Ruoka ja juoma
Ruokailu on kolmasosa ihmisen hiilijalanjäljestä, ja tapahtumissa tarjoilu on yleensä toiseksi tai kolmanneksi suurin hiilijalanjäljen kasvattaja tapahtumatuotannossa. Ruuan ympäristövaikutuksia voi keventää koko sen elinkaaren ajan: tuotannossa, kuljetuksessa, säilytyksessä, valmistuksessa ja jätteenkäsittelyssä.
Lihavapaiksi julistautuvat festivaalit ovat tapahtuma-alan edelläkävijöitä. Huomattavan suuripäästöiselle lihantuotannolle on nykyään helppo löytää korvaajia, joilla tyydyttää tapahtumakävijän proteiinintarve. Kansainvälisen ympäristöjärjestö WWF:n sivuilla kerrotaan ruuan ympäristövaikutuksista ja ehdotetaan myös tapahtuma-alalle sopivia ja tarpeellisia vähennyksiä lihan, kalan ja maitotuotteiden käyttöön. Lue lisää ruuan ympäristövaikutuksista WWF:n sivuilta.
Osa kertakäyttöisistä muovituotteista, kuten pillit, ruokailuvälineet ja lautaset, on jo kielletty EU-maissa. Valmistelussa olevalla EU-direktiivillä pyritään kieltämään kaikki kertakäyttöiset muovituotteet ravintoloissa vuoteen 2030-mennessä. Myös perinteiset muovituopit tulevat siis häviämään tapahtumakäytöstä, joten niille kannattaa alkaa miettimään korvaajia hyvissä ajoin. Lue lisää kertakäyttömuovien kulutuksen rajoittamista koskevasta lainsäädännöstä ympäristöministeriön sivuilta.
Tee näin
Aloittelijan askeleet
Suosi kasvispainotteista lähiruokaa, sesonkituotteita, luomua ja Reilua kauppaa tarjoavia ruokamyyjiä ja catering-palveluja. Jos tapahtumassasi on anniskelua, suosi paikallisia pienpanimoita.
Käytä kestoastioita tai biohajoavia ruokailuvälineitä ja ‑astioita ja vältä kertakäyttöisiä muoviastioita.
Huolehdi siitä, että ruokapisteen asiakas voi lajitella biojätteensä mahdollisimman helposti.
Edistyneen elkeet
Kehitä panttisysteemi juomalaseille, tuopeille ja muille astioille.
Tarjoa annoksia, jotka voi kääriä paperitaskuun tai serviettiin, niin et tarvitse kertakäyttöisiä tai pestäviä ruokailuvälineitä.
Jos tarjoat eläinravintoa, pidä huoli, että tuotantoeläimen hyvinvointistandardit on huomioitu ja tapahtumassasi myytävä kala on MSC-sertifioitua, eikä tule liikakalastusalueelta. Suosi lähellä eläneitä ja teurastettuja tuotantoeläimiä, mikä vähentää paitsi eläinten kärsimystä, myös kuljetuspäästöjä.
Harppaukset
Anna myyntipaikasta alennusta ruokamyyjille, jotka toimittavat täysin vegaanista ruokaa.
Minimoi ruokahävikin syntyminen. Tee etukäteen sopimus esimerkiksi kaupan tai ruoka-avun kanssa ylijäämäruuan vastaanottamisesta tai jaa sitä ilmaiseksi talkoolaisille.
Zestii Kitchens testasi keikkatapahtumassa roskatonta tapahtumaruokailua Kamupakin kestoastioilla – lue opit innovaatiotestauksesta.