Sopiva sekoitus urbaania kaupunkia ja luontoa

Steven ja Anna istumassa kahvilassa.

Virtuaalitodellisuuden huippuosaajat Anna ja Steven LaValle nauttivat Suomen turvallisuudesta ja asioiden sujuvuudesta sekä Oulun sopivasta koosta.

Virtuaalitodellisuuden tutkijat Anna ja Steven LaValle tulivat Ouluun alun perin vain käymään. Steven oli Vaasassa tutkijavaihdossa, ja halusi käväistä napapiirillä, kun sattui olemaan jo valmiiksi vain muutaman sadan kilometrin päässä. Matkalla napapiirille hän päätti poiketa Oulussa, joka oli alueen suurin kaupunki. Hän ihastui Ouluun, ja vei perheensä sinne takaisin yhdeksäksi kuukaudeksi vuosina 2012–2013.

Nyt, kuutisen vuotta myöhemmin, Anna ja Steven ovat asettuneet Ouluun ja nauttivat kahvia sekä teetä oululaisen kahvilan pöydässä, josta näkee keskustan ihmisvilinän.
“Oulu elo–syyskuussa on kaunein asia, jonka tiedän. Luonto on lähellä, mutta kaupunki on silti urbaani. Kaikille avoimia leikkipuistoja on vaikka kuinka paljon. Se on mahtavaa”, Anna luettelee.

Steveniä naurattaa kysymys siitä, miksi he ovat muuttaneet Ouluun Yhdysvalloista. Nauru johtuu siitä, että hänen mukaansa suomalaiset eivät näe tai ainakaan osaa näyttää arvostustaan Suomen yhteiskuntaa kohtaan.

Mutta miksi Suomi mieluummin kuin Yhdysvallat ja Oulu mieluummin kuin Helsinki? Se tuntuu olevan monen ensimmäinen kysymys, koska Ou­lun yli­o­pis­ton Cen­ter for Ubi­qui­tous Com­pu­ting -tutkimuskeskuksen professorina työskentelevä Steven ja samassa yksikössä tutkijana työskentelevä Anna olisivat haluttuja erityisosaajia kaikkialla maailmassa.

Toimiva yhteiskunta houkuttelee

“Suomessa asiat toimivat, yhteiskunta on oikeudenmukainen, ihmiset pohjimmiltaan ystävällisiä ja turvallisuus taattu. Oulu on puolestaan juuri sopivan kokoinen meille”, Steven pohtii.

Anna on samaa mieltä: Oulussa riittää kulttuuririentoja ja palveluita, mutta kaupunki on tarpeeksi kompakti. Molempien makuun esimerkiksi Helsinki on paikka, jossa on mukava käydä, mutta jossa olisi asuinpaikaksi liikaa ihmisiä sullottuna liian pieneen tilaan.

Oulun Lipporannassa asuvan viisihenkisen perheen arkea värittävät myös Annan vanhemmat, jotka muuttivat lastenlastensa, tyttärensä ja vävynsä kanssa Ouluun Yhdysvalloista.

Saunaa ja syksyn pimeyttä sai sulatella
Kai Oulussa tai Suomessa täytyy silti jokin asia olla edes välttävällä tolalla? Steven ja Anna tyhjentävät kahvi- ja teekuppinsa ja keksivät asioita, jotka aluksi hämmensivät. Esimerkiksi lasten lyhyet koulupäivät tekevät ajoittain arjen suunnittelusta vaikeaa. Annalle syksyn pimeydessä oli ensimmäisellä kerralla sulateltavaa.

“Niin ja sauna! Nykyään nautin siitä paljon, mutta se vei aikaa. Se alkoi siten, että aluksi selviydyin siitä, sen jälkeen siedin sitä ja nyt ehdottomasti nautin siitä!” Steven kertaa.

Yliopisto ja paikalliset opiskelijat saavat molemmilta kiitosta. Annan mukaan Oulun yliopiston opiskelijoilla on rapakon takaisiin kollegoihinsa verrattuna kunnioittavampi asenne opettajien tekemää työtä kohtaan.
“Ilmapiiri luennoilla on mahtava”, Anna kehuu.