“Mie­les­tä­ni kysy­mys on sii­tä, mikä sai minut jää­mään tän­ne” – Suo­mes­ta Irantzu löy­si tar­koi­tuk­sen­sa

Suo­mes­ta Irantzu Garces Munar­riz löy­si kai­ken, mitä hän tar­vit­see elä­mäs­sään: mer­ki­tyk­sel­li­siä ihmis­suh­tei­ta, mer­ki­tyk­sel­li­sen työn Oulun yli­opis­tol­ta sekä aikaa ja tilaa elä­mi­sel­le.

Irantzu Garces Munar­rizin mukaan kes­kei­nen aja­tus on se, mikä hänet lopul­ta sai jää­mään Suo­meen. Sen sijaan että poh­ti­si sitä mikä hänet alun perin toi tän­ne.

Irantzu on asu­nut koti­maan­sa Espan­jan lisäk­si Yhdys­val­lois­sa, mut­ta jokin Suo­mes­sa lok­sah­ti oikeal­le pai­kal­leen. –

Voi­maa ystä­vyy­des­tä

Ystä­vyys­suh­teet oli­vat yksi syy sil­le, mikä sai Irantzun lopul­ta jää­mään Suo­meen ja Ouluun. Irantzu ajat­te­lee, että Suo­mes­sa hänen ystä­vyys­suh­teen­sa ovat unii­kim­pia kuin mis­sään muu­al­la:

– Asues­sa­ni Espan­jas­sa olin kal­tais­te­ni ihmis­ten ympä­röi­mä­nä. Tääl­lä minul­la on ystä­viä ympä­ri maa­il­maa, Irantzu avaa.

Työ­paik­ka yli­opis­tol­la todel­la hel­pot­taa ulko­mail­ta Suo­meen muut­ta­nei­den ihmis­ten tapaa­mis­ta. Sii­tä huo­li­mat­ta Irantzu koros­taa suo­men kie­len kurs­se­ja, jois­sa hän on tavan­nut ulko­mail­ta Suo­meen muut­ta­nei­ta ihmi­siä sekä ulko­mail­la asu­nei­den suo­ma­lais­ten tapaa­mis­ta.

Irantzun mukaan ulko­mail­la asu­neil­la suo­ma­lai­sil­la on ainut­laa­tui­nen kan­sain­vä­li­nen mie­len­mai­se­ma.

Ystä­vien­sä kans­sa Irantzu viih­tyy keit­tiös­sä, niin kok­kai­lun kuin syö­mi­sen mer­keis­sä. Ystä­vä­pii­rin koos­tues­sa ihmi­sis­tä joka puo­lel­ta maa­il­maa näkee hän ruo­an­kin nyky­ään aivan uusin sil­min.

– Olen aina aja­tel­lut jugur­tin ole­van jäl­ki­ruo­kaa, mut­ta se ei ole sitä kai­kil­le. Tai esi­mer­kik­si se mikä on minun mie­les­tä­ni tulis­ta ruo­kaa, ei todel­la ole tulis­ta intia­lai­sil­le ystä­vil­le­ni, nau­rah­taa Irantzu.

Muut­ta­mi­nen Ouluun 1,5 kuu­kaut­ta ennen koro­na­pan­de­mi­aa ei vai­keut­ta­nut tutus­tu­mis­ta kau­pun­kiin sekä sen ihmi­siin – ja sen suh­teen Irantzu pitää itse­ään eri­tyi­sen onnek­kaa­na.

Työs­ken­te­lyä mui­den aut­ta­mi­sek­si

Mer­ki­tyk­sel­lis­ten ihmis­suh­tei­den lisäk­si yksi suu­rim­mis­ta syis­tä Irantzun viih­ty­mi­sel­le Oulus­sa on hänen työn­sä. Ura­pol­ku on tosin pitä­nyt sisäl­lään monen­lais­ta, esi­mer­kik­si toh­to­rin tut­kin­non kokei­le­mis­ta:

– Tajusin lopul­ta, ettei se tut­kin­to ole­kaan minua var­ten, hän pal­jas­taa.

Työ­pai­kan saa­mi­nen erääs­tä Oulun yli­opis­ton tut­ki­mus­ryh­mäs­tä kul­jet­ti Irantzun koh­ti hänen nykyis­tä työ­tän­sä HR-suun­nit­te­li­ja­na:

– Rakas­tan työ­tä­ni, se on kuin minul­le teh­ty.

