Jawad Malik: ”Täällä työ ja vapaa-aika ovat tasapainossa – mitä muuta voisi pyytää?”

Jawad Malik tuli Pakistanista Ouluun ja opiskeli täällä kasvatustieteen ja teknologian maisteriohjelmassa. Nyt hän työskentelee Nokialla System Performance -insinöörinä.

Kuka

Hei, olen Jawad Malik. Nykyään työskentelen Nokialla System Performance -insinöörinä.

Tulin tänne opiskelemaan kasvatustieteen ja teknologian maisteriohjelmaa sekä toteuttamaan verkkoviestintää kohtaan tuntemaani intohimoa.

Valmistuin sähkö- ja elektroniikkainsinööriksi Pakistanissa vuonna 2009. Sen jälkeen menin Ruotsiin suorittamaan loppuun sähköinsinöörin maisterintutkintoni.

Sitten palasin kotiin, työskentelin muutaman vuoden verkkoviestintäalalla, lähdin kouluttautumaan lisää sekä opiskelin koulutussuunnittelua ja -johtamista. Minulla oli kokemusta verkkoviestinnästä ja koulutuksesta, joten päätin lähteä suorittamaan vielä yhtä maisterintutkintoa, tällä kertaa Suomessa.

Kolme työntäyteistä vuottani ovat viimeinkin kannattaneet. Olen nyt töissä Nokialla. Taipaleeni on ollut pitkä ja ainutlaatuinen, mutta rakastan sen joka osaa. Kaikki eivät kulje valitsemaani pitkää tietä.

Miksi

Ruotsissa tajusin, miten paljon Pohjoismaissa on potentiaalia, joka jää kansainvälisiltä opiskelijoilta yleensä huomaamatta. Kun sain koulutussuunnittelun ja -hallinnon opintoni valmiiksi Pakistanissa ja sain kovasti tarvitsemaani kokemusta, etsin samalla uusia opiskelumahdollisuuksia. Mutta sillä kertaa hain niitä kasvatustieteiden ja teknologian alalta.

Uskon, että sosiaaliset taidot, työetiikka, yhteistoiminnallinen oppiminen jne. ovat tärkeitä. Opin näitä kaikkia kasvatustieteen kursseillani.

Suomi tunnetaan koulutuksestaan. Pidin Oulun yliopiston tarjoamista kursseista. Ne vastasivat sitä, mitä halusin tehdä. Hyppäsin tuntemattomaan ja täällä olen! Oulu oli ensimmäinen kaupunki, johon tulin Suomessa, ja pidän tästä kaupungista suuresti.

Mitä

Oulussa opiskellessani työskentelin palvelualalla, ja siinä työssä näin paljon todellisia suomalaisia. He ovat todella mukavia ja kilttejä.

Pidän täkäläisessä yhteiskunnassa siitä, että kaikki on niin kuin on – suoraviivaista. Pidän myös täällä näkyvästä sukupuolten tasa-arvosta. Se, että näkee naisia pastoreina ja kuljettamassa raskaita ajoneuvoja. On upeaa nähdä kaikkien tekevän kovasti työtä.

Perheeni on nyt täällä kanssani. Ensin minun oli vaikeaa olla poissa perheeni luota kolmen vuoden ajan, vaikka kävinkin paljon heidän luonaan. Minulla oli päiväkirja, johon kirjoitin kokemuksiani. Ajatusteni ja unelmieni kirjoittaminen muistiin auttoi sateisina ja lumisina päivinä.

Tässä maassa minä arvostan sitä, että se on turvallinen. Suomalainen koulutus nauttii maailmanmainetta. Täällä on puhtain vesi, paras ilma, parhaat hyvinvointipalvelut – ja mikä tärkeintä, työ ja vapaa-aika ovat tasapainossa. Mitä muuta voisi kukaan pyytää?

Jos voisin tehdä kaiken uudelleen, opettelisin suomea aikaisemmin. Täällä suomen kieltä voi oppia monissa eri paikoissa, ja näinä päivinä perusasioista voi aloittaa hyvin monen sovelluksen kuten Duolingon avulla. Ehdottaisin kielen opiskelun aloittamisen ennen Suomeen saapumista kenelle tahansa. Täkäläiset ihmiset arvostavat sitä myös.

Lisäksi neuvoisin tulijoita puhumaan paikallisille. Olen nähnyt monen ulkomaalaisen muuttavan takaisin, koska he tuntevat olevansa yksin ja masentuneensa talven sekä pimeyden takia. Suomalaisten kanssa kannattaa tehdä itse aloite ja alkaa puhua heille.

Monet suomalaiset vaikuttavat varautuneilta, aivan kuin he olisivat kuoressa. No, sinun tarvitsee vain murtaa se ”kuori”. Sitten näet, että heistä voi tulla hyviä ystäviäsi.

Älä anna pitkien valottomien talvipäivien ärsyttää, sillä täällä on revontulia ja lunta! Suomessa on syytä ryhtyä sosiaaliseksi – tulet nauttimaan siitä.

Missä

Lapsille ja opiskelijoille on Oulussa paljon vapaa-ajan toimintaa vuoden ympäri. Urheiluhallit ovat mainio tapa tutustua ja verkostoitua. Me jopa pelaamme siellä toisinaan krikettiä.

Lunta näin aiemmin ainoastaan lomillani. Täällä se liittyy elämäntyyliin, joten kaikkia talviurheilulajeja kannattaa opetella, ja useimpia niistä on tarjolla ilmaiseksi.

Opiskelijoille on runsaasti tarjolla etuja. Majoitus ja ruoka yliopistolla sekä kaupungin palvelut ovat kaikki kohtuuhintaista. Sekä IT-alan että yhteiskuntatieteiden ja muidenkin alojen opiskelijoille on tarjolla töitä.

Oulu Talent Hubin kaltaisilta yrityksiltä ja organisaatioilta saa tukea. Jos olet täällä perheesi kanssa, ne auttavat jopa puolisoita.
Mitä tahansa tarvitset, kaikkea on tarjolla. Kielikursseja, vapaa-ajan toimintaa, mitä vain. Neuvoisin käyttämään aikaasi varsinkin paikallisten ihmisten ja kulttuurin tutustumiseen.

Minulle Oulu on toinen kotini. Haluan kutsua kansainväliset osaajat tutkimaan tätä maailmankolkkaa, jolla on paljon tarjottavaa. Toivon, että seuraava matkakohteesi on Oulu – vuoden 2026 kulttuuripääkaupunki ja Skandinavian pohjoinen pääkaupunki.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran oulutalenthub.fissä.

Oulu Talent Hub

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä jutut

”Täkäläisissä ihmisissä pidän siitä, että he ovat mainioita kuuntelijoita”

”Tunsin olevani keskellä satua” – brasilialainen Débora arvostaa Oulun kaupunkiluontoa

Sharmin Farah tuntee oppineensa ”sisua” Oulussa

Oulun pyöräilykulttuuri oli aluksi järkytys, mutta nyt Tamara Louis pyöräilee kaikkialle

Arkkitehti Doris Yue uskoo, että Oulussa unelmat voivat toteutua