Ilmiannot
Tutustu pinnan alla kupliviin oululaisiin hyvän mielen tekoihin ja tekijöihin
Haluamme nostaa arjen pieniä iloja tuottavat teot ja tekijät ansaitsemaansa valokeilaan. Pyysimme teiltä kaupunkilaisilta ilmiantoja ihmisistä, yhteisöistä ja asioista, jotka saavat hyvälle mielelle. Julkaisemme parhaita paloja ilmiannoista alla ja somessa. Tutustu Positiivisen anarkian ilmiantoihin ja vinkkaa meille omasi!
Oulun murre kulkee mukana maailmalla
“Oulun seudulta kotoisin olevana oli kiva lukea Oulun murteen ymmärtämisoppaasta murteella kirjoitettua tekstiä, kun asui muualla Suomessa eikä murretta päässyt kuulemaan. Siitä tuli jotenkin kotoisa olo. Sittemmin olen muuttanut takaisin Ouluun.“
Positiivisen anarkian ilmiannon kohteena on tällä kertaa Oulun murteen ymmärtämisopas ‑ryhmä Facebookissa. Ryhmässä on sekä uusia että entisiä oululaisia, jotka haluavat pysyä kiinni murteessa keskustelemalla tai kysymällä jotain murresanoista. Voipa joku saada ryhmästä myös inspiraatiota, vaikka käsitöihin (kuva: Tuula Sarkkinen).
“Positiivista anarkiaa ryhmässä on se, että ulko-oululaisetkin haluavat pysyä Oulussa kiinni. Se kertoo vahvasta kotiseuturakkaudesta, vaikka asuisi muualla”, kertoo toinen ryhmän ylläpitäjistä Teija Ruokamo.
Teijan kokemuksen mukaan oululaisista sanoista eniten ihmetystä herättää sana “pahki”. Se on vähemmän tunnettu ilmaisutapa monissa muissa murteissa. “Pahki on erinomainen oululainen sana.”, Teija summaa.
Pakkanen piristää talviuimareita
Kaikkien mielestä uppoutuminen kylmään ja märkään ei välttämättä kuulosta kovin houkuttelevalta. Talviuimareille se kuitenkin tarkoittaa terveyttä edistäviä vaikutuksia ja jopa euforista tunnetta, josta saa vain lisää virtaa. Liekö nenänpäätä kivasti kipristelevä pakkanen kirvoittanut myös seuraavan Positiivisen anarkian ilmiannon:
”Tuiran talviuimareiden ystävälliset aamuporinat ovat tehneet olon kotoisaksi äskettäin kaupunkiin muuttaneelle.”
Talviuintia kokeillaan usein ystävän houkuttelemana, terveyssyistä, urheilusta palautumiseen, kokeilunhalusta, mielen virkeyteen tai painonhallinnan avuksi. Talviuinti koukuttaa positiivisella tavalla, sillä avantoon pulahtaessa voittaa itsensä joka kerta.
”Tähän tunteeseen jää koukkuun ja siitä saa monia terveyshyötyjä. Uinnin jälkeen on aina hymy huulilla ja mieli seesteinen. Stressi on jäänyt avantoon ja olo rentoutunut”, kertoo Salla Lamminpää Oulun Talviuimarit ry:stä.
Eläimet saavat apua vapaaehtoisten voimin
“Paikallinen eläinsuojeluyhdistys, joka pyörii puhtaasti talkoohengellä. Mukana on todella monia ihmisiä, jotka auttavat sydämensä hyvyydestä apua tarvitsevia eläimiä!”
Näillä saatesanoilla ilmiannettiin Pohjois-Pohjanmaan hylättyjen pieneläinten tuki- ja sijaiskotiyhdistys Popopet ry. Pääasiallisena toiminta-alueena yhdistyksellä on Oulun alue, ja toiminta pyörii jäsenten, vapaaehtoisten ja lahjoittajien voimin.
