Muutoksen omaksumisen voima: Farihan matka Dhakasta Ouluun
Tapaa Fariha, Oulun yliopiston Education and Globalisation ‑maisteriohjelman opiskelija. Hänen matkansa Bangladeshin Dhakan vilkkailta kaduilta seesteiseen Ouluun on todellakin ollut mullistava. Ota selvää, kuinka oululaisten ihmisten lämpö, uuden kielen oppimisen haasteet sekä suomalaisen luonnon kauneus ovat muovanneet hänen kokemustaan.
Kuka?
”Ole rohkea. Ota riskejä. Mikään ei voi korvata kokemusta.” Nämä Paulo Coelhon sanat ovat kaikuneet mielessäni aina siitä asti, kun aloitin elämää mullistavan matkani Bangladeshin Dhakasta Suomen Ouluun. Nimeni on Fariha Khan, suoritan tällä hetkellä toista maisterintutkintoani Oulun yliopiston Education and Globalisation ‑ohjelmassa, ja uskon vahvasti kokemusten mullistavaan voimaan.
On kulunut 10 kuukautta siitä, kun vaihdoin Dhakan tutun hälinän Oulun seesteiseen charmiin. Englanninkielisen kirjallisuuden koulutustaustan (kandidaatin- ja maisterintutkinto) sekä kuuden vuoden työkokemuksen jälkeen yliopisto-opettajana Bangladeshissa, kaipasin syvempää ymmärrystä koulutuspolitiikasta. Halusin oppia lisää erityisesti inkluusion konseptista koulutuksessa.
Suomi, jota on ylistetty vertaansa vailla olevasta koulutusjärjestelmästään sekä asemastaan maailman onnellisimpana maana, kutsui minua tarjoamalla akateemista huippuosaamista. Halusin myös saada omakohtaista kokemusta suomalaisesta koulutusympäristöstä päästäkseni näkemään, miten inklusiivisuuden periaatteita sovelletaan käytännön toiminnassa sekä pystyäkseni ymmärtämään Suomen koulutusmenestyksen taustalla piilevät salaisuudet.
Miksi Oulu?
Oulun valitseminen uudeksi kodikseni oli tietoinen päätös, lähinnä siksi, että halusin opiskella Oulun yliopistossa. Minulla oli korkeat odotukset yliopistoon liittyen, sillä jo Suomeen asettuneet perheenjäseneni sekä erityisesti veljeni, joka opiskeli tuolloin myös Oulun yliopistossa, olivat kertoneet minulle siitä paljon. Täytyy myöntää, että odotukseni täyttyivät, sillä uskon oikeasti oppineeni paljon Oulun yliopistosta sekä erityisesti kasvatustieteiden tiedekunnasta.
Sinä päivänä, kun saavuin Ouluun junalla Helsingistä, olin hieman pettynyt rautatieaseman vaatimattomaan kokoon. Huomasin kuitenkin pian, että kaupungin todellinen kauneus ei piile sen suuruudessa, vaan sen asukkaiden lämmössä sekä sitä ympäröivän luonnon runsaudessa.
Oulun edut
Vastoin yleistä stereotypiaa pidättyväisistä suomalaisista, koin oululaisten olevan erittäin ystävällisiä ja auttavaisia. Kylmästä säästä huolimatta ihmiset tuntuivat todella lämminsydämisiltä. Heidän halukkuutensa auttaa ja heidän aito innostuksensa sai minut aina tuntemaan oloni kotoisaksi, olin sitten eksyksissä kadulla tai muutoin opastuksen tarpeessa.
Huolimatta kamppailustani kielimuurin kanssa ja uuteen kulttuuriin kotoutumisen haasteista, sain lohtua ympärilläni olevien oululaisten ystävällisyydestä, riippumatta siitä kohtasinko heidät yliopistossa vai muissa vierailemissani paikoissa. Yksi koskettavimmista esimerkeistä tästä oli vuorovaikutukseni tyttäreni esikoulunopettajien kanssa. Joka kerta kun vierailin esikoulussa, he tervehtivät minua aidolla lämmöllä, ja heidän hymynsä kertoivat minulle välittämisestä ja huolenpidosta. Eräs iäkkäämpi opettaja halasi minua äidillisesti joka kerta kun vierailin esikoulussa, tarjoten lohtua ja tyynnyttelyä, kun olin epävarma eräästä perheasiasta.
Vaikka muutimme Ouluun perheenä, mieheni piti palata kotiin äkillisen hätätapauksen vuoksi. Niinä vaikeina kuukausina, kun mieheni oli Dhakassa ja minä ja tyttäreni jouduimme navigoimaan meille tuntemattomassa Suomen talvessa yksin, esikoulunopettajien tuesta tuli minulle korvaamatonta. He näkivät ylimääräistä vaivaa puhuakseen englantia kanssani vain tiedustellakseen hyvinvointiani sekä tarjotakseen rohkaisevia sanoja ja empatiaa, mikä kevensi henkistä taakkaani.
Parhaana muistonani Oulusta haluan kuitenkin muistaa erään kertakaikkisen kauniin hetken, joka tuntui minusta taianomaiselta ja joka todella vangitsi ”oululaisen olemassaoloni” olemuksen.
