Positiivinen anarkia

Mies maalaa suurta ja värikästä muraalia.
Mies maalaa suurta ja värikästä muraalia.

Pelkkä puhe on pukeille, hyvät teot ovat timanttia. Otetaan kaikki pinnan alla kupliva oululainen taito ja energia hyötykäyttöön ja tehdään Oulusta asteen verran mahtavampi.

Arkeen iloa tuottavia oivalluksia varten Oulu pistää isompaa vaihdetta silmään – koko kansalle, kaikille kaupungissa. Positiivisen anarkian tempaukset tuovat kaupunkiin lisää pohjoisuutta, älyä ja inhimillisyyttä ihan oikeasti. Tutustu tekoihin ja kerro, millaisia Oulua rikastuttavia asioita tapahtuu pinnan alla. Nostetaan arkinen hyvä tapetille!

Tutustu oululaisten omiin Positiivisen anarkian tekoihin

Pinnan alla kuplii Oulussa – arkeen hyvää mieltä tuottaviin tekoihin ja oivalluksiin voit törmätä kaikkialla ympärilläsi. Pyysimme kaupunkilaisia ilmiantamaan ihmisiä, yhteisöjä ja asioita, jotka levittävät iloa ympärilleen. Ja mahtavia vinkkauksia olemme jo saaneetkin!

Oulun kaupungin teot

Pysäköintipaikka Asemakadulla.

Ilmaista pysäköintiä piipahduksiin Oulun keskustassa!

Löytyykö autolle ja pyörälle hyvää paikkaa nopeaa piipahdusta varten? Sujuvan asioinnin ja talvisen keskustan houkuttelevuuden lisäämiseksi Oulun Liikekeskus ry ja Oulun kaupunki toteuttavat helmi-maaliskuussa kokeilut, joissa kolmella katuosuudella on otettu käyttöön ilmainen kiekkoparkki, Kirkkokadulle on tuotu katoksellinen pyöräteline ja Rotuaarin Talavikadulle on luotu viihtyisyyttä teoksin ja levähdyspaikoin.

Kiekolliset pysäköintipaikat on toteutettu kohteisiin, joissa pysäköinti on normaalisti maksullista. Talvikauden pyöräpysäköintiä on lisätty muutamissa keskeisissä sijainneissa, ja yhdessä kohteessa testataan myös katoksellista telinettä. Kokeilun tavoitteena on selvittää, miten kiekollisten pysäköintipaikkojen ja talvisen pyöräpysäköinnin lisääminen vaikuttavat keskustassa asiointiin. Pysäköintikokeilut jatkuvat maaliskuun loppuun saakka.

Kokeiluista kerätään palautetta asukkailta ja vierailijoilta verkkokyselyllä koko kokeilun ajan. Kyselyssä pääset myös kertomaan, millaista elämää toivoisit talviseen keskustaan tulevaisuudessa.

Sijoitetaan OULU-kirjaimet!

Viime vuonna oululaisia kovasti puhuttaneille OULU-kirjaimille kävi vähän hassusti. Ensin kesäksi suunniteltu julkistus siirtyi pienten valuhaasteiden vuoksi. Sitten kaupunki ehti jo valaa niille Kaarlenväylälle torinrantaan perustukset syyskuista julkistusta varten, mutta paikka vilkasliikenteisen kevyenliikenteen väylän varressa osoittautui kehnoksi. Niinpä oli otettava tuumaustauko ja selvitettävä ekobetonista valetuille parimetrisille katseenvangitsijoille parempia sijoituspaikkavaihtoehtoja.

Nyt kaupunkilaiset pääsevät äänestämään siitä, mihin kirjaimet pitäisi sijoittaa. Äänestys on avoinna 14.–28.2.2023, ja kirjaimet sijoitetaan eniten ääniä saaneeseen paikkaan tulevana kesänä.
Paikkavaihtoehtoja on neljä: Kuusisaari, Hollihaan puisto, Hupisaaret ja Lohipadonniemi. Missä OULU-kirjaimet pääsisivät mielestäsi parhaalla tavalla oikeuksiinsa?

Parkkeeraa Oulussa!

Positiivista anarkiaa on, että kaikki pääsevät ihailemaan kaupungin tarjoamaa Lumo Light Festivalia edullisesti – vaikka pitäisi tulla autolla vähän kauempaakin.

Lumo-sunnuntaina Oulun kaupunki ja Oulun pysäköinti Oy tarjosivat edullista pysäköintiä Kivisydämessä ihan kaikille.

Kestävästi rullaten Oulussa!

Pyöräilyn me oululaiset tunnemme! Kaupungin kestävän liikkumisen teema jatkui rullaavissa merkeissä, kun Oulun kaupunki järjesti talvikauden avaavan pyöräilytapahtuman Positiivisen anarkian tempauksena. Lue tunnelmia tapahtumasta.

