”Oulu on tehnyt unelmistani totta” – brasilialaisen Eduardon ajatuksia kiitollisuuden polulta
Eduardo Tominaga on asunut Oulussa jo lähes viisi vuotta. Hän on kotoisin Brasilian Florianopolista. Nyt hän on tohtoriopiskelija Oulun yliopistossa ja tekee langattoman viestinnän tutkimusta 6G Flagship ‑tiimissä.
Ennen kuin Eduardo Tominaga sai tehtyä sähkötekniikan kandidaatin tutkintonsa loppuun Brasiliassa, hän kertoi professorilleen kiinnostuksensa langattomaan viestintään ja halustaan opiskella ulkomailla. Eduardo oli aina haaveillut ulkomailla opiskelusta.
Eduardon professorilla oli yhteyksiä Ouluun, mikä auttoi prosessissa, ja hänet hyväksyttiin Oulun yliopiston opiskelijaksi.
Ajatuksia Oulusta
Kun Eduardo muistelee saapumistaan Ouluun, kaupunki vaikutti huomattavasti pienemmältä verrattuna hänen kotikaupunkiinsa. Oulussa tuntui myös olevan poikkeuksellisen kylmä, vaikka silloin oli +6 astetta lämmintä. Hän kertoo, vaikka Oulu onkin pieni kaupunki, sillä on monia etuja – niin pienen kuin suuren kaupungin etuja.
Oulusta löytyy muun muassa mukavia baareja, ja oululaiset ovat ystävällisiä ihmisiä, hän mainitsee.
Eduardon mielestä Oulu on loistava paikka asua sekä paras paikka tehdä tutkimusta ja työskennellä tietoliikennealalla. Ainoaksi hankalaksi puoleksi hän kokee kaupungin sijainnin. Hän rakastaa matkustamista, mutta ulkomaille reissaamista hidastaa hänen mielestään se, että ensin pitää matkustaa Oulusta Helsinkiin.
Oulu on Eduardon mielestä turvallinen ja ihana paikka. Oulussa on paljon kansainvälisiä ihmisiä, hän sanoo. Hän on erittäin kiitollinen, että hän on tavannut ja löytänyt ystäviä monista eri kulttuureista.
Entäpä suomen kielen opiskelu ja käyttö? Eduardo otti suomen kielen kursseja maisterin tutkintonsa aikana ja haluaisi jatkaa kielen oppimista, mutta hän olisi myös valmis elämään elämäänsä vain englannin kieltä käyttäen.
Päivä Eduardon elämässä
Eduardolla on monia harrastuksia, mutta hänen suosikkiharrastuksensa on salilla käyminen. Hän kutsuu itseään “kuntosalirotaksi”. Yleensä hän käynnistää päivänsä tunnin salitreenillä.
Opintojensa alkuvaiheessa hän kävi enemmän luennoilla. Opintojensa loppuvaiheessa Eduardo käänsi huomionsa tutkimukseen; nyt hän saa päättää työskenteleekö yliopistolla vai kotoa käsin. Kun hän saa päivänsä työtehtävät tehtyä ja vapaa-aika alkaa, hän tapaa mielellään ystäviään kahvikupin tai päivällisen äärellä.
Suomen ja Brasilian työskentelytyylien eroja pohdittaessa Eduardo toteaa, että Suomen työkulttuuri on organisoituneempaa ja rennompaa. Suomessa korostuu työ- ja perhe-elämän tasapaino, hän pohtii.
Hän arvostaa pitkiä palkallisia lomia ja pitää työympäristöä vähemmän stressaavana. Kiitollisena Oulun tarjoamista mahdollisuuksista, Eduardo haluaa jatkaa asumista ja työskentelyä Suomessa myös tutkimuksensa jälkeen.
Hyvä tuki ympärillä
Eduardo on kokenut muutamia haasteita Suomessa asuessaan, mutta hän on onnistunut päihittämään ne – kiitos ympärillään olevan vahvan tukijärjestelmän. Erityisesti hän on kiitollinen saamistaan englanninkielisistä ystävistään sekä yllättävän suuresta brasilialaisyhteisöstä Oulussa.
Nämä yhteydet ovat antaneet hänelle yhteenkuuluvuuden tunteen, mikä on puolestaan luonut mielikuvan, että nyt hänellä on Oulussa toinen perhe. Sosiaaliset suhteet ovat auttaneet varsinkin haastavimpina ajanjaksoina.
Vaikeina hetkinä häntä on auttanut myös salilla käyminen.
Oulu on toteuttanut unelmani ja kasvattanut syvää arvostuksen tunnetta Suomea kohtaan, hän sanoo. Jokin päivä hän haluaa myös antaa takaisin jotain arvokasta tälle maalle.
Teksti: Adrian Canales
Käännös: Anni-Maria Teirikko