Oulusta Normandiaan ja takaisin – kurkkaa tunnelmat M/S Alpon kotisatamasta 4000 km:n jälkeen
Normandian maihinnousun 80-vuotispäivän kunniaksi Ranskan Le Havreen matkannut M/S Alpo miehistöineen on palannut takaisin kotisatamaansa Oulun Toppilaan.
Veteraanihinaaja M/S Alpo saatettiin matkaan Oulusta 27. huhtikuuta, lähes tasan kaksi kuukautta sitten. 80-vuotias alus ja sen miehistö teki merimatkaa yhteensä 4 000 kilometriä.
Suomen kolean kevätsään siivittämänä matkaan lähtenyt alus miehistöineen kohtasi monenlaisia sääolosuhteita, lähtöpäivän kulkua hankaloittaneista ahtojäistä ja vesisateesta Keski-Euroopan tarjoilemiin aurinkoisiin ja tyyniin kesäpäiviin.
Alpon ja miehistön seilaama pitkä matka huipentui hinaajan palatessa takaisin kotisatamaansa Toppilansalmen venesatamaan. M/S Alpo ja miehistö toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi takaisin Ouluun tiistaina, 25. kesäkuuta noin puoli seitsemän aikaan illalla.
– Varustamon kannalta tämä on hieno hetki. On saatu päätökseen aivan uskomaton projekti, johon ryhdyttiin muutama vuosi sitten. On tehty töitä tosissaan, niin miehistö, varustamo kuin monet muut sidosryhmät, totesi Toppilan Möljä Oy hallituksen puheenjohtaja Martti Haapala.
Hankkeessa keskeisinä toimijoina ovatkin olleet Toppilan Möljä Oy:n pääosakkaat Martti Haapala, Markku Kankaala sekä Jukka Juola.
Alpo saapumassa kotisatamaan.
Alpon matkan ydin oli rauhan sanoman viestiminen ympäri Eurooppaa. Alusta mukana vastaanottamassa ollut Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava korosti tätä kiitossanoissaan:
– Rauhalle on kysyntää tässä ajassa. Alpo ja sen matka symbolisoi rauhaa ja sen tarvetta Euroopassa. Ukraina tarvitsee edelleen tukea, ja Alpo on tällä matkalla osaltaan täyttänyt sitä tarvetta.
Samalla Alatossava kiitteli Alpon miehistöä sekä omistajia matkasta, jossa kaikki ovat saaneet olla osana. Miehistön upea matka huomioitiin kaupungin toimesta kotiinpaluulahjoilla.
Paikan päällä miehistön kapteeni Teppo Niiranen jakoi päällimmäiset tunnelmansa reissusta.
– Miltä nyt tuntuu? Liian aikaista kysyä, ei tätä vielä pysty käsittämään, totesi Niiranen.
Suurkiitokset kapteeni Niiranen osoitti miehistölleen, joka hänen sanojensa mukaan teki aluksen päällikkyydestä äärimmäisen helppoa. Miehistön lisäksi Niiranen puheessaan korosti kohtaamisia Alpon matkalla.
– Se käsittämätön ystävällisyys, avuliaisuus, yhteenkuuluvaisuuden tunne kaikissa niissä satamissa missä pysähdyttiin. Jokainen ihminen oli valmis auttamaan meitä, jos me tarvittiin apua. Jos puhutaan Euroopan yhteisöstä, niin kyllä se on ainakin tällä meidän reissulla totta, miehistön kapteeni ylisti.
Rauhan seilaaja
Historiallisella matkalla oli kaksi tavoitetta: muistuttaa Normandian maihinnousun merkityksestä sodan päättämisessä, sekä kerätä varoja Ukrainan puolustustaistelun tukemiseksi presidentti Volodymyr Zelenskyin perustaman UNITED24-säätiön kautta. Purjehduksen aikana kerätyt tuotot suunnattiin Safe Skies ‑varainkeräykseen.
– Alpossa liehuu Suomen ja Ukrainan lippu, ja miehistö sekä varustamo on tehnyt rauhansanoman työtä, mitä Eurooppa tänä päivänä tarvitsee. Olemme äärimmäisen iloisia, että se on saanut myös huomattavaa kansainvälistä huomiota, totesi Haapala.
Alpon toteuttama työ ei Haapalan mukaan lopu tähän:
– Tarvitsemme sympatiaa ja tapahtumia, jotta rauha Euroopassa säilyy ja rauha Ukrainassa saavutettaisiin.
Purjehduksen aikana toteutetun varainkeräyksen tarkoituksena oli kerätä varoja Ukrainan ilmapuolustusvoimien apuna toimivaa tilannehälytysjärjestelmää varten.
– Tällä hetkellä viimeisin tieto on, että lähes 100 000 euroa ollaan saatu kerättyä, kertoi projektijohtaja Janne Leinonen.
Huikean keräyssumman lisäksi Ukrainan hyväksi on saatu tuhansia euroja välillisinä lahjoituksina.
– Kiitos jokaiselle, joka on ropoja laittanut likoon. Kaikki ihmiset, yksityiset henkilöt ja yritykset, kiitos todella paljon tuesta, Leinonen sanoi.
Projektipäällikkö Janne Leinonen kiitteli Alpon matkan tukijoita.
Toisen maailmansodan hinaaja-aluksesta pohjoisen Suomen perinnelaivaksi
- Nykyisin Toppilan Möljä Oy:n omistaman M/S Alpon tarina alkoi vuonna 1943 New Yorkissa, United Boat Servicen telakalla City Islandilla, jossa se rakennettiin Normandian maihinnousua varten.
- Maihinnousuoperaatiossa Alpo, alkuperäiseltä nimeltään ST-335, osallistui muun muassa keinotekoisen sataman kokoamiseen. Normandiasta täysin toimintakuntoisena säilynyt hinaaja päätyi vuonna 1946 Suomeen sodanjälkeisiin miinanraivaustehtäviin toiminimellä Dieselraivaaja N:o 18.
- Vuonna 1952 alus saapui Ouluun, jossa se kastettiin M/S Alpoksi silloisen apulaiskaupunginjohtajan Alpo Aution mukaan.
- Oulussa Alpo toimi Toppilansalmessa ja lähivesialueilla satamajäänsärkijänä ja hinaajana aina vuoteen 1990 saakka.
- Vuonna 1999 vaille käyttötarkoitusta jäänyt alus myytiin Toppilan Möljä Oy:lle, joka on kunnostanut aluksen perusteellisesti sekä jatkanut aluksen ylläpitoa, mahdollistaen näin Alpon kunniakkaan tarinan jatkumisen.