Petteri opiskeli aikuisena uuden ammatin: ”Metalliala kärsii turhaan vääristä mielikuvista”

Petteri Jämsä

Yksi puhelinsoitto. Sen jälkeen Petteri Jämsällä oli harjoittelupaikka – eikä hän osannut vielä aavistaa, mitä kaikkea se mahdollistaisi hänelle.

Reilu vuosi sitten Petteri Jämsä opiskeli Oulun seudun ammattiopistossa OSAO:lla ja suoritti kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa. Opettaja oli vinkannut, että kannattaa soittaa Iin Konepajalle, johon otetaan harjoittelijoita.

Petteri oli aiemmin työskennellyt 14 vuotta suunnittelijana logistiikka-alalla. Heikentynyt työtilanne sai hänet pohtimaan alanvaihtoa ja siihen kouluttautumista.

– Pikkupojasta lähtien olen rassannut autoja sekä tehnyt metallitöitä. Haaveilin nuorena metallialasta, mutta se jäi silloin. Päätin, että nyt on sen aika. Kävin OSAO:lla haastatteluissa ja pääsin opiskelemaan alaa ansiosidonnaisen päivärahan turvin.
Korona-ajan vuoksi opinnot sisälsivät Petterin mukaan paljon etäopiskelua, mutta hän kävi myös lähiopetuksessa.

– Saimme käydä fyysisestikin koululla ja opiskella siellä muun muassa käytännön asioita. Monen työkalun käyttöön tarvitsee ensin opastusta.

– Opinnoissa oli koko ajan päällä mukava tunnelma. Opettajat olivat ammattilaisia ja heille pystyi sanomaan vapautuneesti, jos joku asia painoi.

Oppisopimus tuli yllättäen

Petteri, 41, sai opintonsa päätökseen vuodessa, vaikka keskimäärin ne kestävät kaksi vuotta. Hän sai edellisillä opinnoillaan korvattua osan tutkinnostaan, ja motivaatiota riitti muutenkin opiskella ammatti nopeasti.

– Koulu lähti sujumaan hyvin. Alkujaan oppisopimuksella opiskelu ei ollut tavoitteenani, mutta viime vuoden harjoitteluni jälkeen teimme sopimuksen siitä täällä Iin konepajalla.

Joulukuussa 2021 Petteri valmistui levyseppähitsaajaksi. Vain viikko valmistumisensa jälkeen hän kirjoitti toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen – ja työskentelee nyt vakituisena levyseppänä Iin Konepajalla.

Mies hitsaamossa

Omien aivojen käyttö sallittu

Monipuolinen työ. Se on Petterin mielestä tärkein asia, joka tekee metallialasta mielenkiintoisen työpaikan.

– Jos haluaa käyttää omia aivojaan sekä keksiä uusia työskentelykeinoja, kannattaa hakeutua metallialalle. Täällä ei tarvitse tehdä yhtä ja samaa asiaa päivästä toiseen. Työasiat voi myös useimmiten unohtaa, kun pääsee lähtemään kotiin iltapäivällä puoli neljä.

Hänen vapaa-ajan harrastuksiinsa kuuluu muun muassa salilla käynti. Hyvä fyysinen kunto on eduksi tässä työssä, Petteri vinkkaa. Henkinen kantti voi olla puolestaan koetuksella, kun eteen tulee yllättäviä haasteita. Mutta kaikesta selvitään aina mukavan ja ammattitaitoisen työporukan kanssa.

– Ala kärsii turhaan vääristä mielikuvista, joiden mukaan palkat ovat huonoja ja työskenteleminen on raskasta. Vaikka käteni ovat tärkeimmät työkaluni, meillä on paljon apuvälineitä painavien tuotteiden nostamiseen. Kropassani on vähemmän jumeja nyt kuin mitä silloin, kun olin istumatyössä. Palkastanikaan en valita.

Petteri Jämsä hitsaa

”Läppä lentää”

Iin Konepajalla valmistetaan erilaisia tuotteita teollisuuden tarpeisiin. Petteri kertoo, että hän on ollut tekemässä esimerkiksi Kemin biotuotetehtaalle valtavaa meesauunia. Pyöreällä uunilla voi olla mittaa jopa 150 metriä.

Toisinaan Petteri pääsee hitsaamaan, useimmiten hän kuitenkin levyseppänä kokoaa palasia ja esivalmistelee tuotteen hitsaajaa varten.

Hän kuvailee, että sai koulusta mainiot eväät alalle, mutta lopullisen koulutuksensa hän on saanut – ja saa yhä – työpaikallaan.
Petteri sanoo oppivansa joka päivä uusia asioita ja pitävänsä mielensä avoimena. Aluksi hän yllättyi alaa koskevista mielikuvista, ja huomasi pian, että ratkaiseva tekijä pärjäämisessä on oma asenne.

– On varmasti hankalaa pärjätä, jos tulee nyrkit pystyssä vaatimaan heti suuria tienestejä. Positiivisella asenteella pärjää paremmin, ja niin pitkään kun työ on mielekästä, minulla ei ole palautumisongelmia. Yksi etu täällä on loistava ilmapiiri ja hauskat työkaverit, joilla on hyvä huumorintaju. Heidän kanssaan läppä lentää helposti ja töitä on kiva tehdä.

Katso video

OSAO:n videolla Petteri kertoo lisää opinnoistaan.