneet kaupungit muodostavat verkoston, jonka myötä yhteistyö kaupunkien kesken vahvistuu. Oulun lisäksi muita julistuksen ensivaiheen allekirjoittajia ovat muun muassa Oslo, Malmö, Kööpenhamina, Sevilla, Tirana, Praha ja Ljubljana. Suomalaisista kaupungeista mukana ovat Helsinki, Tampere, Turku ja Lappeenranta.

Lisätietoja: www.circularcitiesdeclaration.eu

Synthesis Report: The Circular Economy in Cities and Regions

Satu Pietola, ympäristöasiantuntija, satu.pietola@ouka.fi, 040 620 2767