Viestintä
Vihreistä valinnoistaan ja arvoistaan ylpeä tapahtuma kertoo toimistaan aktiivisesti kaikille: medialle, yleisölle, kumppaneille sekä omalle henkilökunnalle ja talkoolaisille. Yleisölle voidaan kertoa, mitä valintoja heidän puolestaan on jo tehty valmiiksi, mutta myös, mitä heiltä odotetaan. Kerrotaan esimerkiksi, että tapahtumassa ei myydä pullovettä, vaan kävijöiden toivotaan ottavan omat vesipullot mukaan, jotka voi tapahtumapaikan vesipisteellä täyttää puhtaalla suomalaisella hanavedellä.
Jotta viestintä itsessään olisi vastuullista ja läpinäkyvää, pitää tapahtumaorganisaation kertoa myös asioista, jotka eivät menneet täysin nappiin. Huonoista ympäristövaikutuksista on helpompi kertoa, jos kertoo samalla, miten seuraavalla kerralla petrataan. Kasvanut hiilijalanjälki ei välttämättä kerro holtittomuudesta ympäristötyössä, vaan tapahtumaorganisaation halusta kehittää toimintaansa.
Tapahtumat ovat yhteisöllisiä kohtauspaikkoja, joilla on vaikutusmahdollisuuksia. Tapahtumat voivat vaikuttaa sekä kävijäkuntansa asenteisiin että herättää laajemminkin kiinnostusta toimia vastuullisesti. Ajatuksia herättävä vastuullisuusviestintä on hyvä tapa saada huomiota myös vastuullisille kumppaneille.
Digitaalisten viestintäkanavien käyttö on vähentänyt tapahtumien painotuotteiden päästöjä, mutta kannattaa silti olla hereillä sähköisen viestinnän ympäristökuorman suhteen. Digitaalisia päästöjä aiheutuu laitteiden tuotannosta ja käytöstä sekä tiedonsiirtoon tarvittavista verkoista ja datakeskuksista. ICT-alan arvioidaan jo nyt käyttävän 10 % maailman sähköstä.
Tee näin
Aloittelijan askeleet
Älä kainostele viestinnässä! Informoi tapahtuman ympäristöohjeista tai vastuullisuusohjelmasta verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa.
Sitouta työntekijät, alihankkijat ja yhteistyökumppanit vastuullisuuteen sisäisessä viestinnässä ja sidosryhmäviestinnässä.
Tee tapahtumapaikan tarvittavat opasteet ja kyltit niin kestävistä materiaaleista, että niitä voi käyttää vuodesta toiseen.
Edistyneen elkeet
Viesti tapahtuman aikana infonäytöillä tai festivaalisovelluksella sen sijaan, että painattaisit esitteitä ja flaijereita.
Vaihda paperiset ruoka‑, juoma- tai pääsyliput mobiililaitteissa tai festivaalirannekkeissa toimiviin lähitunnisteisiin.
Pidä huoli, että vastuullisuutta edistävät opasteet, esimerkiksi lajittelupisteiden ja tupakkapaikkojen kyltit, erottuvat ihmismassan keskeltä ja ulottuvat tarpeeksi korkealle suurissa tapahtumissa.
Harppaukset
Muista käyttää myös digitaalisten viestintävälineiden hankinnoissa vastuullisuuskriteereitä.
Tee artistihaastattelu tapahtuman someen junalla keikkailevasta artistista tai kierrätysmateriaaleja käyttävästä taiteilijasta.
Kysy tapahtuman kävijäkyselyssä, mitä mieltä yleisö on tapahtuman vastuullisuuskäytännöistä ja onko sillä parannusehdotuksia tapahtumajärjestäjälle.
Lue, miten Mulperi Media järjesti viestinnän Varjo-festivaalin vastuullisesta tumppauksesta.
Lisätietoa ja ‑vinkkejä
Monille tapahtumille vastuullisuus on tärkeä arvo ja ne viestivät siitä esimerkillisesti. Tutustu, miten seuraavat tapahtumat kertovat vastuullisuustoimistaan verkkosivuillaan: Ilosaarirock, Flow Festival, Eurosonic, Shambala Festival.