”Työ­elä­mäs­sä tär­kein­tä on…” – SAK:n Han­ne­le Ugur ker­too työn­te­ki­jän oikeuk­sis­ta

Hannele Ugur

Työ­elä­mä on eri osa­puol­ten välis­tä luot­ta­mus­ta.

Oulus­sa 25. syys­kuu­ta jär­jes­tet­tä­vä, yksi Suo­men suu­rim­mis­ta rek­ry­toin­ti­ta­pah­tu­mis­ta, Mega­Match­ma­king, tuo Ouluun usei­ta ammat­ti­lai­sia puhu­maan mitä ins­pi­roi­vim­mis­ta työ­elä­män aiheis­ta. Yksi puhu­jis­ta on Suo­men Ammat­ti­jär­jes­tö­jen Kes­kus­jär­jes­tön eli tutum­min SAK:n, alue­toi­min­nan pääl­lik­kö Han­ne­le Ugur.

Huo­mio, esiin­ty­jä­muu­tos! SAK:n Miik­ka-Aukus­ti Heis­ka­nen puhuu Mega­Match­ma­king-tapah­tu­mas­sa Han­ne­le Ugu­rin sijaan.

Loka­kuus­sa 27 vuot­ta SAK:n pal­ve­luk­ses­sa toi­mi­nut Han­ne­le Ugur odot­taa innol­la mah­dol­li­suut­ta puhua Mega­Match­ma­kin­gin ylei­söl­le työn­te­ki­jän oikeuk­sis­ta sekä vas­tuis­ta.

Han­ne­len puheen­vuo­ron aihe, suo­ma­lai­nen työ­kult­tuu­ri sekä työn­te­ki­jän oikeu­det ja vas­tuut Suo­mes­sa, on luon­nol­li­nen valin­ta. Sen ympä­ril­lä hän työs­ken­te­lee­kin aktii­vi­ses­ti.

– Tämä aihe on iso osa mei­dän työ­täm­me. Puhum­me täs­tä esi­mer­kik­si oppi­lai­tok­sis­sa.

Han­ne­le pitää tär­keä­nä, että työn­ha­ki­jat ja työn­te­ki­jät tie­dos­ta­vat mah­dol­li­suu­den liit­tyä osak­si ammat­tiyh­dis­tys­lii­ket­tä.
Omas­ta koke­muk­ses­taan hän voi sanoa, että pal­jon on muut­tu­nut lähes 30 vuo­den aika­na. Esi­mer­kik­si perin­tei­sen oikeus­a­vun tar­joa­mi­sen lisäk­si ammat­tiyh­dis­tys­liik­keet tar­joa­vat neu­von­taa ja ura­pal­ve­lu­ja – mah­dol­li­suut­ta kehit­tyä ja saa­da peli­merk­ke­jä tule­vai­suu­teen.

– Eri­tyi­ses­ti vai­kei­na aikoi­na koros­tuu aja­tus sii­tä, että ihmi­nen on sosi­aa­li­nen olen­to, joka tar­vit­see mui­ta. Työ­elä­mäs­sä vai­kei­na aikoi­na ammat­tiyh­dis­tys­liik­kei­den teh­tä­vä­nä on olla ihmi­sen tuke­na, kun sil­le on tar­vet­ta. Sik­si on tär­ke­ää, että mah­dol­li­suus liit­tyä liik­kei­den jäse­nek­si tun­nis­te­taan ja tie­dos­te­taan – ennen kuin esi­mer­kik­si työ­elä­mäs­sä vas­taan tul­lut ongel­ma on kas­va­nut lii­an suu­rek­si, Han­ne­le ker­taa.

Lisäk­si Han­ne­le koros­taa ammat­tiyh­dis­tys­liik­kei­den mer­ki­tys­tä kan­san­vä­lis­ten osaa­jien koh­dal­la. Ay-liik­keet ovat hyvä tapa luo­da ver­kos­to­ja työ­elä­mäs­sä, ja niis­tä saa eri­lais­ta tukea esi­mer­kik­si kie­li­tuen ja kou­lu­tuk­sien muo­dos­sa.

