Tapahtumat ryhtyvät laskemaan hiilijalanjälkeään
Hankkeessamme mukana olevat tapahtumat saavat hiilijalanjälkensä selvittämiseen asiantuntevaa neuvontaa Macon Oy:ltä.
Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki ‑hanke tarjoaa ympäristöhaasteita ilmoittaneille tapahtumille hiilijalanjäljen laskennan. Kumppaniksi hiilijalanjäljen laskemiseen valikoitui tarjouskilpailun voittanut oululainen Macon Oy.
Maconin asiantuntija Sanna Taskila perehdytti tapahtumia hiilijalanjälkensä selvittämiseen 22. lokakuuta järjestetyssä infotilaisuudessa. Taskila on laskenut hiilijalanjälkiä eri alojen yrityksille.
“Kaikki laskevat nyt hiilijalanjälkeään. Sillä tavalla ei voi enää erottautua, vaan kyse on kilpailukyvyn säilyttämisestä”, hän sanoo.
Myös Suomen suuret festivaalit, kuten Provinssi, Ilosaarirock ja Flow Festival, ovat selvittäneet hiilijalanjälkensä ja pyrkivät vähentämään aiheuttamiaan kasvihuonekaasupäästöjä.
Hiilijalanjäljen laskenta ei ole itseisarvo, vaan väline, jonka avulla voi suunnata oman organisaation toimintaa ympäristön kannalta kestävämmäksi.
Askel kerrallaan kohti pienempiä päästöjä
Hiilijalanjäljen laskenta lähtee liikkeelle mitattavien päästölähteiden tunnistamisesta ja rajaamisesta. Mitattavia päästölähteitä ovat esimerkiksi tapahtuman tuotannossa tarvittavien ajoneuvojen ja työkoneiden polttoaineen kulutus, lämpö- ja sähköenergian kulutus, ruoka- ja juoma-annosten valmistus, jäte- ja vesihuolto sekä artistien ja asiakkaiden matkustus tapahtumaan.
Tapahtumat keräävät määrälliset tiedot valitsemistaan päästölähteistä Maconin luomaan laskentataulukkoon. Maconin kanssa lasketaan lopullinen hiilijalanjälki, kun on selvitetty päästökertoimet mitattaville asioille. Tapahtumille tehdään myös suunnitelma, miten hiilijalanjälkeä voidaan pienentää.
Ensimmäisessä vaiheessa hiilijalanjälkeään pääsevät laskemaan hankkeessa mukana olevat tapahtumat, jotka järjestettiin vuonna 2021.