Eräänä kylmänä talviaamuna joulukuun loppupuolella katsoin ulos kahdeksannen kerroksen asuntoni ikkunasta unettoman yön jälkeen, ja näin jotain henkeäsalpaavaa: silmänkantamattomiin lumeen peittyneitä mäntyjä kylpemässä aamuauringon pehmeässä hehkussa. Hetken tuntui siltä, kuin itse aika olisi jäätynyt edessäni levittäytyvään maidonvalkoiseen maisemaan. Tuona puhtauden hetkenä kaikki huoleni ja pelkoni sulivat pois, ja tilalle laskeutui syvä rauhan ja kiitollisuuden tunne luonnon aarteita kohtaan.
Minulle yksi Oulun silmiinpistävämmistä puolista on sen läheisyys luontoon. Betonista tehdystä Dhakan metropolista kotoisin olevalle vehreyden ja rauhallisten metsien runsaus joka kulman takana tuntuu hämmästyttävältä. Etenkin Hupisaarten puistosta on tullut suosikkini – taianomainen paikka, joka tarjoaa kaikkina vuodenaikoina lohtua elämän kaaoksen keskellä. Se on melko lähellä asuinpaikkaani.
Vierailin puistossa ensimmäisen kerran talvella, ja se tuntui melkein kuin lumotulta Narnialta, todelliselta talven ihmemaalta. Yllätyksekseni löysin paikasta aivan uudenlaisen puolen hiljattain, nyt kun Oulussa on vihdoin kesä.
”Puisto tuntui melkein kuin lumotulta Narnialta, todelliselta talven ihmemaalta.”
Kesällä se on täydellinen paikka lapsiperheille. Voit katsella lasten leikkejä samalla, kun makoilet tai istuskelet itse ruohikolla pienten purojen vieressä ja kuuntelet virtaavan veden musiikkia sekä lintujen laulua. Oulun ympärillä on runsaasti samankaltaisia puistoja ja vesistöjä, jotka voivat tarjota nopean pakopaikan arjen haasteista.
Oulussa kohtaamani haasteet
Kun saavuin Ouluun syksyllä, monet tuttuni vitsailivat varoittavaan sävyyn käyttäen kuuluisaa ilmausta ”Winter is coming!”. Alun perin ajattelin, että talven ankarat, jopa yli 30 pakkasasteeseen putoavat lämpötilat olisivat suurin haasteeni, sillä tulen maailman lämpimämmästä osasta. Tämä oletus osoittautui kuitenkin pian vääräksi!
Siitä hetkestä alkaen, kun saavuin Ouluun, aloin innokkaasti etsiä osa-aikaista työpaikkaa. Yllätyksekseni tämä osoittautui suurimmaksi haasteeksi, jonka olen koskaan kohdannut. Yrityksistäni huolimatta en saanut ainuttakaan haastattelukutsua – jyrkkä vastakohta aiempiin kokemuksiini verrattuna.
Bangladeshissa asuessani tunsin ylpeyttä siitä, että yksikään työnantaja ei ollut ikinä torjunut minua ja olin ollut jatkuvasti työllistettynä yliopisto-opintoni aloittamisesta saakka. Sen ymmärtäminen, että olin hakenut lähes sataa työpaikkaa ilman yhtäkään vastausta, oli katkera pala nieltäväksi. Syypää? Todennäköisesti kielimuuri.
Oulussa, kuten pian huomasin, sujuva suomen kielen taito on usein työllistymisen edellytys. Huolimatta vaikuttavasta ansioluettelostani ja suosituksistani, kyvyttömyyteni kommunikoida paikallisella kielellä osoittautui merkittäväksi esteeksi. En kuitenkaan menettänyt toivoani, vaan jatkoin yrittämistä.
Miten päädyin IH Ouluun
Yliopisto-opintojeni pakollisena osana minun oli saatava työharjoittelupaikka. Ensimmäiset kaksi kuukautta kuluivat kuitenkin tuloksettomassa etsinnässä. Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan järjestämillä harjoittelumessuilla törmäsin kuitenkin toivon säteeseen – International House Ouluun. Uudella optimismilla pitchasin itseni heidän valintakomitealleen ja lähetin hakemukseni viipymättä.
Haastattelukutsu tuli nopeasti, merkiten ratkaisevaa hetkeä matkallani. Vaikka työllistymisen mahdollisuus oli houkutteleva, jo pelkkä mahdollisuus päästä haastatteluun täytti minut onnistumisen tunteella. Ja näin alkoi aikani työharjoittelijana International House Oulussa – rooli, josta olen äärimmäisen kiitollinen.
Vinkkini Ouluun saapuville
Kokemukseni on opettanut minulle kielitaidon tärkeyden Suomen työmarkkinoilla navigoimisessa. Maassa, jossa suomi on vallitseva kommunikointikieli, kielen sujuva osaaminen avaa ovia monille mahdollisuuksille ja edistää merkityksellisten yhteyksien luomista. Vaikka Oulussa osataan laajasti englantia, suomen kielen taito on edelleen arvokasta heille, jotka etsivät pitkäaikaista työsuhdetta ja haluavat kotoutua suomalaiseen yhteiskuntaan.
Yhteenvetona voin todeta, että matkani Oulussa on ollut osoitus tuntemattoman omaksumisen ja oman mukavuusalueeni ulkopuolelle astumisen voimasta. Kohtaamieni ylä- ja alamäkien kautta olen kehittynyt vahvemmaksi ja sitkeämmäksi, ja olen nyt useita polkuani muovanneita kokemuksia rikkaampi. Ja kun matkani tässä kaupungissa jatkuu, toivon tottuvani suomen kieleen ja oppivani puhumaan sitä nopeasti jatkaakseni elämääni revontulien alla (joita en ole vielä saanut mahdollisuutta nähdä!).