Vuo­den 2026 tapah­tu­mis­ta hii­li­neut­raa­le­ja

Ihmisiä juhlimassa Oulun valintaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Oulu2026:n vas­taa­va tuot­ta­ja Hen­ri Turu­nen (kuvas­sa kes­kel­lä) oli juh­la­tun­nel­mis­sa, kun Oulu valit­tiin Euroo­pan kult­tuu­ri­pää­kau­pun­gik­si vuo­del­le 2026. Kuva: San­na Krook

Yri­tyk­set ja inno­vaa­tio-orga­ni­saa­tiot saa­vat ehdot­taa hii­li­ja­lan­jäl­keä pie­nen­tä­viä inno­vaa­tioi­ta tes­tat­ta­vak­si lop­pu­ke­sän tapah­tu­mis­sa, kuten Kuusi­saa­reen saa­pu­vas­sa North of Hel­lis­sä.

Euroo­pan kult­tuu­ri­pää­kau­pun­gik­si vuo­del­le 2026 valit­tu Oulu koros­taa kult­tuu­rioh­jel­mas­saan sosi­aa­lis­ta, kult­tuu­ris­ta, talou­del­lis­ta ja eko­lo­gis­ta kes­tä­vyyt­tä. Tavoit­tee­na on, että kult­tuu­ri­pää­kau­pun­ki­vuo­den tuo­tan­not ovat mah­dol­li­sim­man hii­li­neut­raa­le­ja.

”Oulu2026 halu­aa luo­da ins­pi­roi­vaa kult­tuu­rioh­jel­maa kes­tä­väl­lä taval­la. Eläm­me alu­eel­la, jos­sa nel­jä vuo­den­ai­kaa voi kokea täy­des­sä lois­tos­saan ja tah­dom­me pitää huo­len, että näin on myös tule­vai­suu­des­sa. On ensiar­voi­sen tär­ke­ää, että otam­me kai­kis­sa valin­nois­sam­me myös ympä­ris­tön ja ilmas­ton huo­mioon”, sanoo Oulu2026:n vas­taa­va tuot­ta­ja Hen­ri Turu­nen

Ympä­ris­tö­vas­tuul­lis­ten tapah­tu­mien toi­min­ta­mal­lia kehi­te­tään par­hail­laan Euroo­pan kes­tä­vin kult­tuu­ri­pää­kau­pun­ki ‑hank­kees­sa, jon­ka ohjaus­ryh­mään Turu­nen­kin kuu­luu. Val­mis­teil­la on esi­mer­kik­si ympä­ris­tö­vas­tuul­li­sen tapah­tu­ma­tuo­tan­non opas, jos­ta saa kon­kreet­ti­sia vink­ke­jä tapah­tu­mien vähä­pääs­töi­seen toteu­tuk­seen. 

Inno­vaat­to­reil­le rahoi­tus­ta tes­tauk­siin kesä­fes­ta­reil­la

Tapah­tu­mien ilmas­to­tal­koi­siin kut­su­taan yri­tyk­siä ja inno­vaa­tio-orga­ni­saa­tioi­ta, jot­ka saa­vat esit­tää rat­kai­su­jaan Poh­jois-Poh­jan­maan tapah­tu­mien tun­nis­ta­miin haas­tei­siin ja tes­ta­ta inno­vaa­tioi­taan pai­kan pääl­lä tapah­tu­mis­sa. Haas­teet liit­ty­vät esi­mer­kik­si tapah­tu­mien jäte­huol­toon, ener­gian­ku­lu­tuk­seen sekä ruo­kai­lun ja lii­ken­teen hii­li­ja­lan­jäl­keen.

Tes­tia­lus­toik­si ilmoit­tau­tu­neis­ta tapah­tu­mis­ta tänä kesä­nä jär­jes­te­tään Haa­pa­ve­si Folk Music Fes­ti­val, Tit­ta på Tui­ra, Bätt­re Folk, Qstock, Var­jo­fes­ti­vaa­li, North of Hell ja Oulun musiik­ki­vi­deo­fes­ti­vaa­lit.

”Haluam­me kan­taa vas­tuu­ta kes­tä­vä­nä tapah­tu­ma­na myös ympä­ris­tön kan­nal­ta ja olla muka­na toteut­ta­mas­sa inno­vaa­tioi­ta myös sil­lä saral­la. Tavoit­tee­nam­me on kehit­tää tapah­tu­maam­me pal­ve­le­maan ylei­söä, Oulun aluet­ta sekä ympä­ris­töä mah­dol­li­sim­man tehok­kaas­ti”, tote­aa elo­kuus­sa Kuusi­saa­res­sa jär­jes­tet­tä­vän North of Hell ‑metal­li­fes­ti­vaa­lin pro­moot­to­ri Tee­mu Män­ty­nen.

Hii­li­ja­lan­jäl­keä pie­nen­tä­viä inno­vaa­tioi­ta ehtii vie­lä ehdot­taa. Tes­tauk­sen toteu­tuk­seen on mah­dol­lis­ta saa­da rahoi­tus­ta hank­keel­ta.