Oulun uusi H2Koulu val­mis­taa osaa­jia alal­le, joka on vas­ta syn­ty­mäs­sä

Suo­mi on ladan­nut vety­ta­lou­teen val­ta­vat odo­tuk­set, mut­ta osaa­jat ovat vie­lä har­vas­sa. Sik­si Oulun yli­opis­to, ammat­ti­kor­kea­kou­lu ja kou­lu­tus­kun­tayh­ty­mä OSAO ovat kehit­tä­neet kaik­ki kou­lu­tusas­teet kat­ta­van opin­to­ko­ko­nai­suu­den, jon­ka avul­la kenes­tä tahan­sa voi tul­la tule­vai­suu­den vety­osaa­ja. 

Kuka osaa raken­taa put­kis­to­ja räjäh­dys­her­käl­le ihme­ai­neel­le, joka voi aut­taa rat­kai­se­maan ilmas­to­krii­sin? Ei vie­lä juu­ri kukaan, mut­ta tule­vai­suu­des­sa näi­tä ammat­ti­lai­sia on aina­kin Oulus­sa.  

Oulu tun­ne­taan tek­no­lo­gia­kau­pun­ki­na, jos­sa opis­ke­lee ja työs­ken­te­lee eten­kin tek­nii­kan ja luon­non­tie­tei­den osaa­jia. Nyt kau­pun­ki aikoo kou­lut­taa uusia teki­jöi­tä alal­le, jota ei vie­lä ole – vety­ta­lou­teen. Vedyl­lä on tär­keä roo­li Suo­men hii­li­neut­raa­li­suus­ta­voit­tei­den saa­vut­ta­mi­ses­sa, sil­lä sen käyt­tö vähen­tää fos­sii­lis­ten polt­toai­nei­den tar­vet­ta ja siten hii­li­pääs­tö­jä. 

Yri­tyk­sil­lä ja oppi­lai­tok­sil­la on yhtei­nen tar­ve ymmär­tää, mihin kaik­keen vety tai­puu. Kun tie­to­tai­to alkuai­nees­ta kas­vaa, kas­vaa myös ymmär­rys sen mah­dol­li­suuk­sis­ta uudel­le lii­ke­toi­min­nal­le.  

– Vedys­tä käy­tös­tä puhu­taan pal­jon, mut­ta sii­tä tie­de­tään vie­lä aika vähän. Visioin­ti on hyväs­tä, mut­ta sen kave­rik­si tar­vi­taan rea­lis­mia: mitä vety mah­dol­lis­taa ja mitä ris­ke­jä ja ongel­mia sii­hen liit­tyy, sanoo kou­lu­tus­suun­nit­te­li­ja Lau­ra Piht­sal­mi Oulun yli­opis­tos­ta.  

Oulun yli­opis­to koor­di­noi H2Kou­lu-han­ket­ta, jos­sa yli­opis­to, Oulun ammat­ti­kor­kea­kou­lu ja kou­lu­tus­kun­tayh­ty­mä OSAO kehit­tä­vät yhdes­sä vetyä käsit­te­le­vää opin­to­ko­ko­nai­suut­ta.   

– Vety on alkuai­nee­na kai­kil­le taval­la tai toi­sel­la tut­tu. Myös sen tule­vai­suu­den sovel­luk­set, kuten autot, ovat tut­tu­ja. Se tekee aihees­ta hel­pos­ti lähes­tyt­tä­vän, Piht­sal­mi sanoo.  

Vety­ta­lous tar­vit­see osaa­jia käsit­te­lys­tä kul­je­tuk­seen 

Vety on alkuai­nee­na haas­ta­va. Sen tuo­tan­to, varas­toin­ti ja kul­jet­ta­mi­nen vaa­tii yhteis­työ­tä ja osaa­jia läpi tuo­tan­to­ket­jun ja useal­ta alal­ta logis­tii­kas­ta ener­gi­aan. Uudet osaa­jat mah­dol­lis­ta­vat esi­mer­kik­si vedyn tuo­tan­to­lai­tos­ten ja infra­struk­tuu­rin raken­ta­mi­sen pait­si Ouluun myös maan­laa­jui­ses­ti.  

Räjäh­dys­herk­kä vety vaa­tii myös eri­tyis­tä tur­val­li­suus­osaa­mis­ta. Oulun yli­opis­to on eri­kois­tu­nut tur­val­li­suu­teen ja sen joh­ta­mi­seen, joten kor­kea­kou­lul­la on pal­jon annet­ta­vaa ris­kien tun­nis­ta­mi­ses­sa ja rat­ko­mi­ses­sa, sanoo ympä­ris­tö- ja kemian­tek­nii­kan tut­ki­ja Satu Pit­kä­aho. Pit­kä­aho on muka­na kehit­tä­mäs­sä H2Koulun opin­to­ko­ko­nai­suut­ta. 

– Tar­vit­sem­me ihmi­siä, jot­ka osaa­vat raken­taa kaa­su­lin­jo­ja tai vedyn tuo­tan­to­lai­tok­sia. Siis osaa­jia, jot­ka tie­tä­vät miten vetyä tuo­te­taan ja mitä rajoi­tuk­sia sii­hen liit­tyy, Pit­kä­aho sanoo.  

