Koti täällä ja ulkomailla: mikä sai kaksoiskansalaisen Timon jäämään Suomeen?
Yhdysvalloissa ja Italiassa asunut amerikansuomalainen Timo Green odotti sopivaa hetkeä muutolle toiseen kotimaahansa, Suomeen. Täältä hän uskoo löytäneensä loppuelämän kotinsa.
Yhdysvaltojen Vermontissa kasvanut amerikansuomalainen Timo Green odotti sopivaa hetkeä muuttaa Suomeen. Yhdysvalloissa sekä myöhemmin Italiassa asunut Timo halusi tutustua toiseen kotimaahansa, mutta muutto juurille odotti sopivaa hetkeä.
Vuosien aikana toinen kotimaa oli kerennyt tulla jo tutuksi: vierailut Suomessa lähes joka toinen kesä, suomalainen isoäiti, joka asui Yhdysvalloissa sekä täysi-ikäisyyden myötä kuuden kuukauden asepalvelus Suomessa toi toista kotimaata entistä lähemmäksi Timoa.
Etelä-Euroopan kautta Suomeen
Kanadan Montrealissa suoritettu neljän vuoden mittainen lingvistiikan eli kielitieteiden opiskelu siivitti Timon tien kohti Italiaa ja englannin opettajan työtä vuonna 2015.
– Italian kulttuuri oli lumoavaa, rakastin sen historiaa, ruokaa sekä ihmisiä. Töiden osalta pääsin kehittämään omaa opetustyyliäni sekä yhteistyötaitojani, Timo kertoo.
Neljän vuoden Italiassa asumisen jälkeen matka jatkui lopulta Suomeen vuonna 2019.
– Italiassa asuminen oli kaikin puolin kasvattava kokemus. Yksityisessä kielikoulussa opettaminen ei lopulta tuntunut niin omalta jutulta kuin ajatus siitä, että pääsisin ala- tai yläasteelle luokanopettajaksi. Samalla kaipasin maisemanvaihdosta, sillä Italiassa oli todella lämmin ja asuttamassani kaupungissa ei ollut luontoa, johon olin Vermontissa tottunut, toteaa Timo.
Sopiva hetki oli siis vihdoin koittanut.
Koronapandemia iski pian muuton jälkeen, mutta se ei estänyt sopeutumista uuteen kotimaahan. Oulun yliopistoon opiskelemaan hakenut Timo muutti alkusyksystä 2020 Ouluun koulupaikan myötä. Vaikka pandemia ei itsessään vaikuttanut sopeutumiseen, oli viruksella suuri vaikutus opintoihin ja niiden aloittamiseen.
– Ensimmäiset pari viikkoa olimme läsnä yliopistolla luennoilla, mutta melko pian lähes kaikki siirtyivät etäopetukseen. Kursseihin ja materiaaliin oli jokseenkin vaikeampi päästä sisälle etäopetuksen myötä, ja samalla yhtäkkinen etäopetus heijastui myös opetuksen laatuun. Onneksi kuitenkin pääsimme ryhmäytymään orientaatiossa, Timo kertaa.
Tärkeä opiskelijayhteisö
Vaikka pandemia aiheutti haasteita opintojen alkuun, on opinnoista ja opiskeluyhteisöstä tullut vuosien mittaan Timolle korvaamattoman arvokas asia. Ainejärjestötoiminta ja eritoten opiskelijoiden edunvalvonta on vienyt Timon mukanaan.
Timon mukaan se, että pääsee parantamaan opiskelun edellytyksiä sekä opiskelijoiden elämänlaatua motivoi häntä jatkamaan – siitäkin huolimatta, ettei se ole aina helppoa.
– Toimin muun muassa oman tutkinto-ohjelmani lautakunnassa opiskelijaedustajana. Erityisesti tämän luottamustoimen kautta tunnen, että pystyn auttamaan samaa tutkinto-ohjelmaa käyviä kurssikavereitani vaikuttamalla opetuksen laatuun, tutkinnon rakenteeseen sekä muuttamalla byrokratiaa suotuisampaan suuntaan. Lisäksi haluan antaa erityismaininnan opettajillemme, jotka tekevät myös loistavaa työtä saman asian eteen, Timo avaa.
