Kierroksia kasvuun kansainvälisyydestä – ”Suomi on kovaa valuuttaa”
Suomi tarvitsee kansainvälisyyttä. Kansainvälisen rekrytoinnin taitoa ei tarvitse opetella yksin. International House Oulu järjesti helmikuun alussa kansainvälisempään työelämään luotsaavan seminaarin, jossa muun muassa Riku Rantala kertoi havaintojaan monimuotoisesta toimintaympäristöstä.
Monikulttuurisen työyhteisön hyötyjä tunnistetaan paljon – yrityksen kielivalikoima vahvistuu ja monikulttuurinen yhteistyö laajentaa näkemyksiä. Vaikutukset luovuuteen ja yrityksen menestykseen tunnistaa myös Fingersoftin henkilöstöpäällikkö Elina Yrttiaho. Kun digipelien pelaajat ovat eri puolilta maailmaa, yrityksen työntekijöiden on hyvä edustaa monipuolisesti eri kulttuureja.
Kansainvälisyyttä voi hakea rekrytoimalla osaajia ulkomailta, mutta kansainvälistä työyhteisöä voi rakentaa myös rekrytoimalla paikallisesti. Oulun alueella on laaja tarjonta kansainvälisistä työntekijöistä. Alueelta löytyy korkeakoulutettuja osaajia asiantuntijatyöhön sekä tekijöitä tehtäviin, joissa pärjää rajoittuneemmallakin kielitaidolla.
– Ensimmäinen askel kohti kansainvälistä työyhteisöä on työkielen muuttaminen englanniksi. Niin työkielen kuin kulttuurin muutosta siivittää myönteinen katse kohti kansainvälisyyttä, Elina toteaa.
UKI arkkitehtien monikansallisessa työyhteisössä työskentelevä Tamara Louis sanoo, että vastuulliset roolit projekteissa ja viranomaisyhteyksissä hoituvat sujuvasti myös englanniksi. Hän ajattelee, että kansainvälisyys tukee osallistumista kansainvälisiin projekteihin. Tänä päivänä on tilanteita, joissa asiakkaatkaan eivät puhu suomea.
Tamara Louis, Johanna Karjula ja Elina Yrttiaho.
Suomi tarvitsee monimuotoisuutta
Vaikka Suomen sanotaan olevan vähiten epäonnistunut valtio ja kansan olevan maailman onnellisinta, Riku Rantalan mukaan Suomella on petrattavaa monimuotoisuudessa.
– Paras tulos syntyy, kun tekemässä on ihmisiä erilaisista taustoista ja kokemusperistä. Monimuotoisessa ympäristössä joutuu perustelemaan näkemyksensä paremmin, jolloin päätöksenteko on laadukkaampaa, kuvailee Rantala monimuotoisuuden etuja.
Docventures- ja Madventures-sarjoista tutun toimittaja–tuottajan mukaan kansainvälistyminen vaatii rohkeutta ja epäonnistumisen mahdollisuus pitää sallia. Ihmisen mielen sanotaan rakentavan maailman vahvimmat vankilat. Rantala ohjaa ravistelemaan omia ajatuksia, jotta selviää, mihin todellisuudessa pystyy. Suomi on turvallinen paikka yrittää verrattuna moneen muuhun maahan.
Salla Hirvonen, Riku Rantala ja Rikupekka Leinonen.
Suomen maine työmarkkinoilla
– Suomi vaikuttaa olevan kovaa valuuttaa kansainvälisten osaajien keskuudessa, pohtii Elina Yrttiaho.
Panelistien mukaan positiivinen maine rakentuu muun muassa turvallisuudesta, rauhallisuudesta ja puhtaudesta. Työelämän joustavuus nähdään myös isona etuna. Kansainväliset opiskelijat haluavat usein jäädä Suomeen rakentamaan työuran lisäksi elämän arkea ja perhettä.
– Suomalaisessa työelämässä myönteistä on myös tasa-arvoisuus ja matalat hierarkiat, sanoo Tamara Louis.
Työnantajan kannattaa kuitenkin perehtyä ennakkoon ulkomailta Suomeen tulevan työntekijän maahan tulemiseen liittyvään prosessiin. Apua kannattaa antaa käytännössä esimerkiksi virastoissa tapahtuvaan asiointiin. Lisäksi on hyvä tukea suomen kielen oppimista, sillä se edesauttaa integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan.
– Helpotamme kansainvälistä rekrytointia ohjaamalla erilaisia työkokeiluja, joiden tavoitteena on työllistyminen. Voimme olla mukana työhaastatteluissa ja tapaamisissa sekä työssä alkuun pääsemisessä, kuvailee asiakasohjaus- ja yritysyhteistyökoordinaattori Johanna Karjula Oulun Osaamiskeskuksen kautta saatavaa avustusta.
IH Oulu tukee rekrytointia
International House Oulun kokoaa yhteen kansainvälisen työelämän kohderyhmille tärkeitä palveluja. Työnantajille ja yrityksille löytyy tukea rekrytoinnin kansainvälistämiseen toimialakohtaisen osaajahoukuttelun, rekrytoinnin valmennuksien ja erilaisten infotilaisuuksien muodossa.
IH Oulu järjestää muun muassa yritysvierailuja ja voi auttaa sopivan kansainvälisen työntekijän löytämisessä omien verkostojensa kautta.
– Kannustamme rekrytoimaan kansainvälisiä osaajia avarakatseisesti, sillä heitä on Oulun alueella paljon ja moni heistä haluaisi työllistyä. Business Finlandin kautta voi saada myös rahoitusta kansainväliseen rekrytointiin, kertoo asiantuntija Salla Hirvonen International House Oulusta.
International House Oulu järjesti BusinessAsemalla 6. helmikuuta kansainvälisempään työelämään luotsaavan seminaarin, jossa keynote-puhujana oli toimittaja–tuottaja Riku Rantala. Kansainvälisyydestä kasvuun ‑seminaarin paneelikeskustelua ohjasi BusinessOulun yritysyhteistyön asiantuntija Sari Kauppila ja siihen osallistuivat arkkitehtisuunnittelija Tamara Louis UKI Arkkitehdeiltä, henkilöstöpäällikkö Elina Yrttiaho Fingersoftilta sekä asiakasohjaus- ja yritysyhteistyökoordinaattori Johanna Karjula Oulun osaamiskeskukselta. International House Oulun palveluista yrityksille kertoi asiantuntija Salla Hirvonen.
Teksti: Johanna Suutari
Kuvat: Annakaisa Vääräniemi