Revontulia jahtaamassa: Anibalin matka itsensä löytämiseen ja yhteisöön
Anibal muutti Santiagon vilkkailta kaduilta Ouluun uuden elämän perässä sekä aloitti tieto- ja viestintätekniikan opinnot OAMKissa. Kolme vuotta myöhemmin Anibal istui kukkulan laella ystäviensä kanssa ja tajusi, mikä elämässä on tärkeintä.
Anibal on kotoisin tiheään asutusta Santiagosta, Chilestä. Santiagon kaupungissa on yli 5 miljoonaa asukasta, enemmän asukkaita kuin koko Suomessa. Anibalin päivät koostuivat vilkkaista kaduista, täpötäytteisestä julkisesta liikenteestä sekä eläväisestä arjesta, kunnes hän teki päätöksen muuttaa Suomeen opiskelemaan.
– Unelmani käynnistyi vuonna 2019 tai 2018, kun näin dokumentin Euroopan systeemeistä, Anibal muistelee.
– Dokumentti keskittyi etenkin Suomen opetusjärjestelmään. Siitä lähtien ajattelin, että Suomessa on varmasti siistiä opiskella, kuulostaa siistiltä. Onpa harmi, etten voi ikinä kokea sitä. Sitten ajattelin, että miksi en? Ainakin voisin hakea sinne, voin ainakin yrittää. Joten, kokeilin sitä, ja onnistuin siinä.
Ja niin Anibal päätti hakea opiskelemaan Suomeen dokumentin ja erilaisten Suomesta kuulemiensa positiivisten kertomusten innoittamana. Hänet hyväksyttiin useisiin opiskelupaikkoihin, mutta Anibal valitsi OAMKin suuremman opiskelijamäärän vuoksi. Vuonna 2020 Anibal aloitti opinnot OAMKissa tieto- ja viestintätekniikan tutkinnossa, erikoistuen netti- ja sovelluskehitykseen.
Ouluun asettuminen
Suomeen saapuessaan Anibal huomasi, että Oulussa on hyvin hiljaista. Bussit eivät olleet täynnä ihmisiä kuin Santiagossa, päinvastoin: siinä bussissa, jolla Anibal lähti lentokentältä kohti uutta kotiaan, oli vain yksi matkustaja. Oulussa ei tarvitse pelätä taskuvarkaita, ja kaduilla oli rauhallisempaa ja turvallisempaa kulkea, hän muistelee.
– Se tuntui hieman epätodelliselta aluksi. Moni asia, joita muut kertoivat Suomesta, oli oikeasti totta.
Kun Anibal aloitti elämäänsä Oulussa, hän huomasi pian, miten Oulu huolehti asukkaidensa hyvinvoinnista. Koronapandemian aikana Suomen asettamat rajoitukset antoivat kaikille mahdollisuuden ostaa maskeja ja koronatestejä kohtuuhinnalla.
Anibalin mielestä Oulun pyöräbaanasysteemi on hyvin kehitetty, sillä se mahdollistaa helpon pyörällä liikkumisen. Pienellä vaivalla hän pystyy kulkemaan ympäri Oulua pyörällään pyöräbaanoja käyttäen. Luontoa on kaikkialla. Anibal nauttii luonnosta päivittäin käymällä puistoissa, Kuivasjärvellä ja erilaisilla metsäpoluilla.
– Santiagossa ei ole paljon vihreitä paikkoja, sillä se on todella suuri, urbaani kaupunki. Siellä ei ole tilaa puille. Täällä kun katson ikkunastani ulos, näen heti metsää.
”Moni asia, joita muut kertoivat Suomesta, oli oikeasti totta.”
Oulussa asumisen aikana Anibal on alkanut pyöräillä ja sup-lautailla. Nykyään yksi Anibalin lempiaktiviteeteista on mennä Kuivasjärvelle suppailemaan.
Yhteisön löytäminen
Vuonna 2020, maailma koki koronapandemian. Anibal huomasi tuntevansa yksinäisyyttä opintojensa alussa, sillä hän vietti paljon aikaa asunnossaan rajoitusten vuoksi. Anibal kuitenkin keksi, kuinka löytää ystäviä Oulusta.
Anibal alkoi käymään erilaisissa harrastusryhmien, järjestöjen ja muiden tahojen järjestämissä tapahtumissa ja toiminnassa löytääkseen uusia ystäviä.