Ainejärjestötoiminnan lisäksi myös itse tutkinto on osoittautunut nappivalinnaksi. Englanninkielistä luokanopettajatutkintoa opiskeleva Timo kokee, että opettajan työn kautta hän pääsee edistämään omalta osaltaan moninaisuutta sekä parantamaan suomalaisen koulutusjärjestelmän toimivuutta.
– Koululla on suuri vaikutus siihen, miten hahmotamme sen, keitä olemme ja miten toimimme yhteiskunnassa. Koen, että opettajana pystyn antamaan takaisin yhteiskunnalle olemalla osa yhteiskunnan jäsenien kasvutarinaa, jotka ovat entistä avoimempia esimerkiksi moninaisuutta, erilaisuutta ja ympäristön kunnioittamista kohtaan.
Pyöräilyä ja palautumista
Intercultural Teacher Education ‑tutkinto-ohjelman, tutummin ITE:n, maisterivaihetta opiskeleva Timo odottaa edessä siintävää työelämää, sekä toivoo että opintojen jälkeen tarjoutuisi mahdollisuus jäädä asumaan Ouluun.
– Oulu on tuntunut alusta asti kotoisalta ja täällä olen viihtynyt todella hyvin, kertoo Timo.
Opiskelijayhteisössä aktiivinen Timo nauttii rauhallisesta Oulusta. Timon mukaan Oulu on sopivan kokoinen: ei liian suuri kuten esimerkiksi Helsinki, mutta halutessaan täällä pääsee kokemaan kaikenlaista, urheilusta taiteeseen. Timo vinkkaa lähestyvästä Ilmakitaran MM-kilpailusta, joka tuttuun tapaan järjestetään tänäkin vuonna Oulussa.
Rauhaa rakastava Timo arvostaa Oulussa sen tarjoamaa hiljaisuutta. Hektinen arki vaatii aikaa palautua, ja tähän tarpeeseen Oulu vastaakin erinomaisesti:
”Oulussa kaupungin ja luonnon parhaat puolet yhdistyvät ja täällä on mahdollista hengähtää.”
– Pidän arvossa sitä, että luonto on tasapainotilassa ihmiskunnan tekemien asioiden kanssa. Oulussa kaupungin ja luonnon parhaat puolet yhdistyvät ja täällä on mahdollista hengähtää. Lempipaikkani Oulussa on Letonniemen suojelualue, kaunis suometsä, joka päättyy mereen, Timo avaa.
Vapaa-ajalla luonnossa liikkumisen ohella Timo pitää leipomisesta ja taitaakin monenlaiset leivokset, kekseistä kakkuihin. Omien harrastustensa lisäksi Timo viihtyy ystäviensä kanssa. Kuten montaa muutakin oululaista, tiiviin ystäväporukan jäseniä yhdistää into pyöräilyä kohtaan:
– Pyöräilemme aina kaikkialle, yksin ja yhdessä, ympäri vuoden, naurahtaa Timo.
Pyöräilyn lisäksi ystäväporukka viihtyy esimerkiksi erilaisten lautapelien ja sosiaalipelien ääressä. Tärkeää on myös se, että ystäväpiiri jakaa samat arvot. Näitä ovat esimerkiksi ihmisoikeuksien puolustaminen sekä ympäristönsuojelu.
Suomesta sopiva paikka jokaiselle
Toki puhua voi vain omasta puolestaan, mutta Timo kannustaa jokaista Suomeen haaveilevaa ulkosuomalaista ainakin vierailemaan Suomessa.
– Ajattelen, että Suomesta löytyy kyllä jokaiselle ihmiselle sopiva paikka. Ulkosuomalaiset ovat myös tärkeässä asemassa moninaisuuden suhteen, sillä heillä on usein henkilökohtaista kokemista siitä, millaista on tulla tilanteisiin ulkopuolisena. Suomi tarvitsee lisää ihmisiä, jotka ovat valmiita edistämään yhteiskunnan avoimempaa ja ystävällisempää suhtautumista moninaisuuteen.