Oulu MyData Global -järjestöön

Oulu liittyi ensimmäisen suomalaisena kaupunkina MyData Global -järjestöön

MyData Global ry on Suomessa päämajaansa pitävä kansainvälinen palkittu järjestö, jonka tarkoituksena on parantaa ihmisten omia henkilötietojaan koskevaa itsemääräämisoikeutta. 

Keskiviikkona Oulun teatterin Pikisaliin kokoontui noin 70 MyData-aktiivia edistämään entistä sujuvampia ja yhteentoimivampia palveluita. Tilaisuudessa kuultiin puheenvuoroja MyDatasta sekä esimerkkejä sen soveltamisesta osana uusia asiakaslähtöisempiä ja tehokkaampia palveluita.  

“Kaupungeilla on eri järjestelmissä runsaasti tietoa asukkaistaan. Tätä tietoa on mahdollista hyödyntää verkkopalveluiden suunnittelussa ja toteutuksessa, kun se tehdään niin, että kaupunkilainen tietää, mihin datansa luovuttaa ja miten hänen tietojaan käytetään”, Teemu Ropponen MyDatalta kertoo.  

MyData-periaate tarkoittaa kaupungille sitä, että asukkaalla tulee olla mahdollisuus hallita kaupungin heistä keräämään tietoja ja luvittaa sen käyttöä kaupungin eri palveluissa.   

”Jos sama henkilötieto olisi useamman kaupungin toimijan käytettävissä, tieto pysyisi helpommin ajantasaisena. Kaupunkilaisen ei tarvitsisi täyttää eri palvelutarjoajalle omia tietojaan uudelleen ja uudelleen. Ihmisten olisi myös yksinkertaisempaa selvittää, mitä henkilötietoja heistä on kerätty, kun ihmisellä olisi omadata-periaatteiden mukaisesti näkyvyys omiin tietoihinsa”, kehityspäällikkö Juhani Heikka Oulun Digiltä havainnollistaa.  

“Vaikka Oulu onkin suuri kaupunki, se on liian pieni toimimaan yksin. Tarvitsemme yhteistyökumppaneita ja verkostoja, jotta voimme viedä digitalisaatiota eteenpäin. MyData-verkosto on siksi meille tärkeä kumppanuus”, Heikka kuvailee.  

MyData Globalin jäseninä on lähes sata organisaatiota ja 600 yksityishenkilöä yli 50 maasta ja kuudesta maanosasta. Suomessa organisaatiojäseniä ovat muun muassa Business Finland, Futurice, Liikenne-ja viestintäministeriö, Posti, Siili Solutions, Sitra, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Tieto ja Yle.