Uusia haasteita – urheilutapahtumat toivovat innovaatioita
Tapahtumat etsivät uusia toimintamalleja paitsi koronakriisissä myös ilmastokriisissä, sillä yleisötapahtumat kuormittavat luontoa ja ilmastoa.
Pohjois-Pohjanmaan tapahtumien ympäristövastuullisuutta lisätään Oulun kaupungin vetämässä Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki ‑hankkeessa, joka testaa ympäristöystävällisiä keksintöjä yleisötapahtumissa, kun sellaisia taas järjestetään.
Kahdeksan tapahtumaa antoi omat haasteensa innovaatio-organisaatioiden ratkaistavaksi ennen korona-aikaa, mutta tapahtumien peruuntumisen vuoksi testaamaan ei päästy vielä tänä vuonna.
Nyt haasteita ovat antaneet myös Kuusamossa toukokuussa järjestettävä polkujuoksutapahtuma NUTS Karhunkierros ja Äimäraution ravirata, joka haluaa pienentää ravitapahtumien hiilijalanjälkeä.
Miten yleisö saadaan valitsemaan vastuullisesti?
NUTS Karhunkierros haluaa löytää ratkaisuja ruokahävikin hyödyntämiseen ja kannustaa yleisöä käyttämään joukkoliikennettä.
Raviradan ravitapahtumissa halutaan kannustaa yleisöä kierrättämään jätteensä. Lisäksi toivotaan digiratkaisuja paperisten esitteiden sijaan. Kolmas raviradan haaste on saada hevosenlanta hyötykäyttöön eikä kuskata sitä kaatopaikalle.
Haasteita ovat jo aiemmin antaneet verkkopelitapahtuma Vectorama, Art Ii Biennaali, Solstice Festival Kuusamossa, Bättre Folk Hailuodossa, Haapavesi Folk Music Festival, Titta på Tuira, Oulun musiikkivideofestivaalit ja Qstock.
Yleisimmin tapahtumien haasteet liittyvät jätteiden lajitteluun, ruokatarjoilujen aiheuttamiin päästöihin ja yksityisautoilun vähentämiseen.
Toiveena on, että hiilijalanjälkeä pienentäviä keksintöjä päästäisiin testaamaan tapahtumissa tulevana vuonna, mikäli pandemiatilanne antaa myöten.