Kiinnostaako kansainvälinen rekrytointi? Tukea ja vinkkejä osaajan löytämiseen
International House Oulu järjesti ennen joulua aamiaistilaisuuden kansainvälisestä rekrytoinnista. Yhdessä Oulun kauppakamarin, Ely-keskuksen ja yliopiston kanssa pidetyssä tapahtumassa tarjoiltiin käytännön työkaluja ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden rekrytointiin. Mukana oli kuuden asiantuntijan esitykset sekä vapaata keskustelua aiheesta.
Suunnittelija Johanna Aromaa toi terveiset Oulun yliopistosta, jossa sadat uudet kansainväliset opiskelijat aloittavat opintonsa joka vuosi. Tällä hetkellä Oulun yliopistossa on 1 311 kansainvälistä tutkinto-opiskelijaa sekä tohtorikoulutettavaa. Moni heistä on tullut tänne jäädäkseen, vaikka samaan aikaan heillä on huoli työpaikkojen löytymisestä.
Yrityksille näillä opiskelijoilla on Aromaan mukaan tärkeä viesti:
”Emme pelkää haasteita, haluamme ratkaista niitä.”
Oulun yliopisto tukee yrityksiä kansainvälisten osaajien löytämisessä ja rekrytoimisessa monin tavoin. Se tarjoaa muun muassa kotimaan harjoittelutukea eli kattaa osan opiskelijoiden palkkakustannuksista harjoittelun aikana. Lisäksi yritykset voivat osallistua maksuttomiin Soft Landings ‑valmennuksiin.
Aromaa muistutti, että yliopistossa opiskelevat osaajat tuovat yrityksiin mukanaan uusia näkökulmia ja ajankohtaista tietoa. Esimerkiksi osa-aika- tai kesätyöntekijän palkkaaminen auttaa näkemään lyhyessä ajassa, mitä kaikkea hyvää kansainvälinen opiskelija voi tuoda yritykseen.
– Yrityksillä on merkittävä rooli opiskelijoiden asiantuntijapolun mahdollistajina ja vahvistajina.
Johanna Aromaa.
Jari Moilanen.
”Suomalaisempia kuin suomalaiset itse”
Operatiivinen johtaja Jari Moilanen kertoi Finnadvance Oy:n kokemuksia kansainvälisten työntekijöiden rekrytoinnista. Finnadvance on oululaislähtöinen bioteknologian yritys, jossa työskentelee tällä hetkellä 12 henkilöä. Viisi heistä on ulkomaalaisia, ja työkielenä on englanti.
Moilanen sanoi, että Finnadvance on palkannut myös parikymmentä ulkomaista opiskelija-harjoittelijaa eri yliopistoista ympäri Suomen. Lisäksi yrityksessä on ollut työkokeilussa työttömiä työnhakijoita.
Kansainvälisiä työntekijöitä Moilanen kuvailee oma-aloitteisiksi ja aktiivisiksi. Esimerkiksi työn ulkopuolella nämä ovat integroituneet paikallisiin yhteisöihin ja innostuneet suomalaisesta elämänmenosta.
– Osa heistä on suomalaisempia kuin suomalaiset itse. He ovat kiinnostuneet suomalaisesta luonnosta ja käyvät hiihtämässä ja marjastamassa.
Lue lisää Finnadvancesta Businessoulu.comista
Mari Viirelä.
Hanna Määttä.
Palvelusektorijohtaja Mari Viirelä Oulun Kauppakamarista esitteli aamiaistilaisuudessa suuren osaajankyselyn tuloksia. Yli 60 prosenttia vastaajista on kiinnostunut kansainvälisten osaajien rekrytoinnista, mutta hänen mukaansa on vielä paljon tehtävää siinä, että yritykset löytävät tarvittavan tuen. Myös yleinen asenneilmapiiri kaipaa muutosta, Viirelä muistutti.
Maahanmuuttopäällikkö Hanna Määttä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta aloitti tapahtuman torstaiaamuna. Esityksensä otsikkona hänellä oli ”Maahanmuuttajaa työllistämässä – perusfaktat haltuun”. Hänen pääviestinsä kansainvälisiä osaajia Suomesta rekrytoiville yrityksille on, että aina on syytä tarkistaa oleskelulupakortti.
Sen sijaan jos kyseessä on rekrytointi ulkomailta, kannattaa soittaa maksuttomaan työnantajaneuvontaan, Määttä vinkkasi.
Work in Finland ‑työnantajaneuvonta palvelee valtakunnallisesti kaikkia työnantajia arkisin kello 9–15. Soita 0295 016 770 tai laita sähköpostia tyonantajaneuvonta@workinfinland.fi.
Oulun seudulla toimivia yrityksiä rekrytoinnissa tukee myös International House Oulu, joka auttaa yritystä löytämään sopivan kansainvälisen työntekijän tai harjoittelijan.
IH Oulu järjestää myös yrityksille suunnattuja rekrytointitapahtumia ja ‑kampanjoita.
Asiantuntija Salla Hirvonen kertoi, että keväällä 2024 IH Oulu järjestää esimerkiksi kansainväliseen rekrytointiin liittyviä maksuttomia valmennuksia yrityksille. Näistä online-koulutuksista saat lisätietoa seuraamalla IH Oulun nettisivuja sekä sosiaalisen median kanavia.
Salla Hirvonen.
Jarno Paasonen kertoi BusinessOulun rekrytointituista.
Teksti ja kuvat: Annakaisa Vääräniemi