Jätehuolto
Tapahtumasiisteyden johtotähtenä voi pitää sitä, että tapahtuma-alue tai ‑tila siivotaan aina käytön jälkeen yhtä hyvään kuntoon kuin se oli ennen tapahtumaa. Jätteen jättäminen yleisille alueille kuten puistoihin tai metsiin on myös laissa kielletty, ja roskaamisesta voidaan sakottaa. Mitä paremmin tapahtumajätteet lajitellaan ja kierrätetään, sitä vähäisemmäksi jää jätehuollon hiilijalanjälki.
Polttokelpoisen jätteen kerääminen on vähimmäisvaatimus yleisötapahtumissa. Tapahtumat, joista löytyy vain yhtä roskistyyppiä, alkavat kuitenkin olla harvassa. Jos tapahtumassa on tarjoilua tai ruokamyyntiä, kuuluu biojätteelle olla oma jäteastia. On suositeltavaa, että tapahtumissa järjestetään lajittelu myös kartongille, lasille, metallille, paperille, muoville, vaaralliselle jätteelle sekä pulloille ja tölkeille.
Yli 500 hengen tapahtumasta ilmoitettaessa täytyy mukaan liittää tarkka suunnitelma jätehuollon toteutuksesta. Kaikki tarvittavat tapahtumaluvat löytyvät Oulun kaupungin e‑Permit-järjestelmästä. Oulun seudun ympäristötoimen sivuilla on myös hyvä kooste hyödyllisiä ekovinkkejä, ohjeita yleisötilaisuuden jätehuollosta ja tarvittavista vessoista sekä arvioita erikokoisten tapahtumien jätemääristä. Lue lisää yleisötapahtumien jätehuollon pdf-ohjeesta.
Tee näin
Aloittelijan askeleet
Hanki tarvittavat jäteastiat ja opasta kävijöitä lajittelemaan oikein.
Siivoa tapahtuma-alue ja sen välitön ympäristö tapahtuman jälkeen.
Järjestä tupakointi tapahtuma-alueella siten, ettei tupakantumppeja päädy maahan.
Edistyneen elkeet
Sijoita jäteastiat lajitteluohjeineen näkyville paikoille ja sinne, missä yleisö viihtyy ja käyttää palveluja.
Seuraa jäteastioiden täyttymistä ja huolehdi, että ne tyhjennetään tarpeeksi usein.
Noudata laissa määrättyjä tupakointikieltoja ja merkitse sauhutteluun tarkoitetut alueet selkeästi. Lue lisää Valviran Tupakointikiellot-pdf:stä.
Harppaukset
Vaadi catering-palveluilta ja muilta ruokatoimijoilta omat jätesuunnitelmat.
Hanki lajittelupisteille henkilökuntaa: iskujoukot, jotka opastavat yleisöä lajittelussa hauskalla tavalla.
Suunnittele kampanja, jossa lajittelusta palkitaan!
Tupakantumppi ei maadu ikinä. Luontoon päätyessään tämä maailman yleisin muoviroska hajoaa pieniksi mikromuovihiukkasiksi, jotka kuljettavat mukanaan myös myrkyllisiä kemikaaleja maaperään ja vesistöihin. Mikromuovia ja haitallisia aineita kertyy ravintoketjuun kalojen ja äyriäisten kautta lopulta myös ihmisiin.
Varjo-festivaalilla testattiin kampanjoinnin ja minituhkisten vaikutusta tumppaukseen.
Myös Hässäkkäpäivillä opeteltiin tumppaamaan vastuullisesti.
Myös kaksi muuta innovaatiotestausta liittyi tehokkaampaan jätehuoltoon. Älykästä jätehuoltoa testattiin kahdella erikokoisella musiikkifestivaalilla Qstockissa Oulussa ja Bättre Folkissa Hailuodossa.
Lisätietoa ja ‑vinkkejä
Jätelain päivityksiä voi seurata Ympäristöministeriön sivuilla
Suomen luonnonsuojeluliiton jäteohjeistus
Oulun seudun ympäristönsuojelun määräykset ja ohjeet
Ohje yleisötilaisuuden jätehuoltoon Oulun kaupungin sivuilla