Festivaalirakenteet kierrätysmateriaaleista
The Left Over Project – chill zone ‑paviljongit Varjo-festivaalille lähellä syntyneestä kierrätysmateriaalista.
Uudelleenkäytetyistä materiaaleista valmistetut rakenteet ovat tehokas tapa pienentää festivaalien hiilidioksidipäästöjä ja tarjota juhlijoille mukavuuksia. The Left Over Project ‑testaus auttoi Varjo-festivaalin järjestäjiä vähentämään niin festivaalirakenteiden kustannuksia kuin ympäristövaikutuksia.
Innovaatiotestaus
Varjo-festivaalin järjestäjät halusivat tarjota yleisölle uudenlaisia rentoutumispaikkoja festivaalialueella. The Left Over Project ‑testaus tuotti kaksi paviljonkia, jotka tehtiin hankkimalla jätemateriaaleja paikallisilta yhteisöiltä ja yrityksiltä.
Paviljonkien suunnittelussa ja rakentamisessa otettiin kaikin tavoin huomioon hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Esimerkiksi kuljetusmatkat ja sähkön käyttö pyrittiin minimoimaan sekä parantamaan huolellista resurssien hallintaa paikallisten urakoitsijoiden kanssa. Tavoitteena oli rakentaa paviljongit vähintään 50/50-suhteella uudelleenkäytettyä ja uutta materiaalia, ja hankkia kaikki materiaalit alle 3 km:n etäisyydeltä festivaalialueesta.
Lopputulos
Paviljongeissa käytettiin 75-prosenttisesti kierrätettyä materiaalia esimerkiksi kierrätyskeskuksesta, työmailta ja urakoitsijoiden varastoista. Uutena hankittiin vain rakenteellisia puuosia sekä metallivahvikkeita ja ruuveja.
Kierrätysmateriaalia käyttämällä säästettiin 437,48 CO2xkg. Kuljetuksen hiilidioksidipäästöt olivat minimaalisia, sillä rakenteet liikkuivat vain 1,2 km. Jos samanlaiset paviljongit rakennettaisiin uusista materiaaleista, esimerkiksi puusta, vaikutus olisi pieni, mutta yhtä kaikki negatiivinen. Metalli- ja tekstiilimateriaaleista tehdyssä mallissa vaikutus olisi jo huomattavasti suurempi.
Myös yleisö otti paviljongit omakseen! Helteisellä Varjo-festivaalilla ne toimivat tervetulleina chillauspaikkoina, joihin pääsi pakoon paahtavaa aurinkoa.
Rakenne suunniteltiin modulaariseksi ja helpoksi asentaa, jotta paviljongit on helppo siirtää tarvittaessa toiseen paikkaan. Kierrätysmateriaalin huomioiminen suunnittelussa helpottaa elementtien vaihtamista, koska niiden muotoa voidaan muuttaa kajoamatta paviljongin yleismuotoon. Festivaalin jälkeen paviljongit siirrettiinkin Pikisaareen, ja käytettyjen materiaalien elinkaari piteni entisestään. Useiden loppukesän talkootuntien jälkeen rakenteet saivat uuden elämän yleisinä saunoina Hailuodon Panimon Mallassaunan takapihalla Pikisaaressa.
Lyhyesti
- Testauksen toteutti arkkitehti Valentino Tignanelli.
- Tapahtuma oli vuoden 2023 Varjo-festivaali 16.–17.6.2023 Oulun Kuusisaaressa.
- The Left Over Projectin ydinajatuksena oli pystyä moninkertaistamaan materiaalien elinikä designin avulla: 75-prosenttisesti kierrätysmateriaalista toteutetut paviljongit suunniteltiin festivaalikäyttöön, mutta ne voidaan helposti siirtää myös muihin tapahtumiin ja erilaiseen käyttöön.