Jätteiden koostumusmittaus festareilla
Hauru Oy:n ja Macon Oy:n jätteiden lajittelu ja koostumustutkimus Qstock-festivaaleilla.
Jäteastioiden sisällön erittely Qstock-viikonlopun aikana antoi dataa, josta opiksi ottamalla kierrätysastetta voidaan nostaa: helpoiten hiilijalanjälki pienenee muovituoppien toimivalla erilliskeräyksellä, mikä taas vaatii festivaalilla käytettyjen muovilaatujen määrän vähentämistä.
Innovaatiotestaus
Qstock-festivaalin jätehuollon hoitaneen Haurun ja ympäristökonsultti Maconin testauksessa analysoitiin syntyvän jätteen koostumus eli jätteisiin päätyvät jätelajikkeet ja niiden määrä. Samalla tutkittiin erilliskeräyksen toimivuutta lajitteluratkaisuna sekä asiakaspuolella että henkilökunnan käytössä.
Haurun Smart Festival Waste Management Conceptiin kuului jätekeräyksen lisäksi astioiden täyttöasteen seuranta Jaete-pinnanmittausanturilla ja jätehuollon hiilijalanjäljen laskenta. Koostumusanalyysi ja täyttöasteen seuranta antavat tietoa siitä, minkälaisia keräysastioita festivaalilla tarvitaan ja mihin ne kannattaa sijoitella, jotta hiilijalanjälki saataisiin vieläkin pienemmäksi. Tällä kertaa festivaalialueen asiakaspuolella käytössä oli sekajäte‑, muovituoppi- ja keräyspahviastioita. Baari- sekä ravintola-alueella henkilökunnan käytössä oli lisäksi biojäteastioita, muovisäkkejä ja snapsilasiastioita. Kullekin esiintymislavalle oli sijoitettu myös nippusideastioita sekä pahvirullakoita ja lasinkeräysastioita.
Lopputulos
Festivaalin aikana kertyi noin 16 637 kg jätettä, mukaan lukien polttokelpoista jätettä, pahvia, biojätettä ja pakkausmuovia. Kierrätykseen päätyi vain 14 prosenttia festivaalilla kerätystä jätteestä.
Jos kaikki jäte poltetaan energiajätteenä, hiilidioksidijalanjälki olisi noin 6 654,8 kg CO2 ekv. Jätteen kuljetus aiheutti päästöjä noin 104,1 kg CO2 ekv. Yhteensä hiilijalanjälki on siis 6 758,9 kg CO2 ekv, jos kaikki toimitetaan energiajätteeksi. Kun kierrätetyt materiaalit ja polttokelpoinen jäte yhdistetään, hiilijalanjälki on noin 5 857 kg CO2 ekv: kierrätys pienensi hiilijalanjälkeä noin 902 kg CO2 ekv.
Tehokkain tapa parantaa kierrätystä festareilla on muovijätteen erilliskeräys. Helpoimmin kierrätettävä muovijäte syntyi henkilökunnan käytössä olleista muovisäkkitelineistä, jotka sisälsivät tölkkien pakkausjätteenä syntynyttä kalvomuovia. Samalla kuitenkin lavojen nippusideastiat olivat päätyneet muovin sijasta sekajätekäyttöön. Festivaalien suuren muovijätemäärän vuoksi onkin helpompaa vähentää eri muovilaatujen määrää kuin satsata niiden tarkkaan lajitteluun. Jos hankinnoissa keskitytään esimerkiksi vain yhteen muovilaatuun juoma-astioissa, kierrätys on laadullisesti järkevää.
Polttokelpoisen jätteen ja pehmopaperin kierrätys paranisi lajitteluohjeilla: likaisen pehmopaperin voi lajitella myös biojätteeksi ja näin pienentää polttokelpoisen jätteen hiilijalanjälkeä. Muutenkin biojäte saadaan paremmin kiertoon, kun biojäteastioita sijoitetaan ravintoloiden edustoille asiakkaiden käyttöön. Myös pahvin ja kartongin kierrätysastetta voidaan parantaa sijoittamalla jäteastiat lähemmäs kahvila- ja ruokapisteitä sekä tarjoamalla parempaa lajitteluohjeistusta.
Lyhyesti
- Testauksen toteuttivat Hauru ja Macon.
- Tapahtuma oli vuoden 2021 Qstock-festivaali 30.–31.7.2021 Oulussa.
- Testauksessa selvitettiin festivaalilla syntyvän jätteen koostumus ja määrä sekä sen hiilijalanjälki ja kehitettiin näin ratkaisuja lajittelun helpottamiseen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen.