BusinessAsema – älykäs kiinteistö

BusinessAsema on yhteiskehittämisalusta ja tila teknologisten kokonaisratkaisujen kehittämiseen, testaamiseen ja esittelyyn. Älykkään kiinteistön ympäristössä saatavilla on myös BusinessOulun yritys- ja innovaatiopalveluja.
BusinessAseman pääteemat ovat kiinteistön älykkäät ja energiatehokkaat palvelut, reaaliaikainen digitaalinen kaksonen, virtuaali- ja lisätty todellisuus, saavutettavuus, esteettömyys, turvallisuus ja kyberturvallisuus sekä terveys ja hyvinvointi. Älyteknologia mahdollistaa täysin uusien teknologisten kokonaisratkaisujen kehittämisen, testaamisen ja esittelyn yhteistyössä kaupungin, yritysten, tutkimuslaitosten sekä yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa.
Tuotekehityksen syklin koko ajan nopeutuessa on kannattavampaa kokeilla asioita jo tuotekehitysvaiheessa sen sijaan, että mahdolliset puutteet huomataan vasta markkinoille menon jälkeen — siis ideoida nopeasti ja myös onnistua tai epäonnistua nopeasti. Teknologisen kehityksen ohella ketterää toimintatapaa puoltaa lisääntynyt kansainvälinen kilpailu. Asiakaslähtöisyys ei ole enää valinta, vaan vaatimus. Tehostettu innovaatioprosessi osuu käyttäjän tarpeisiin varmemmin ja auttaa vastaamaan nopeasti muuttuvan liiketoimintaympäristön vaatimuksiin.
Kokeileminen nopeuttaa uusien ratkaisujen kehitystä ja lisää asiakasymmärrystä, koska kokeilualusta antaa yrityksille pääsyn todellisiin käyttöympäristöihin oikeiden käyttäjien kanssa. BusinessAsemalla kokeilu on fasilitoitu prosessi, joten yrityksen ei tarvitse osata tehdä sitä yksin.
Ehdota kokeilua tai seuraa avautuvia kokeiluohjelmia. Ehdotetut kokeilut arvioidaan viikoittain, niistä valitaan toteutuskelpoiset ja aikataulutetaan kokeilut. Valintakriteerejä ovat uutuusarvo ja innovatiivisuus, toteuttamiskelpoisuus, skaalautuvuus sekä arvo asiakkaalle.
Talvella 2021 järjestettyyn haastemalliseen nopeaan kokeiluun valittiin tarjouskilpailun kautta neljä yritystä ratkomaan esimerkiksi siivoustarpeen arviointia, käyttöasteen optimointia ja turvallisuuden edistämistä. Kokeilijoilla oli käytössään BusinessAsemalta kerättävää dataa sekä sinne asennettu teknologia. Fresh Air Globalin Samuli Tahkola kiteytti asian näin: ”Monet asiat tarvitsevat fyysisen kokeiluympäristön. BusinessAsema on yhteinen hiekkalaatikko ja tekemisessä hyvä henki.”
BusinessAsemalla on avoimia työskentelytiloja, varattavia kokoustiloja sekä kahvila-ravintola. Tapahtumakalenteri löytyy osoitteesta www.businessasema.com
- 120 sensoria mittaa tilojen läsnäoloa, ravintolan pöytien istumapaikkojen käyttöä, kävijämääriä, ilmanlaatua ja lämpötilaa.
- Data saatavilla Oulun Digin ylläpitämän Azure-tietoaltaan kautta. Altaan datan omistaa Oulun kaupunki. Data-altaassa on sekä yksityistä että yhteistä dataa. Datan määrä ja laatu vaihtelee käynnissä olevien kokeilujen, kehityshankkeiden ja mukana olevien toimijoiden mukaan.
- Suurin osa datasta on näkyvillä reaaliaikaisesti Empathic Building ‑digitaalisessa kaksosessa BusinessAseman nettisivuilla.
- BusinessAseman 3D-mallien, virtuaaliaseman ja 360-kuvien hyödyntäminen kokeiluissa on neuvoteltavissa erikseen.
- FabLab - digitaalisen pienvalmistuksen (prototyypit) verstas tuotteiden suunnitteluun ja pienimuotoiseen toteuttamiseen.
- BusinessOulun yritys- ja innovaatiopalvelut
Pirjo Koskiniemi
vastuuhenkilö, avoimen innovaation palvelut
040 592 5375
pirjo.koskiniemi@businessoulu.com
Ota yhteyttä, vaikka vain kokeillaksesi!
Jari Jokisalo
asiantuntija, digitaalisten toimintaympäristöjen kehittäminen yrityksille
046 923 1397
jari.jokisalo@businessoulu.com