Vapaaehtoistyö keskittyy erityisesti kissojen auttamiseen: hylätyille kotien etsimiseen, karkulaisten loukuttamiseen ja villiintyneiden populaatioiden kasvun ehkäisyyn. Loukutus ei ole aina helppoa. Inkeri Jäntti Popopetiltä kertoo esimerkiksi tapauksesta, jossa kissaemoa jouduttiin seuraamaan GPS-pannalla, jotta sen pentue saatiin paikannettua metsästä.
“Se yllättää aina positiivisesti, miten paljon oululaiset ovat valmiita tekemään täysin vieraan eläimen puolesta”, Inkeri summaa.
Mahtava asenne huomataan
Jokainen on varmasti saanut päiväänsä joskus piristystä iloisen asiakaspalvelun ansiosta. Vaikka Oulusta löytyy useita mainioita asiakaspalvelijoita, on yksi ilmiannettu useamman kerran. Nimittäin Kontinkankaan hyvinvointikeskuksen vahtimestari, joka on ilostuttanut useiden ihmisten arkea mahtavalla asenteellaan.
“Iloisuudellaan ja avuliaisuudellaan tuo iloa jokaiselle, joka ovesta sisälle astuu.”
“Tervehtii, auttaa ja juttelee kaikille tasapuolisesti.”
“Ehdottomasti paras ja fiksuin asiakaspalvelija Oulussa.”
Oululaiset opiskelijat haluavat olla maailman onnellisimpia
Viime syksynä Oulun yliopistossa on voinut osallistua ainutlaatuiselle Maailman onnellisin opiskelija ‑kurssille. Kurssi järjestettiin ajatuksella ”opiskelijoiden toimesta opiskelijoille”, kertovat Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijat Henrietta Karjalainen ja Lotta Leinonen, jotka ovat kurssin takana.
Kurssin ideana oli pitää ääntä itsetuntemuksen ja itsensä johtamisen tärkeydestä opiskeluhyvinvoinnin kannalta. Kurssista sai paitsi tärkeitä taitoja oman hyvinvoinnin edistämiseen, myös opintopisteitä opintojen edistämiseen.
“Yhteiskunnassamme tulee koko ajan vastaan uusia haasteita ja paineita. On hyvä muistaa, että onnelliseksi opiskelijaksi tai ihmiseksi ei tulla hetkessä, vaan pienin askelin”, Lotta ja Henrietta pohtivat.
Arvaamaton sää käy nuorten luonnolle
“Jonkun kumman takia aina, kun Oulun kaupungin Taide- ja mediapajan nuoret päättävät lähteä retkelle luontoon, vettä sataa vaakatasossa. Tästä viha-rakkaussuhteesta suloisen kamalaan lähiluontoon syntyi joitakin vuosia sitten idea Asenteellisista Luontokorteista”, Oulun kaupungin nuorten työvalmentaja Annika Nykänen kertoo.
Kortit sisältävät hauskoja, oivaltavia ja asenteellisia lausahduksia, jotka yhdistettynä luontokuviin tarjoavat monimerkityksellisiä terveisiä kortin saajalle. Kortti ei vaadi ympärilleen mitään tiettyjä juhlallisuuksia, vaan soveltuu erityisen hyvin ojennettavaksi vaivihkaa keskellä harmainta arkea.
Polkupyörän osat muuttuvat romuista koruiksi Remankelissa
Pyöräily on useimmille oululaisille arkipäivää niin työ- tai koulumatkojen taittamisessa kuin kuntoilumielessäkin. Ahkerana maastopyöräilijänä oululainen visuaalinen suunnittelija Anne Kleemola keksi käyttää romuksi päätyviä polkupyörän osia korujen valmistukseen.
Annen käsissä polkupyörien sisäkumeista ja ketjuista syntyy enimmäkseen korvakoruja, mutta myös rannekoruja, rusetteja ja kaulakoruja. Aiheet koruihin tulevat luonnosta ja luonnonilmiöistä.
RemankeliKorun taustalla on ajatus siitä, että “romun” elämää voi jatkaa, kun käyttää mielikuvitusta. Myös kierrätystuottein voi kaunistua ja komistua, Anne summaa.
