Boran mat­ka: Uuden unel­man löy­ty­mi­nen Suo­mes­ta sosi­aa­li­työn­te­ki­jä­nä

Korean woman with her child in Finland

Elä­mäl­lä on tai­pu­mus ohja­ta mei­dät odot­ta­mat­to­mil­le poluil­le, mikä voi joh­taa usko­mat­to­miin elä­män­muu­tok­siin. Tapaa Bora Kim, jon­ka mat­ka Ete­lä-Koreas­ta Ouluun on ollut todel­la­kin ainut­laa­tui­nen.

Täs­sä jutus­sa pää­sem­me tutus­tu­maan Bora Kimin ins­pi­roi­vaan tari­naan, joka alkaa hänen taus­tas­taan teks­tii­li­suun­nit­te­lus­sa ja joh­taa lopul­ta Ouluun sosi­aa­lia­lan töi­hin.

Uusi luku Suo­mes­sa

Boran mat­ka alkoi Ete­lä-Koreas­ta, jos­sa hän työs­ken­te­li teks­tii­li­suun­nit­te­lun paris­sa. Hänen tien­sä sai kui­ten­kin uuden kään­teen, kun hän huo­ma­si syvän empa­tian­sa ja tai­pu­muk­sen­sa huo­leh­tia muis­ta. Niin­pä Bora siir­si tai­ton­sa inhi­mil­li­siin voi­ma­va­roi­hin, työs­ken­nel­len kuusi vuot­ta van­hus­ten sai­raa­las­sa Ete­lä-Koreas­sa.

Koke­mus kysei­ses­sä roo­lis­sa työs­ken­te­lys­tä sai Boran kiin­nos­tu­maan sosi­aa­lia­las­ta. Ete­lä-Koreas­sa opis­ke­lu oli kui­ten­kin han­ka­laa, min­kä vuok­si Bora innos­tui mah­dol­li­suu­des­ta opis­kel­la Oulus­sa, Suo­mes­sa. Hän aloit­ti sosi­aa­lia­lan opin­not Oulun ammat­ti­kor­kea­kou­lus­sa Oam­kis­sa. Bora meni Suo­mes­sa myös nai­mi­siin ja on nyt asu­nut Oulus­sa onnel­li­ses­ti jo seit­se­män vuo­den ajan.

Hänen opin­nois­saan ja työs­sään käy­te­tään pää­kie­le­nä suo­mea, jota hän opet­te­li lähin­nä koto­na kuun­te­le­mal­la radio­ta, kat­so­mal­la aamu-uuti­sia sekä puhu­mal­la suo­mea mie­hen­sä kans­sa.

Korean woman in Finland

Oulun eloi­sas­sa yhtei­sös­sä kukois­ta­mi­nen

Vii­mei­set seit­se­män vuot­ta Oulu on ollut Boran toi­nen koti. Kau­pun­gin vie­raan­va­rai­nen tun­nel­ma ja vah­va yhtei­söl­li­syys on tar­jon­nut hänel­le kan­nus­ta­van ympä­ris­tön, jos­sa hän on voi­nut kas­vaa sekä ihmi­se­nä että amma­til­li­ses­ti.

Boran mukaan hänen ensi­vai­ku­tel­man­sa Oulus­ta oli katu­jen tyy­neys ja rau­hal­li­suus. Raken­nuk­set näyt­ti­vät yksin­ker­tai­sem­mil­ta kuin hän oli kuvi­tel­lut, ja suo­ma­lais­ten pukeu­tu­mis­tyy­li oli väri­tyk­sel­tään neut­raa­lim­pi kuin mihin hän oli Ete­lä-Koreas­sa tot­tu­nut.

”Yllä­tyin sii­tä, että suo­ma­lai­set eivät käy­tä ken­kiä toi­mis­tol­la.”

Koke­mus­ten­sa kaut­ta Bora oppi ymmär­tä­mään parem­min suo­ma­lais­ta kult­tuu­ria eri näkö­kul­mis­ta.

”Yllä­tyin sii­tä, että suo­ma­lai­set eivät käy­tä ken­kiä toi­mis­tol­la ja että tau­ko­jen pitä­mi­nen on niin jous­ta­vaa. Kol­le­ga­ni esi­mer­kik­si neu­loi tau­kon­sa aika­na. Ete­lä-Koreas­sa on pal­jon tiu­kem­paa ja kil­pai­lu­hen­ki­sem­pää.”

Korean woman in Finland

Hän myös mai­nit­see luot­ta­muk­sen ole­van yksi menes­ty­vän ja ter­veel­li­sen työym­pä­ris­tön avain­te­ki­jöis­tä.

”Etä­työn kon­sep­ti on nyky­ään nousus­sa Ete­lä-Koreas­sa, mut­ta työ­nan­ta­jat halua­vat yleen­sä edel­leen työn­te­ki­jöi­den­sä työs­ken­te­le­vän toi­mis­tol­la. Työ­nan­ta­jat eivät suo­si etä­työ­tä, sil­lä he eivät voi val­voa yhtä tar­kas­ti etä­työs­sä ole­vien työn­te­ki­jöi­den työs­ken­te­lyä ja töi­den ete­ne­mis­tä. Suo­mes­sa on kui­ten­kin jous­ta­vam­paa ja työn­te­ki­jöi­hin luo­te­taan, ja he voi­vat jakaa ideoi­ta ja huo­leh­tia itse­näi­ses­ti omas­ta työn­teos­taan.”

Onko sinul­la vink­ke­jä heil­le, jot­ka ovat miet­ti­neet muut­toa ja työs­ken­te­lyä Oulus­sa?

Täs­sä muu­ta­ma neu­vo Boral­ta uusil­le tulok­kail­le:

Korean woman in Finland