Slovakiasta Suomeen: Tomas Slesarin elämä Oulussa
37-vuotias Tomas Slesar, kotoisin Slovakiasta, on asunut Oulussa jo 14 vuotta. Hän muutti Saksasta Suomeen vaimonsa kanssa, ja heillä on kolme lasta.
Slovakian pohjoisosista Suomeen saapunut Tomas Slesar kamppaili alkuun kirkkaiden kesäöiden kanssa. Hänelle oli aivan uutta, että aurinko ei koskaan laskenut kesällä, ja sen vuoksi hänellä oli vaikeuksia nukkumisen kanssa. Ajan myötä kuitenkin hän sopeutui Suomen säähän, ja koki myös Suomen kulttuuriin ja ihmisiin tutustumisen helpoksi.
Perhesiteet vaikuttivat suuresti Tomasin päätökseen muuttaa Ouluun, sillä hänen vaimonsa sisar asui jo Oulussa. Saapuessaan Ouluun, Tomas ilmoittautui Oulun yliopiston kursseille. Aluksi hän hämmästyi eroavaisuuksista ilmastossa ja elämäntavoissa verrattuna hänen vanhaan kotiinsa, mutta suomalaisten sydämellinen luonne toi hänelle lohtua vaikeinakin hetkinä.
Kahdeksan vuotta työurastaan Tomas vietti Trakker Oy:ssä, jossa hän vastasi Pohjoismaiden ulkopuolisesta myyntitoiminnasta. Tällä hetkellä hän on töissä Eurohuntilla, jossa hän toimii Pohjoismaiden myyntipäällikkönä. Työpaikallaan hän nauttii etätyöskentelyn joustavuudesta, ja samalla hän tekee satunnaisia työmatkoja asiakkaidensa luokse.
Siirtyminen Suomen työkulttuuriin Slovakian työkulttuurista oli Tomasille suuri muutos. Suomessa työn, sen joustavuuden ja vapaa-ajan tasapaino oli hänelle uutta sekä yllättävää. Esimerkiksi mahdollisuus priorisoida perhevastuita, kuten lasten hakemista koulusta, osoitti suomalaisten yritysten tuen ja ympäristön tasapainoiselle elämälle.
Tomakselle Suomen työkulttuuri oli kuin paratiisi Itä-Euroopan työkulttuuriin verrattuna. Kun Suomessa työ on tehty, työnantaja ei oleta jäämään ylitöihin. Tämä antaa työntekijöille enemmän vapautta. Vapaus tuo kuitenkin vastuuta: työn vapaus antaa suuremman vastuuntunteen, ja kannustaa tehokkaaseen työskentelyyn.
Kun Itä-Euroopassa vallitsee hierarkkiset työelämän rakenteet, Suomessa on tunne tasa-arvosta. Täällä kaikki koetaan samantasoisiksi työasemasta riippumatta, hän sanoo.
“Oulu on paikka, jossa kova työ kohtaa korkean elämänlaadun.”
Tomas arvostaa erityisen paljon Oulussa luotuja ystävyyssuhteita. Kielimuurin ylittäminen ja uudet ihmissuhteet esimerkiksi työpaikalla ovat parantaneet hänen työelämässään viihtymistä sekä arkea kotona.
Tomas koki, että Suomen kielen oppiminen oli hänelle huomattava saavutus, joka auttoi häntä sulautumaan paremmin yhteisöön.
Vaikka Tomas kohtasi muitakin haasteita, kuten lumimyrskyjä, hän on onnistunut omaksumaan suomalaisen elämäntavan.
Hän korostaa suomalaisten sydämellisyyttä. Kukaan täällä ei yritä olla toista parempi. Suomalaisten sydämellisyys ja yleistunnelma ovat hänen lempiasioitaan Oulussa. Tomas uskoo, että Oulun talous on nousussa, ja siksi kehottaa yrityksiä hyödyntämään kansainvälisiä osaajia sekä näkemään monimuotoisuuden innovaatioiden lähteenä – eikä uhkana.
Tomas myös rohkaisee kansainvälisiä ihmisiä suhtautumaan avoimin mielin suomalaiseen elämäntapaan. Suomen kielen oppiminen, kulttuuriin uppoutuminen sekä perheiden vankkojen tukijärjestelmien arvostaminen ovat auttaneet häntä ottamaan suomalaisen elämäntyylin omakseen..
Tomasin silmissä Oulu edustaa muutakin kuin kaupunkia – se on paikka, jossa kova työ kohtaa korkean elämänlaadun.
Teksti: Adrian Canales
Käännös: Anni-Maria Teirikko