Oulun innovaatioallianssiyhteistyöllä vauhditetaan pohjoisen kestävää kasvua ja uudistuvaa elinkeinoelämää

Vihreä vety, uudet akkuteknologiat, uusiutuva energia ja kiertotalous. Siinä muutama kuuma teema, joita Oulun seudulla ja Pohjois-Pohjanmaalla kehitetään huippututkimuksen, elinkeinoelämän ja vikkelän yhteistyön voimin.
Oulun innovaatioallianssin – alueen merkittävien tutkimus‑, kehitys- ja innovaatiotoimijoiden vuonna 2009 perustettu yhteistyöverkosto – asiantuntijat ovat loppuvuodesta 2022 lähtien valmistelleet, suunnitelleet ja koonneet yhteen kahdeksan kehitysohjelman kokonaisuuden, joihin on haettu rahoitusta Pohjois-Pohjanmaan liiton aluekehitysrahastosta, erityisesti oikeuden mukaisen siirtymän rahastosta, tuttavallisesti JTF-rahastosta.
Oulun innovaatioallianssin eli ”OIA:n” toiminnan moottorina toimiva operatiivinen johtoryhmä, silloisen puheenjohtajan ja Oulun yliopiston vararehtori Arto Maanisen johdolla nimesi ja vastuutti allianssikumppaneiden asiantuntijoita vetämään OIA:n JTF-ohjelmavalmistelua valituissa teemoissa: vihreä vety, uudet akkuteknologiat, kiertotalous ja uudistuva energia, startup-kokonaisuus, green-ICT (muutettiin valmistelun edetessä Autonomisten ajoneuvojen kehitysalusta-ohjelmaksi), osaaminen sekä tukimus‑, kehitys‑, ja innovaatio- sekä opetusinfrastruktuurit. Tänä päivänä, toukokuussa 2025, noiden kestävään kasvuun ja elinkeinoelämän monipuolisuuteen tähtäävien ohjelmien sisään mahtuu yli 30 yhteistyöhanketta ja portfolion kokonaisvolyymi on n. 52 miljoonaa euroa.
Vaikka innovaatioallianssin yhteistyöllä ei haeta nopeita voittoja, voimme silti jo tarkastella, mitä yhteisellä ponnistelulla ja rahallisella satsauksella on saatu tähän mennessä aikaan. Jokainen ohjelma ansaitsisi oman artikkelinsa, mutta nostan tässä tekstissä esimerkkeinä vety- ja osaaminen-ohjelmat.
OIA:n yksi neljästä strategisesta kohdealasta on kestävä kiertotalous ja puhtaat ratkaisut. Oulun yliopiston professori Timo Fabritiuksen koordinoiman vetytutkimusta, ‑osaamista ja ‑liiketoimintamahdollisuuksia kehittävän ohjelman ”Vetysiirtymän oikeudenmukaiset ja vihreät arvoketjut ” visiona on, että 2030-luvulla Pohjois-Pohjanmaalla on käynnissä puhtaaseen vetyyn liittyvää liiketoimintaa käynnissä kaikilla vetyarvoketjun – valmistus, siirto, varastointi ja käyttö – alueilla.
Ohjelman myötä on käynnistynyt yhdeksän hanketta eri painotuksin. Yhtenä esimerkkinä Oulun yliopiston, OSAO:n ja BusinessOulun yhteinen OuluGH2, jossa on lähdetty kehittämään vetytalouden innovaatioekosysteemille toimintamallia, yhdistämällä yritysvetoinen liiketoimintaekosysteemi ja tutkimuspainotteinen osaamisekosysteemi. Pohjois-Pohjanmaan alueelta löytyy paljon osaamista vetytalouteen, mutta tällä hetkellä tekeminen on hajallaan eri yrityksissä ja tutkimusorganisaatioissa ja tätä maisemaa hanke on lähtenyt parsimaan yhteen. Hyvä esimerkki syventyvästä vetytoimijoiden yhteistyöstä Pohjoisessa on viime helmikuussa toista kertaa järjestetty Northern Power-bisnestapahtuma, joka kasvoi kansainväliseksi vetyviikoksi (Nordic Hydrogen Week) ja kokosi todella näyttävästi alueemme vetytutkimusta ja bisnestoimijoita yhteen.
Oulun innovaatioallianssi-yhteistyöllä tavoitellaan substanssialojen liiketoimintamahdollisuuksien parantumisen ohella myös tulevaisuuden osaamistarpeisiin vastaamista ja osaavan työvoiman varmistamista yritysten tarpeisiin. OIA:n JTF-ohjelma ”Osaaminen” keskittyy juuri tähän. OSAO:n kehittämispäällikkö Hanna Blomqvistin ja BusinessOulun osaamisen asiantuntija Soile Jokisen luotsaamaan ohjelmaan on koottu nousevien ja kehittyvien alojen kehityshankkeita.
Puolijohteiden ja mikroelektroniikan ala luo entistä suurempia mahdollisuuksia seudun yrityksille, mutta ratkaisujen kaupallistamisessa ja liiketoiminnan skaalauksessa onnistuminen edellyttää toimivaa ekosysteemiä ja osaajapoolin kehittämistä edelleen. Kaupungin, yliopiston, ammattikorkeakoulun ja Koulutuskuntayhtymä OSAO:n yhteisen mikroelektroniikka-alan osaamisekosysteemiä rakentavan Merebe-hankkeen avulla on jo nyt kevään 2025 aikana tuotu säännöllisesti mikroelektroniikan yrityksiä ja osaajia yhteen. Tavoitteena on yhdessä kehittää osaamisekosysteemin suorituskykyä suhteessa alueen teollisuuteen ja toisaalta lujittaa paikallisverkoston toimintaa.
Toinen, koko Pohjois-Pohjanmaan osaamista lujittava ohjelman osa on Uutta osaamista vihreän siirtymän aloille (UULA)-hanke. Hankkeen tavoitteena on tuoda uusia työvälineitä ja palveluita työllisyyden kasvuun ja uuden osaamisen hankkimismahdollisuuksia vihreän siirtymän aloille ja erityisesti turvetoimialan toimijoiden murrokseen Pohjois-Pohjanmaalla.
OIA:n ohjelmatyötä on luotsannut alkumetreiltä lähtien pitkän linjan TKI-yhteistyön puolesta puhuja, innovaatiopäällikkö Aarne Kultalahti BusinessOulusta. Seuraamme innovaatioallianssin JTF-ohjelmien tuloksia säännöllisin väliajoin ja raportoimme etenemisestä ja vaikutuksista myös osarahoittajan, eli Oulun kaupungin suuntaan.
Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF)
Euroopan unioni perusti Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (Just Transition Fund, JTF-rahasto) lieventämään ilmastosiirtymän haitallisia vaikutuksia. Tavoitteeseen pyritään tukemalla alueita ja työntekijöitä, joihin siirtymä vaikuttaa eniten, ja edistämällä tasapainoista sosioekonomista siirtymää.
Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF) Rakennerahastot-sivulla:
https://rakennerahastot.fi/oikeudenmukaisen-siirtyman-rahasto-jtf
Kirjoittaja:
Maria Vuorensola
ohjelmapäällikkö, Oulun innovaatioallianssi
BusinessOulu