International House Oulun monikielisen kyselyn tulokset
Tutkimustuloksia Ouluun maahanmuuttaneiden kotoutumisesta ja heidän kokemuksistaan
International House Oulu halusi kuulla Suomeen ulkomailta muuttaneiden kokemuksia Oulussa asumisesta, jotta voisimme paremmin ymmärtää maahanmuuttajien kotoutumishaasteita ja avaintekijöitä. Kysely toteutettiin kevään 2024 aikana sekä sähköisesti että paperilomakkeella kymmenellä eri kielellä. Vastaajista 61 % vastasi englanniksi, 13 % suomeksi ja 26 % muilla kielillä.
Kyselyyn vastasi monipuolisesti eri tilanteissa olevia asukkaita
Kyselyyn vastasi yhteensä 448 henkilöä, jotka olivat muuttaneet Ouluun eri syistä. 38 % vastaajista oli muuttanut Ouluun työn tai opiskelun perässä, kun taas 36 % mainitsi perheen Ouluun muuton syyksi. Lisäksi vastaajista usealla (15 %) Ouluun muuton syynä oli turvapaikan saanti tai tilapäinen suojelun saanti.
Vastauksia saatiin monipuolisesti eri-ikäisiltä. Eniten vastauksia tuli 35–49-vuotiailta (52 %) ja 18–34-vuotiailta (38 %). Vastaajista enemmistö oli naisia (57 %).
Myös vastaajien työmarkkinatilanne vaihteli. Eniten vastauksia saatiin työssäkäyviltä (27 %). Vastaajista tutkintoa opiskelevia opiskelijoita oli 26 %, työttömiä 20 % ja kotoutumiskoulutuksessa olevia 19 %. Vastaajien keskuudessa työhalukkuus oli vahva, sillä 86 % niistä, jotka eivät olleet jo töissä tai jo eläkkeellä, oli valmiina ottamaan työn vastaan, jos sitä heille tarjottaisiin.
Maahanmuuttajien kotoutumishaasteet ja avaintekijät Oulussa
Vastaajilta kysyttiin myös heidän omaa arviotaan siitä, kuinka hyvin he kokivat sopeutuneensa Ouluun. 76 % vastaajista koki olevansa hyvin tai riittävän hyvin integroituneita, 21 % koki sopeutumisprosessin olevan vielä kesken, ja vain 4 % koki olevansa huonosti sopeutuneita Ouluun. Kun vastaajilta kysyttiin, mitkä tekijät heidän mielestään ovat edistäneet heidän integraatiotaan, päätekijöiksi mainittiin ystävät (40 %), työpaikka (30 %) ja opiskelumahdollisuudet (37 %).
Sopeutumista edistää vastaajien mukaan myös se, että englantia voi Oulussa käyttää sujuvasti päivittäin (28 %). Moni myös piti sopeutumista edistävänä tekijänä sitä, että Oulu on heidän mukaansa maahanmuuttajaystävällinen kaupunki (28 %).
Ouluun sopeutumista hankaloitti vastaajien mukaan työpaikan saamisen vaikeus (65 %), ystävien (erityisesti suomalaisten ystävien) löytäminen (40 %) ja se, että tietoja ei löydy tai ei ole saatavilla englanniksi (26 %).
Työn hakeminen vaikeaa Oulussa
Vastaajista noin 73 % on yrittänyt löytää työtä, kun taas 22 %:lla ei ole työnhakukokemusta. Työn hakeminen Oulussa on vastausten perustella maahanmuuttajille vaikeaa. Kysyttäessä, mikä työnhakuprosessissa oli ollut helppoa, merkittävä enemmistö työtä hakeneista (87 %) ei osannut mainita yhtäkään asiaa. Kysyttäessä työnhakuprosessin hankalista puolista, niitä mainittiin runsaasti. Haasteista kertovissa vastauksissa korostui kielimuuri (35 %) ja työmarkkinoille pääseminen (18 %).
Tietoa etsitään eri lähteistä, mutta verkkopalvelujen käytettävyydessä haasteita
Vastaajat hakevat tietoa yleisimmin Oulun kaupungin verkkosivuilta (71 %), ystäviltä (68 %) ja Facebookista (54 %). Myös Oulu.comia ja siellä sijaitsevaa ihoulu.fi-sivustoa käytetään paljon (52 %).
Kun vastaajilta kysyttiin, mistä asioista he haluaisivat saada lisää tietoa, kysymykseen vastanneista 224 henkilöstä 34 % halusi lisätietoa työllisyys- ja urapalveluista, 11 % koulutukseen ja lasten asioihin liittyvistä ja 10 % käytännön arkielämän asioihin liittyvistä asioista.
Niistä, jotka kokivat verkkopalveluiden käytön vaikeaksi, 54 % koki suomen kielen osaamattomuuden esteeksi palvelujen käytössä. Myös huonosti suunnitellut sivustot, epäselvät ohjeet ja tarve tekniselle ohjaukselle verkkopalveluiden käytössä vaikeuttivat vastaajien mukaan verkkopalvelujen käyttöä.
Miten hyödynnämme tuloksia?
International House Oulu haluaa kiittää jokaista vastaajaa: jokainen vastaus on arvokas International House Oulun palveluiden kehittämisessä ja Ouluun muuttaneiden elämänlaadun parantamisessa.
International House Oulu analysoi näitä tuloksia edelleen eri ryhmittymien ja avaintekijöiden perusteella. Kehittämistoimet alkavat tämän kesän jälkeen. Tulemme myös viestimään kyselyn tuloksista kaupungin sisällä ja yhteistyökumppaneille syksyn aikana.
*Prosenttiluvut ovat pyöristettyjä lähimpään kokonaislukuun.
Lisätietoa
Fangying (Fanni) Li
Projektiasiantuntija
Sivistys- ja kulttuuripalvelut, International House Oulu
p. 040 617 4470
fangying.li@ouka.fi