Melu
Tapahtumajärjestäjän on syytä muistaa, että melu on saaste. Kaikki ääni ei ole melua, mutta Maailman terveysjärjestö WHO määrittelee melurajaksi 65 desibeliä.
Yleensä ulkotapahtumien korkein sallittu desibeliraja liikkuu 90–100 dB:n tienoilla, sisätapahtumissa se on vähän alhaisempi – mutta jo pitkällinen altistuminen 85dB:lle voi vahingoittaa kuuloa. Äänentoistolaitteiden käyttö on pääsääntöisesti luvallista ulkotiloissa vain klo 9–22, joten jos haluaa soittaa musiikkia tämän ajan ulkopuolella, kannattaa harkita myös sisätilavaihtoehtoa.
Tapahtumien äänentoisto on tilapäistä melua, josta tulee tehdä ilmoitus paikalliselle ympäristönsuojeluviranomaiselle. Lue lisää Ympäristöhallinnon verkkopalvelusta ja Oulun ympäristötoimen sivuilta.
Tee näin
Aloittelijan askeleet
Mikäli tapahtuma järjestetään ulkona, huomioi lähiluonto ja naapurit.
Viesti lähialueen asukkaille tapahtumasi aiheuttamasta melusta.
Jaa tai myy yleisölle korvatulppia ja järjestä henkilökunnalle kuulosuojaimet.
Edistyneen elkeet
Sijoita esiintymislavat äänentoistolaitteineen siten, että naapurustolle koituu mahdollisimman vähän haittaa, eikä ääni kantaudu esimerkiksi vesistöjä pitkin asuintaloihin.
Huomioi luontokohteissa, että melu voi häiritä myös eläimiä.
Harppaukset
Älä ammu tapahtumissa ilotulitteita, joiden melu aiheuttaa ylimääräistä pelosta johtuvaa stressiä lemmikkieläimille ja linnuille.