Ennen Suo­meen muut­toa Irantzu koki ole­van­sa hukas­sa uran­sa kans­sa.

”Oulun kal­tai­ses­sa sees­tei­ses­sä kau­pun­gis­sa pys­tyn kes­kit­ty­mään ja yllä­pi­tä­mään hyvin­voin­tia­ni.”

– Psy­ko­lo­gin amma­tin har­joit­ta­mi­nen tääl­lä oli ja on moni­mut­kais­ta, mikä sai minut lopul­ta teke­mään amma­tin­vaih­dok­sen. Pää­tös oli oikea ja koen, että olen löy­tä­nyt tär­keän mer­ki­tyk­sen työ­ni kaut­ta, ker­too Irantzu.

Hän uskoo, että ura­kään­nök­sel­lä oli todel­la tär­keä roo­li itsel­le oikean elä­män­suun­nan löy­tä­mi­ses­sä.

– Ajat­te­len, että psy­ko­lo­gian opin­to­jen pariin hakeu­tu­vat ihmi­set, jot­ka todel­la halua­vat aut­taa mui­ta ja mah­dol­lis­taa muil­le työ­ka­lu­ja, joil­la paran­taa omaa hyvin­voin­tia. Nykyi­ses­sä työs­sä­ni teen mie­les­tä­ni täy­sin samo­ja asioi­ta, esi­mer­kik­si raken­ta­mal­la parem­pia pal­ve­lui­ta uusien tulok­kai­den tuek­si ja vai­kut­ta­mal­la sii­hen, että yli­opis­to on kan­sain­vä­li­sil­le osaa­jil­le parem­pi paik­ka työs­ken­nel­lä, Irantzu avaa.

Kau­pun­ki rau­hal­li­sel­la sie­lul­la

Kun huo­maa ettei nau­ti kii­rei­sis­tä ja ruuh­kai­sis­ta kaduis­ta, Suo­mi voi tun­tua para­tii­sil­ta maan pääl­lä. Oulun rau­hal­li­suus veti Irantzua puo­leen­sa ja asu­mi­nen kau­pun­gis­sa on muka­vaa: lii­ken­ne on hal­lin­nas­sa, pyö­räl­lä pää­see liik­ku­maan kaik­kial­le ja etäi­syy­det ovat sopi­via.

– Ympä­ris­töl­lä on mer­kit­tä­vä vai­ku­tus sekä hen­ki­seen että fyy­si­seen ter­vey­teen, ja rau­hal­li­suus liit­tyy lähei­ses­ti parem­paan elä­män­laa­tuun. Koen, että tämä on omal­ta osal­ta­ni­kin täy­sin tot­ta. Oulun kal­tai­ses­sa sees­tei­ses­sä kau­pun­gis­sa pys­tyn kes­kit­ty­mään ja yllä­pi­tä­mään hyvin­voin­tia­ni, Irantzu ker­too.

Sen lisäk­si, että Irantzu naut­tii elä­mi­ses­tä rau­hal­li­ses­sa tah­dis­sa, hän viet­tää vapaa-aikan­sa liik­kuen. Kun­to­sa­lil­la käy­mi­nen ja joo­ga on hänel­le tapa ren­tou­tua:

– Urhei­lu aut­taa minua pysy­mään kun­nos­sa ja ter­vee­nä, sekä pitä­mään mie­lia­lan ylhääl­lä ja kes­kit­ty­mis­ky­vyn kun­nos­sa. Eri­to­ten urhei­le­mi­nen ja aktii­vi­set elä­män­ta­vat ovat aut­ta­neet minua sel­viy­ty­mään Suo­men tal­ves­ta, hän pal­jas­taa.

Elä­män hidas eteen­päin lipu­mi­nen saat­taa jos­kus herät­tää kysy­myk­sen sii­tä, onko­han elä­mäs­sä jotain vial­la, kun mitään ei tapah­du. Todel­li­suu­des­sa Oulus­sa koet­ta­val­la rau­hal­la voi olla enem­män tar­jot­ta­vaa kuin mil­lään muul­la asial­la maa­il­mas­sa.