Järjestä kestävä tapahtuma
Kestävän tapahtumatuotannon opas auttaa järjestämään yleisötapahtumia siten, että tulevaisuuden tapahtumajärjestäjällekin jää mahdollisuus järjestää tapahtumia.
Kestävä kehitys muodostuu kolmesta osa-alueesta, joita ovat ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys. Tämä opas keskittyy ekologiseen kestävyyteen. Termejä kestävyys ja vastuullisuus käytetään usein toistensa synonyymeinä. Kestävyyttä voidaan myös ajatella lopullisena tavoitteena, joka saavutetaan vastuullisella toiminnalla.
Oli kyse sitten festivaalista, konferenssista, urheilukisasta tai kyläjuhlasta, tapahtumat kuormittavat aina ympäristöä. Niihin matkustetaan autoilla ja lentokoneilla, ne jättävät jälkeensä roskakuormia ja aiheuttavat piikkejä energiankulutuksessa.
Vastuullinen tapahtumajärjestäjä tunnistaa ympäristökuormansa ja pyrkii vähentämään sitä.
Parhaimmillaan samalla onnistutaan lisäämään tietoisuutta ilmastokriisistä.
Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Tavoitteena on, että tuolloin alueen tapahtumat ovat mahdollisimman hiilineutraaleja. Oulun kaupunki on ympäristöohjelmassaan sitoutunut tavoittelemaan hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä.
Tämä opas on koostettu Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki ‑hankkeessa, jossa etsittiin tapahtumajärjestäjille työkaluja ympäristötyön avuksi mm. testaamalla päästöjä vähentäviä innovaatioita tapahtumissa.
Kestävän tapahtumatuotannon opas
Muutkin ovat julkaisseet oppaita, hiilijalanjälkilaskureita ja vastuullisuusohjelmia. Tämä opas toimii muita täydentävänä koosteena, joka tarjoaa käytännön ohjeistusta aina tapahtumapaikan valinnasta ympäristösertifikaattien tavoitteluun. Kolmiportaisen ohjeistuksen tueksi on koottu liuta linkkejä lainsäädännöstä tutkittuun tietoon.
Tapahtumajärjestäjän tarkistuslista auttaa käytännön muistilistan tavoin etenemään askel askeleelta. Ensimmäisellä kerralla raksita kaikki ne kohdat, jotka hyvällä omallatunnolla voit. Puolen vuoden tai vuoden päästä voit raksittaa jo monta uutta kohtaa. Kun lähetät lomakkeen ja ilmoitat sähköpostiosoitteesi, saat muistilistan sähköpostiisi.
Tähän oppaaseen on raportoitu myös kaikki hankkeessa toteutetut innovaatiotestaukset. Niiden avulla ei pelasteta maailmaa, mutta ne toimivat inspiraationa tulevaisuuteen. Yhteistyö tapahtumajärjestäjien ja innovaattorien kesken voi avata uudenlaisia toiveikkaita näkymiä ja luovia ratkaisuja maapallomme tulevaisuuteen. Mitä sinun tapahtumassasi voitaisiin testata tai tehdä toisin?
Testatut innovaatiot
Katso, minkälaisia ratkaisuja on jo testattu tapahtumissa.
Ota yhteyttä
Vaikutuitko, kiinnostuitko, keksitkö parannettavaa? Autamme sinua maksutta kaikissa tapahtumajärjestämisen osa-alueissa! Ota yhteyttä Oulun tapahtumapalveluihin.
Sisältö: Sanna Häyrynen, Janita Jämsén, Antti Takalo, Taina Ronkainen.
Kuvat: Sanna Krook, Eila Vähäkuopus, Pasi Rytinki, Kapina, Tapio Haapala, Dennis Konoi, Markus Översti.
Lähteet:
-tapahtumien vastuullisuus- tai kestävyysoppaat tekijöinä tapahtuma- tai kaupunkiorganisaatiot kuten City of Manchester, Visit Berlin, Tampereen kaupunki, Pirfest, Helsingin kaupunki, Lahden kaupunki
-tapahtumien kestävyyttä edistävien organisaatioiden verkkosivut: Julie’s Bicycle, Future Festival Tools, Innofest, A Greener Future (aiemmin A Greener Festival)
-vastuullisuustoimiltaan esimerkillisten festivaalien ja tapahtumapaikkojen verkkosivut: Ilosaarirock, Flow Festival, Shambala, Eurosonic.