Pyöräilijä pyöräilee auringonlaskussa, ja hänestä näkyy siluetti.

Vinguta Oulu maailmalle!

Jos joku on positiivisen anarkistista Oulua, oikein oululaisuuden ytimessä, niin ilmakitaransoiton MM-kisa. Luovuutta, hieman hulluutta, säihkettä ja timanttista taitoa yhdistävä laji pistää kädet tekemään hyvää – kun vinguttaa ilmakitaraa, ei raajoja jää väkivaltaan tai sotaan. Rauhan asia kiinnostaa ympäri maailmaa, ja koko kaupunki voi näyttäytyä ilmakitaralasien läpi aivan uudessa valossa niin Oulu-konkarille kuin tullista tulleelle: Mun Oulu teki Euroviisujen hengessä Oulu-aiheisia videopostikortteja ilmakitaristien kanssa (avautuu uudessa välilehdessä).

Mun Oulu myös haastatteli kisan ensikertalaista, finaaliin asti vinguttanutta tubettaja ja sisällöntuottaja Miska Haakanaa, joka valtasi lavan alter egollaan Pink Lightning. Haakana kertoo Mun Oululle, että vaikka kyseessä on hieman kieli poskessa tehty viihde, ilmakitara on vaativa taiteenlaji, jossa pitää olla suuria heittäytymisen lahjoja ja intoa.

Ossaakko nää oulua?

Oululainen muusikko ja somevaikuttaja Sanni Inget rakastaa Oulun murretta ja on tunnettu suosituista, murreaiheisista somevideoistaan. Testaa Sannin kanssa, kuinka hyvin oululaiset sanat ja sanonnat ovat hallussasi, ja treenaa taitojasi oulu–suomi–englanti-sanakirjan avulla!

Katso myös alta video, jossa Sanni selvittää Oulu kylässä -tapahtumassa, miten hyvin ihmiset osaavat Oulun murretta!

Sanoitetaan Oulu!

Kalevauva.fi kertoo uudessa Oulu-kappaleessaan kansan syvien rivien ajatuksia kaupungista. Kuuntele kappale Youtubesta (avautuu uuteen välilehteen). Keskustelupalstoilta kerätyistä kommenteista koottu laulu on tehty pilke silmäkulmassa, ja siitä löytyy varmasti ainakin jotain tuttua meille jokaiselle.

Onneksi Oulu on todellisuudessa paljon muutakin kuin ikuista vastatuulta ja kuusi kuukautta vuodessa kestävää täyttä pimeää. Paska kaupunki näyttää parhaat ja symppiksimmät puolensa, kun sitä vain kuuntelee ja katsoo oikeasta kulmasta – ja kun itse niin haluamme! Kun puhumme arjessa kotikaupungistamme hyvää, muutkaan eivät voi olla huomaamatta, miten mainio paikka tämä on. Positiivista anarkiaa on myös se, että osaa nauraa itselleen!

Tunnistatko muuten biisistä sinun Oulusi? Kalevauva.fi piipahti täällä selvittämässä, pitävätkö kappaleeseen kootut huomiot miten hyvin paikkansa. Eletäänkö täällä peltomarkettien paratiisissa toppatakeissa kesät ja talvet? Laulavatko linnutkin mollissa?

Väritetään Oulu!

Euroopan kulttuuripääkaupungille 2026 sopiva tapa näyttää kaupungin kaikki värit toteen on kaikille näkyvä taide. Lopputalvesta oululaisten silmiä hellittiin lumigraffiteilla, jotka syntyivät Torinrantaan ympäristöystävällisillä kalkkispraymaaleilla – meillä pohjoisessa graffiti kun on ilo niin silmille kuin luonnolle. Samaan syssyyn keskustan yhden korkeimman rakennuksen yläkerroksiin ilmestynyt töhry muutettiin vähän upeammaksi: Timo Tyynismaan teos korkeuksissa ilahdutti kilpaa kevätauringon kanssa.

Värittäminen ei toki lopu tähän, sillä kulttuuripääkaupunkivuotta silmällä pitäen kaupungin eri alueille taiteillaan viisi muraalia tulevien vuosien aikana, aina vuoteen 2026 saakka. Teosten sijainnit ja sisällöt päättävät tietenkin oululaiset. Lisää väriä Ouluun – se on positiivista anarkiaa!

Kerro positiivisen anarkian teoista Oulussa

Tiedätkö henkilön tai tahon, joka toteuttaa arkisia positiivisesti anarkistisia tekoja ja muuttaa Oulua aina vain mahtavammaksi? Tai keksitkö, millaisin konkreettisin toimin Oulu voisi muuttua vielä paremmaksi? Ilmianna ajatuksesi – parhaita paloja nostetaan esiin somessa ja tällä sivulla.

Pudota tiedostot tähän tai
Max. tiedoston koko: 128 MB, Max. tiedostot: 3.

    Positiivista anarkiaa
    tukemassa: