Kes­tä­vä kehi­tys on yhteis­pe­liä – VISIOK näyt­tää mal­lia

VISIOK-han­ke vie kou­lu­tus­ta, uusim­man tek­no­lo­gian hyö­dyn­tä­mis­tä ja kes­tä­vän kehi­tyk­sen tavoit­tei­ta kon­kreet­ti­ses­ti eteen­päin OSAOn, Oulun yli­opis­ton ja Oulun Ammat­ti­kor­kea­kou­lun väli­se­nä tii­vii­nä yhteis­työ­nä. Raken­nam­me uut­ta osaa­mis­ta, uusia oppi­mi­sym­pä­ris­tö­jä ja uusia toi­min­ta­ta­po­ja yhteis­työs­sä lukuis­ten yri­tys­ten, oppi­lai­tos­ten ja asian­tun­ti­joi­den kans­sa. Han­ke vie vih­reän siir­ty­män tavoit­tei­ta kon­kreet­ti­ses­ti käy­tän­nön osaa­mi­sen tasol­le.

Vety­rek­ka näyt­tää suun­taa vih­reäl­le siir­ty­mäl­le

VISIOK-hank­keen yhte­nä kär­ki­ta­voit­tee­na on tuo­da Suo­meen ensim­mäi­nen vety­käyt­töi­nen nol­la­pääs­töi­nen polt­to­ken­no­tek­nii­kal­la toi­mi­va rek­ka. Vety­rek­ka pal­ve­lee OSAOn Kem­pe­leen kul­jet­ta­ja­kou­lu­tus­ta ja toi­mii samal­la Oulun yli­opis­ton tes­tia­lus­ta­na, kun ark­ti­sis­sa olo­suh­teis­sa tes­ta­taan uuden tek­no­lo­gian suo­ri­tus­ky­kyä ja luo­tet­ta­vuut­ta.

Vety­re­kan ympä­ril­le on raken­teil­la Hau­ki­pu­taal­le täy­sin uuden­lai­nen huol­to- ja kou­lu­tusym­pä­ris­tö, jos­sa yhdis­ty­vät VR-tek­no­lo­gia, tur­val­li­suus­kou­lu­tus sekä käy­tän­nön huol­to­toi­men­pi­teet aidois­sa oppi­mis­ti­lan­teis­sa. Tavoit­tee­na on luo­da koko­nai­suus, jos­sa teo­ria, tek­no­lo­gia ja käy­tän­nön har­joit­te­lu tuke­vat toi­si­aan ja tar­joa­vat opis­ke­li­joil­le sekä ammat­ti­lai­sil­le mah­dol­li­suu­den pereh­tyä uuteen käyt­tö­voi­ma­tek­no­lo­gi­aan tur­val­li­ses­ti ja käy­tän­nön­lä­hei­ses­ti.

Haluam­me mah­dol­lis­taa sekä opis­ke­li­joil­le että yri­tyk­sil­le pää­syn huip­pu­tek­no­lo­gian pariin.

Auto­ma­ti­soi­tu sisä­lo­gis­tiik­ka tar­jo­aa tes­tia­lus­tan

Kem­pe­lee­seen raken­tu­va OSAOn oppi­mi­sym­pä­ris­tö tar­jo­aa ainut­laa­tui­sen alus­tan sisä­lo­gis­tii­kan auto­maa­tion ja robo­tii­kan opis­ke­luun, kokei­luun ja kehit­tä­mi­seen. Kyse ei ole pel­käs­tä tek­no­lo­gias­ta, vaan käy­tän­nön­lä­hei­ses­tä oppi­mi­sym­pä­ris­tös­tä, jos­sa opis­ke­li­jat, opet­ta­jat ja yri­tyk­set voi­vat yhdes­sä kehit­tää osaa­mis­ta. Auto­maa­tio­rat­kai­sut, RFID-tek­no­lo­gia, robot­ti­jär­jes­tel­mät ja älyk­käät kone­nä­kö­poh­jai­set tun­nis­tus­rat­kai­sut on tavoi­te sulaut­taa sau­mat­to­mas­ti logis­tiik­ka­pro­ses­sei­hin.

Tavoit­tee­na on raken­taa moni­käyt­töi­nen ja skaa­lau­tu­va ympä­ris­tö, jota voi­daan hyö­dyn­tää kou­lu­tuk­sen lisäk­si tuo­te­ke­hi­tyk­ses­sä ja yri­ty­syh­teis­työs­sä.

Met­sän­hoi­don oppi­mi­sym­pä­ris­tö huo­mioi luon­non

VISIOK-hank­kees­sa raken­ne­taan myös uuden suku­pol­ven met­sän­hoi­don oppi­mi­sym­pä­ris­tö­jä Muhok­sel­le ja Tai­val­kos­kel­le. Tavoit­tee­na on, että kes­tä­vä kehi­tys tulee kiin­teäk­si osak­si jokai­sen opis­ke­li­jan joka­päi­väis­tä har­joit­te­lua. Simu­laat­to­ri­poh­jai­sis­sa teh­tä­vis­sä opis­ke­li­jat pää­se­vät har­joit­te­le­maan met­sä­ko­nei­den käyt­töä niin, että polt­toai­neen­ku­lu­tus ja CO₂-pääs­töt pysy­vät mah­dol­li­sim­man alhai­si­na. Samal­la ope­tel­laan tun­nis­ta­maan ja huo­mioi­maan met­sän luon­nol­li­set raken­teet, kuten suo­je­lu­koh­teet tai laho­puus­to, jot­ka ovat tär­kei­tä met­sän bio­lo­gi­sen moni­muo­toi­suu­den säi­lyt­tä­mi­sek­si.

Oppi­mi­sym­pä­ris­tö­jen on tavoi­te kas­vat­taa uuden suku­pol­ven met­sä­am­mat­ti­lai­sia, joil­le kes­tä­vä met­sän­hoi­to on itses­tään­sel­vyys.

Tule­vai­suus raken­ne­taan yhdes­sä

Kes­tä­vä logis­tiik­ka, pääs­tö­tön lii­ken­ne ja vas­tuul­li­nen met­sän­hoi­to eivät syn­ny yksit­täi­si­nä pon­nis­tuk­si­na, vaan pit­kä­jän­tei­se­nä yhteis­työ­nä, jos­sa yhdis­ty­vät eri oppi­lai­tos­ten peda­go­gi­nen osaa­mi­nen, yri­tys­ten käy­tän­nön tar­peet ja tek­no­lo­gia­toi­mit­ta­jien rat­kai­sut. VISIOK:n vah­vuus on sen kyvys­sä tuo­da yhteen nämä toi­mi­jat ja raken­taa rat­kai­su­ja, jot­ka eivät jää kon­sep­teik­si – vaan muut­tu­vat käy­tän­nön kou­lu­tuk­sek­si, tes­tia­lus­toik­si ja lopul­ta arjen osaa­mi­sek­si.

Tule­vai­suus ei tapah­du itses­tään. Se teh­dään yhdes­sä. Ter­ve­tu­loa mukaan!

Ota yhteyt­tä:
Mar­jaa­na Komi, pro­jek­ti­pääl­lik­kö (VISIOK)
Kou­lu­tus­kun­tayh­ty­mä OSAO
Marjaana.Komi@osao.fi
040 353 8369