Pyörävarkauksia vastaan
“Parinkymmenen tarkkasilmäisen oululaisen porukka, Bike’s Patrullen, tarttuu sarvesta pyörää. Oulu on tunnettu pyöräily‑, mutta myös pyörävarkaiden kaupunki. Loppukesästä 2022 syntynyt epävirallinen toimintaryhmä palautti yli 200 varastettua pyörää omistajilleen vain muutamassa viikossa. Innokkaiden ilmiantajien poppoo kasvaa koko ajan niin, että rosmoilla alkaa olla pinna kireällä!”
Oulun pienin taidegalleria
“Nuori taiteilija Cecilia Aittola on tehnyt pienen taidegallerian Hallituskadun ja Torikadun kulmassa olevan rakennuksen ulkoseinässä olevaan syvennykseen. Gallerian hän on nimennyt Kologalleriaksi. Kolossa on vaihtuvia pieniä patsaita, hahmoja, jotka Cecilia on tehnyt luonnonmateriaaleista. Tämä on mielestäni aito ja oikea kulttuuriteko, joka tuo mittavan määrän iloa oululaisille. Minä kurkistan aina ohikulkiessani, onko Kologalleriaan tullut uusi teos.”
Yllätyssaunat ilostuttavat
“Muutin marraskuussa takaisin Ouluun. Tämän kuluneen puolen vuoden aikana olen nähnyt jos jonkinlaisia saunoja Tuiran biitsillä. Yksi viimeisimmistä näkemistäni oli paikalle tuotu jalkapallon muotoinen sauna. Näytti ehkä pieneltä, mutta sinne meni useampi ihminen sisälle, ja savu nousi piipusta perjantai-illan auringonlaskussa. Tosi hienoa nähdä, että ihmiset ottavat rohkeasti kaupunkitilaa haltuun ja tekevät Oulusta oululaisen näköisen!”
Seikkulin salonki
“Länsituulen päiväkodilla meillä on laitoshuoltaja, monitoiminainen Seikkuli, Seija Säävälä. Hän on perustanut päiväkodille “Seikkulin salongin”, johon lapset pääsevät kampaamoon tai kynsien lakkaukseen täytettyään ensin lupalapun kotona. Sinne jonotetaan ja asiakkaita riittää!”
Kokeile tätä kylillä
“Sen lisäksi, että Kalevauvojen mukaan Oulussa saa olla oma ankea itsensä, olen huomannut, että täällä saa myös hymyillä, ihan tuntemattomalle. Useina aurinkoisina aamuina olen tullut yllätetyksi hymyillä! Koska kyseessä ei ollut väärin napitettu takki tms., päättelin, että Oulussa voi hymyillä ihan vaan omaa hyväntuulisuuttaan.”
Paska kaupunni ‑neule
“Luin jostakin, että legendaarinen Paska kaupunni ‑graffiti tulee katoamaan Oulun kaupunkikuvasta. Se on ollut siinä niin kauan kuin muistan. Sain ajatuksen ikuistaa sloganin neuleeseen. Tein neuleen ohjeineen helmikuussa ja julkaisin sen omalla Facebook-sivullani sekä Ravelryssä kevään aikana.
Olen pitänyt paitaani kaikkialla paitsi töissä ja saunassa. Hauskin sattumus oli, kun satuin paita päälläni Rokualle yhtä aikaa uuden aluevaltuuston kanssa ja sain kannustavaa palautetta isokenkäisiltä.
Neuleohjeeni löytyy nyt myös täältä. Sitä saa vapaasti jakaa – ja neuloa. Olisihan se pähiää törmätä joskus kaupungilla itse suunnittelemaansa villapaitaan!”
Kerro positiivisen anarkian teoista Oulussa
Tiedätkö henkilön tai tahon, joka toteuttaa arkisia positiivisesti anarkistisia tekoja ja muuttaa Oulua aina vain mahtavammaksi? Tai keksitkö, millaisin konkreettisin toimin Oulu voisi muuttua vielä paremmaksi? Ilmianna ajatuksesi – parhaita paloja nostetaan esiin somessa ja tällä sivulla.