-kestävyysteemoihin liittyvät seminaarit, webinaarit, paneelikeskustelut, työpajat ja muut keskustelut tapahtuma-alan ammattilaisten tapahtumissa kuten MARS-festivaali (Seinäjoki), Musiikki x Media (Tampere), Eurosonic (Groningen, Alankomaat) ja Tallinn Music Week (Tallinna, Viro) vuosina 2019–2023
-hankkeen järjestämät Kulttuurialan kestävyyskoulut I–III, 2022–23 ja A Greener Festival Assessor Training, 2021
-muut linkkien takaa löytyvät organisaatiot sisältöineen
YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ovat hyvä lähtökohta myös tapahtuma-alan vastuullisuustoimia suunniteltaessa.
Valtioneuvoston sivuilta löytyy hyvä suomenkielinen koonti Agenda2030:stä.
Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC kokoaa ja arvioi säännöllisin väliajoin ilmaston lämpenemistä tieteellisten julkaisujen valossa.
Suomen ilmastopaneeli toimii hallituksen ilmastoneuvonantajana.
Eurooppa aikoo olla ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä. Monista tapahtumatuotantoon vaikuttavista laeista ja säädöksistä päätetään EU-direktiivien tasolla. Lue Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta.
Ilmatieteen laitos, Suomen ympäristökeskus ja Luonnovarakeskus (Luke) ovat koonneet yhteen ilmastonmuutostietoa Ilmasto-oppaaseen.
Oulun kaupungin strategiaan kuuluvassa ympäristöohjelmassa sitoudutaan hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä.
Englantilainen Julie’s Bicycle on Euroopan johtava kulttuuri- ja ympäristöasiantuntijuuden yhdistävä organisaatio, joka on kasvanut tapahtuma-alan kestävyysdatan kerääjästä ympäristöpolitiikkaan ja lainsäädäntöön vaikuttavaksi kansainväliseksi toimijaksi.
EnglantilainenA Greener Future kouluttaa, konsultoi ja myöntää sertifikaatteja tapahtumateollisuuden toimijoille venueille ja areenoille, tapahtumien alihankkijoille, artisteille ja festivaaleille, jotka haluavat olla kestävän kehityksen edelläkävijöitä.
Future Festival Tools tarjoaa tapahtumille opetusmateriaalia vastuullisuustyöhön.
Hollantilainen Innofest on Europan kestävin kulttuurikaupunki ‑hankkeen esikuva, joka on toteuttanut menestyksekkäästi kestäviä innovaatioita tapahtumissa jo vuodesta 2016 lähtien.
Luoto-hanke on koonnut luovien alojen ekologisen kestävyysmurroksen toimenpideohjelman, joka huomioi alat laajasti – myös tapahtumat ja festivaalit omana kokonaisuutenaan. Tutustu Monimuotoiset luovat alat kestävyyttä rakentamassa ‑ohjelmaan Uudenmaan liiton sivuilla.
Musiikkialalle suunnattu digitaalinen alusta Elma tarjoaa oppimateriaaleja sekä työkalut vastuullisuusohjelman tekemiseen. Elmaa suunnitellaan laajennettavan muillekin taiteen aloille ja sinne on tulossa myös hiilijalanjälkilaskuri.
Tutustu myös muihin tapahtumien kestävyyteen liittyviin oppaisiin, hyviä esimerkkejä:
Pirkanmaan Vihreä festivaali ‑opas
Tampereen kaupungin Vastuulliset ja kestävät tapahtumat ‑opas
Lahden kaupungin Tapahtumien ympäristöopas
Manchester City Council Sustainable Events
Visit Berlin Sustainable Event Guidelines
Kumppanit
Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki on Euroopan aluekehitysrahaston EAKR-hanke, jota rahoitti Pohjois-Pohjanmaan liitto vuosina 2019–2023.