– Ammat­tiyh­dis­tys­liik­keet ovat aivan jokai­sen tuke­na, esi­mer­kik­si niin osaa­mi­sen kehit­tä­mi­ses­sä kuin niis­sä työ­elä­män vai­keam­mis­sa tilan­teis­sa, Han­ne­le muis­tut­taa.

Peli­sään­nöt kos­ket­ta­vat kaik­kia

Tär­ke­ää on myös muis­taa, ettei liit­to­jen tar­koi­tuk­se­na ole vähek­syä työ­nan­ta­jia tai kävel­lä hei­dän ylit­sen­sä.

– Työ­elä­mäs­sä tär­kein­tä on osa­puol­ten väli­nen molem­min­puo­li­nen luot­ta­mus. Kuten työn­te­ki­jän on tär­ke­ää voi­da luot­taa esi­mer­kik­si sii­hen, että palk­ka mak­se­taan ajal­laan, tulee työ­nan­ta­jan voi­da luot­taa työn­te­ki­jään sekä hänen työ­pa­nok­seen­sa, Han­ne­le ker­too.

”Hae roh­keas­ti kiin­nos­ta­viin paik­koi­hin. Muis­ta, että työn­ha­ku­ti­lan­ne on aina oppi­mis­ko­ke­mus.”

Oppi­lai­tok­sis­sa­kin ope­tet­ta­vat työ­elä­män peli­sään­nöt, eli työn­te­ki­jän oikeu­det ja vas­tuut Suo­mes­sa, pitä­vät sisäl­lään yhtä lail­la ope­tuk­sen sii­tä, että työ­elä­mäs­sä on kyse yhteis­työs­tä, avoi­mes­ta vuo­ro­vai­ku­tuk­ses­ta sekä Han­ne­len mai­nit­se­mas­ta molem­min­puo­li­ses­ta luot­ta­muk­ses­ta.

Työn­ha­kuun ripaus roh­keut­ta

Työn­ha­ki­joi­ta Han­ne­le halu­aa roh­kais­ta työn­ha­ke­mi­sen suh­teen.

– Ole roh­kea, hae roh­keas­ti kiin­nos­ta­viin paik­koi­hin ja muis­ta, että työn­ha­ku­ti­lan­ne on aina oppi­mis­ko­ke­mus – oli­pa lop­pu­tu­los mikä tahan­sa. Muis­ta kysyä palau­tet­ta ja kehit­tää itseä­si ja osaa­mis­ta­si, Han­ne­le sanoo.

Saman­kal­tai­sia ter­vei­siä hän lähet­tää myös työ­nan­ta­jil­le:

– Työn­ha­ku­ti­lan­ne on aina molem­min­puo­li­nen oppi­mis­ko­ke­mus ja työ­nan­ta­jien­kin tulee olla roh­kei­ta ja kysyä palau­tet­ta sekä ottaa sitä vas­taan.

SAK:n Miik­ka-Aukus­ti Heis­ka­nen Mega­Match­ma­kin­gin laval­la kel­lo 11.30–12.00:
Fin­nish wor­king life and cul­tu­re — Emplo­yees rights and obli­ga­tions in Fin­land

3 x Mega­Match­ma­king

  1. Mak­su­ton ja kai­kil­le avoin Mega­Match­ma­king-tapah­tu­ma jär­jes­te­tään Oulun Tul­li­sa­lis­sa kes­ki­viik­ko­na 25. syys­kuu­ta, kel­lo 9–15.
  2. Tapah­tu­maan on ilmai­nen bus­si­kul­je­tus Oulun kes­kus­tas­ta. Lin­ja-auto lii­ken­nöi välil­lä Torinranta–Tullisali–Torinranta tapah­tu­man ajan. Läh­tö­paik­ka Torin­ran­nas­sa on Kaar­len­väy­lä.
  3. Tutus­tu työ­an­ta­ja­kat­tauk­seen, ohjel­maan ja ins­pi­roi­viin puhu­jiin osoit­tees­sa megamatchmaking.fi

Lue myös

Teks­ti: Tes­sa Nik­ka