Melu

Tapah­tu­ma­jär­jes­tä­jän on syy­tä muis­taa, että melu on saas­te. Kaik­ki ääni ei ole melua, mut­ta Maa­il­man ter­veys­jär­jes­tö WHO mää­rit­te­lee melu­ra­jak­si 65 desi­be­liä.

Yleen­sä ulko­ta­pah­tu­mien kor­kein sal­lit­tu desi­be­li­ra­ja liik­kuu 90–100 dB:n tie­noil­la, sisä­ta­pah­tu­mis­sa se on vähän alhai­sem­pi – mut­ta jo pit­käl­li­nen altis­tu­mi­nen 85dB:lle voi vahin­goit­taa kuu­loa. Äänen­tois­to­lait­tei­den käyt­tö on pää­sään­töi­ses­ti luval­lis­ta ulko­ti­lois­sa vain klo 9–22, joten jos halu­aa soit­taa musiik­kia tämän ajan ulko­puo­lel­la, kan­nat­taa har­ki­ta myös sisä­ti­la­vaih­toeh­toa.

Tapah­tu­mien äänen­tois­to on tila­päis­tä melua, jos­ta tulee teh­dä ilmoi­tus pai­kal­li­sel­le ympä­ris­tön­suo­je­lu­vi­ran­omai­sel­le. Lue lisää Ympä­ris­tö­hal­lin­non verk­ko­pal­ve­lus­ta ja Oulun ympä­ris­tö­toi­men sivuil­ta.

Tee näin

Aloit­te­li­jan aske­leet

Mikä­li tapah­tu­ma jär­jes­te­tään ulko­na, huo­mioi lähi­luon­to ja naa­pu­rit.

Vies­ti lähia­lu­een asuk­kail­le tapah­tu­ma­si aiheut­ta­mas­ta melus­ta.

Jaa tai myy ylei­söl­le kor­va­tulp­pia ja jär­jes­tä hen­ki­lö­kun­nal­le kuu­los­uo­jai­met.

Edis­ty­neen elkeet

Sijoi­ta esiin­ty­mis­la­vat äänen­tois­to­lait­tei­neen siten, että naa­pu­rus­tol­le koi­tuu mah­dol­li­sim­man vähän hait­taa, eikä ääni kan­tau­du esi­mer­kik­si vesis­tö­jä pit­kin asuin­ta­loi­hin.

Huo­mioi luon­to­koh­teis­sa, että melu voi häi­ri­tä myös eläi­miä.

Harp­pauk­set

Älä ammu tapah­tu­mis­sa ilo­tu­lit­tei­ta, joi­den melu aiheut­taa yli­mää­räis­tä pelos­ta joh­tu­vaa stres­siä lem­mik­kie­läi­mil­le ja lin­nuil­le.