– Kun Chilessä menet ihan minne vain, pääset osaksi yhteisöä tavalla tai toisella. Mutta Oulussa sinun pitää etsiä yhteisösi. Mutta ei todellakaan ole niin, että sinun täytyy ponnistella paljon ollaksesi osa yhteisöä. Se on kuin… Haluan mennä tänne. Haluan olla osa tätä. Joten sitten vain menet sinne, ja pam. Olet osa sitä yhteisöä.
– Minusta täällä on otettava se ensimmäinen askel. Isoin asia, jonka olen huomannut on se, että muut eivät ota sitä askelta puolestasi. Sinun on tehtävä se itse, ja kun olet mukana, niin olet mukana.
Anibal huomasi, että vaikka suomalaiset saattavatkin aluksi tuntua kylmiltä, heitä ei pidä pelätä lähestyä. Kun pääset puhumaan suomalaiselle, he ovat usein lempeitä, ystävällisiä ja avuliaita ihmisiä, hän sanoo.
– Mielestäni paras esimerkki on yksi ystäväni, joka on noin kaksi metriä pitkä. Hänellä on aika pokerinaama, mutta jos hän näkee jonkun pulassa, hän juoksee tämän luokse ja auttaa. Hän mielellään puhuu aina muiden kanssa. Ihmiset saattavat katsoa häntä ja olettaa, että hän on pelottava, mutta oikeasti hän on rauhallisin ihminen, jonka tiedän.
Työn ja vapaa-ajan tasapaino
Tänä vuonna Anibalin oli suoritettava harjoittelu opintojaan varten. Onneksi Anibal sai ystävältään suosituksen Vuo AI ‑nimiselle yritykselle. Lähetettyään CV:nsä ja suoritettuaan erilaisia taitotestejä, Anibalille kerrottiin, että hän sai paikan. Työharjoittelun jälkeen Anibal sai työpaikan samasta yrityksestä.
Anibal on ehtinyt siis kokea suomalaista työkulttuuria, ja hän pitää sitä ainutlaatuisena. Ennen Suomea Anibalilla oli käsitys, että työharjoittelut olisivat tylsiä, mutta nyt Anibalilla on päinvastainen kokemus. Anibal on myös positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka hyvin vapaa-aikaa ja loma-aikaa kunnioitetaan suomalaisessa työelämässä.
– Kun pääset pois töistä, pääset oikeasti pois töistä. Töitä ajatellaan vasta kello yhdeksältä huomisaamuna. Ennen sitä voit tehdä töistä saamillasi rahoilla ihan mitä haluat. Mikä on tietenkin työnteon tarkoitus. Ja pidän siitä, että Suomessa se vain toimii niin. Se toimii juuri niin kuin tarkoitettu. Voin päästä pois töistä ja mennä vain järvelle uimaan tai mennä Nallikariin – ja vain pitää hauskaa. Tai voin kävellä keskustassa ja napata itselleni hampurilaisen.
Revontulia metsästämässä
Oli keväinen ilta, kun Anibal ja hänen ystävänsä huomasivat, että ympäri maailmaa pian näkyisi paljon revontulia. Siitä inspiroituneena ystävät lähtivät yhdessä metsästämään revontulia. Hetken kävelyn jälkeen he päätyivät kukkulan päälle.
Kun he katsoivat taivaalle, Anibal tajusi, kuinka paljon hänen elämänsä oli muuttunut. Vain kolme vuotta sitten Anibal oli tuntenut olonsa yksinäiseksi koronapandemian vuoksi, ja nyt hän oli katsomassa taivaalle ystäviensä ympäröimänä, luonnon keskellä.
– Sillä hetkellä tajusin, kuinka paljon hienoja asioita olen saanut ja kokenut täällä ollessani. Silloin oli myöhäinen ilta, mutta en tuntenut oloani turvattomaksi. Olin luonnon keskellä. Olin ihmisten kanssa, jotka hyväksyivät minut sellaisena kuin olen. Ja odotimme luonnonilmiön tapahtuvan, mitä ei tapahdu missään muualla. Vaikka lopuksi emme päässeet näkemään sitä, se oli silti mahtavaa.
Nykyään Anibalin mielestä Oulu on rauhallinen asuinpaikka. Hän on kasvanut ihmisenä, ja alkanut nauttia elämästä enemmän, ottaen asiat hitaammin. Anibal ei ole vain löytänyt uusia ystäviä ja kokemuksia, mutta myös ainutlaatuisia työmahdollisuuksia. Jatkossa Anibal haluaisi jäädä Ouluun.
Teksti: Anni-Maria Teirikko