Boran matka: Uuden unelman löytyminen Suomesta sosiaalityöntekijänä
Elämällä on taipumus ohjata meidät odottamattomille poluille, mikä voi johtaa uskomattomiin elämänmuutoksiin. Tapaa Bora Kim, jonka matka Etelä-Koreasta Ouluun on ollut todellakin ainutlaatuinen.
Tässä jutussa pääsemme tutustumaan Bora Kimin inspiroivaan tarinaan, joka alkaa hänen taustastaan tekstiilisuunnittelussa ja johtaa lopulta Ouluun sosiaalialan töihin.
Uusi luku Suomessa
Boran matka alkoi Etelä-Koreasta, jossa hän työskenteli tekstiilisuunnittelun parissa. Hänen tiensä sai kuitenkin uuden käänteen, kun hän huomasi syvän empatiansa ja taipumuksensa huolehtia muista. Niinpä Bora siirsi taitonsa inhimillisiin voimavaroihin, työskennellen kuusi vuotta vanhusten sairaalassa Etelä-Koreassa.
Kokemus kyseisessä roolissa työskentelystä sai Boran kiinnostumaan sosiaalialasta. Etelä-Koreassa opiskelu oli kuitenkin hankalaa, minkä vuoksi Bora innostui mahdollisuudesta opiskella Oulussa, Suomessa. Hän aloitti sosiaalialan opinnot Oulun ammattikorkeakoulussa Oamkissa. Bora meni Suomessa myös naimisiin ja on nyt asunut Oulussa onnellisesti jo seitsemän vuoden ajan.
Hänen opinnoissaan ja työssään käytetään pääkielenä suomea, jota hän opetteli lähinnä kotona kuuntelemalla radiota, katsomalla aamu-uutisia sekä puhumalla suomea miehensä kanssa.
Oulun eloisassa yhteisössä kukoistaminen
Viimeiset seitsemän vuotta Oulu on ollut Boran toinen koti. Kaupungin vieraanvarainen tunnelma ja vahva yhteisöllisyys on tarjonnut hänelle kannustavan ympäristön, jossa hän on voinut kasvaa sekä ihmisenä että ammatillisesti.
Boran mukaan hänen ensivaikutelmansa Oulusta oli katujen tyyneys ja rauhallisuus. Rakennukset näyttivät yksinkertaisemmilta kuin hän oli kuvitellut, ja suomalaisten pukeutumistyyli oli väritykseltään neutraalimpi kuin mihin hän oli Etelä-Koreassa tottunut.
Kokemustensa kautta Bora oppi ymmärtämään paremmin suomalaista kulttuuria eri näkökulmista.
”Yllätyin siitä, että suomalaiset eivät käytä kenkiä toimistolla ja että taukojen pitäminen on niin joustavaa. Kollegani esimerkiksi neuloi taukonsa aikana. Etelä-Koreassa on paljon tiukempaa ja kilpailuhenkisempää.”
Hän myös mainitsee luottamuksen olevan yksi menestyvän ja terveellisen työympäristön avaintekijöistä.
”Etätyön konsepti on nykyään nousussa Etelä-Koreassa, mutta työnantajat haluavat yleensä edelleen työntekijöidensä työskentelevän toimistolla. Työnantajat eivät suosi etätyötä, sillä he eivät voi valvoa yhtä tarkasti etätyössä olevien työntekijöiden työskentelyä ja töiden etenemistä. Suomessa on kuitenkin joustavampaa ja työntekijöihin luotetaan, ja he voivat jakaa ideoita ja huolehtia itsenäisesti omasta työnteostaan.”
Onko sinulla vinkkejä heille, jotka ovat miettineet muuttoa ja työskentelyä Oulussa?
Tässä muutama neuvo Boralta uusille tulokkaille:
- Muissa maissa voi olla vaikeaa löytää tietoa Suomesta. Verkkoresursseja ja virallisia valtion nettisivuja hyödyntämällä voi kuitenkin löytää arvokasta tietoa elämästä Oulussa ja Suomessa.
- Suomen kielen opiskelu on erittäin suositeltavaa. Vaikka monet suomalaiset puhuvat englantia, suomen kielen perusosaaminen tulee parantamaan kokemustasi huomattavasti ja avaamaan uusia mahdollisuuksia.
- Ole yhteydessä Suomessa asuviin ihmisiin ennen muuttoa. Verkkoyhteisöt, sosiaalisen median ryhmät ja ammatilliset verkostot voivat auttaa sinua luomaan yhteyksiä, keräämään informaatiota ja saamaan esimakua siitä, millaista elämä Oulussa on.
- ”Otin yhteyttä Korean suurlähetystöön saadakseni lisää tietoa Suomesta”, Bora kertoo. Ottamalla yhteyttä oman maasi Suomen suurlähetystöön tai konsulaattiin voit saada juuri kyseisen maan kansalaisille räätälöityä tietoa ja opastusta Suomeen muuttamiseen liittyen.
- ”Muista, että perusteellinen tutkimustyö ja valmistelu tulevat hyödyttämään suuresti siirtymistäsi Ouluun. Onnea matkaan!” – Bora Kim