Kur­kis­tus­kurs­sin avul­la kuka tahan­sa oppii alkuai­neen perus­teet 

H2Koulu kat­taa nel­jä opin­to­ko­ko­nai­suut­ta. Ensim­mäi­nen näis­tä on niin kut­sut­tu kur­kis­tus­kurs­si eli kah­den opin­to­pis­teen laa­jui­nen suo­men­kie­li­nen verk­ko­kurs­si. Sen suo­rit­ta­mi­nen ei vaa­di aiem­paa osaa­mis­ta vedys­tä tai tek­no­lo­gias­ta tai kat­so aikaa eikä paik­kaa.  

Kurs­sia pilo­toi­daan oppi­lai­tok­sis­sa syk­syn ja tal­ven aika­na ja vii­meis­tel­lään opis­ke­li­joil­ta saa­dun palaut­teen perus­teel­la. Kurs­si on suun­nat­tu lukioil­le ja ammat­ti­kou­luil­le, mut­ta myö­hem­min se tulee tar­jol­le aivan kai­kil­le vedys­tä kiin­nos­tu­neil­le.  

– Vas­taa­vaa kurs­sia ei vie­lä ole. Kurs­sil­la ope­te­taan perus­tie­dot vedys­tä ja vety­ta­lou­des­ta. Aluk­si on tar­koi­tus kas­vat­taa opis­ke­li­joi­den osaa­mis­ta, mut­ta myö­hem­min myös yri­tyk­sis­sä työs­ken­te­le­vien tai­to­ja, Pit­kä­aho ker­too.  

Muut kol­me kurs­sia ovat oppi­lai­tos­koh­tai­sia. Oulun ammat­ti­kor­kea­kou­lu kehit­tää kurs­sia vedyn tuo­tan­to­pro­ses­sis­ta, yli­opis­to vedyn­tuo­tan­nos­ta ja ‑käy­tös­tä ja OSAO puo­les­taan vedyn jake­lus­ta ja varas­toin­nis­ta. Aluk­si kurs­sit ovat avoi­mia vain oppi­lai­tos­ten opis­ke­li­joil­le, mut­ta aina­kin yli­opis­to kaa­vai­lee avaa­van­sa kurs­sin avoi­men yli­opis­ton puo­lel­le. 

Pit­kä­ahon mukaan opin­to­ko­ko­nai­suus suun­ni­tel­tiin niin, ettei vety­osaa­mi­sen kar­tut­ta­mi­nen vaa­di koko­nai­sen tut­kin­non suo­rit­ta­mis­ta, vaan tie­to on omak­sut­ta­vis­sa täs­mäis­kui­na. Nopea tie­don hal­tuun­ot­to tukee eli­ni­käis­tä oppi­mis­ta, täy­den­nys­kou­lut­tau­tu­mis­ta ja eri­tyi­ses­ti yri­tys­ten tar­pei­ta.  

Vety­kou­lu yhdis­tää tut­ki­muk­sen ja yri­tys­ten ymmär­ryk­sen 

Yhteis­työ kas­vat­taa myös oppi­lai­tos­ten omaa osaa­mis­ta. Yli­opis­to poh­jaa tut­ki­muk­seen ja teo­ri­aan, kun taas ammat­ti­kor­kea- ja ammat­ti­kou­lul­la on enem­män ymmär­rys­tä käy­tän­nös­tä ja yri­tys­ten tar­peis­ta.  

 – Ammat­ti­kor­kea­kou­lu ja OSAO saa­vat yli­opis­tol­ta vah­vis­tuk­sen sii­tä, että kurs­seil­la saa taa­tus­ti tuo­rein­ta mah­dol­lis­ta tie­toa vedys­tä. Lisäk­si yli­opis­ton tur­val­li­suus­asian­tun­ti­jat takaa­vat, että tur­val­li­suus on huo­mioi­tu kai­kis­sa opin­to­ma­te­ri­aa­leis­sa, Piht­sal­mi kuvaa.  

Satu Pit­kä­aho uskoo, ettei eten­kään kur­kis­tus­kurs­sis­ta oli­si tul­lut yhtä kat­ta­vaa ilman yhteis­työ­tä. 

– Oli­sim­me saa­neet kurs­sin toteu­tet­tua omin voi­min myös yli­opis­tos­sa, mut­ta sil­loin sii­tä ei oli­si tul­lut niin moni­puo­li­nen kuin nyt, Pit­kä­aho sanoo.  

Oulun kau­pun­gil­la on oma tär­keä roo­lin­sa uuden kou­lu­tus­ten syn­nys­sä. Kau­pun­gin koor­di­noi­man Oulun inno­vaa­tio­al­lians­sin (OIA) yksi tavoi­te on var­mis­taa, että Oulun alu­eel­ta löy­tyy osaa­jia tule­vai­suu­den osaa­mis­tar­pei­siin.  

H2Koulu on rahoi­tet­tu Kes­tä­vän kau­pun­ki­ke­hit­tä­mi­sen ESR+, Oulun inno­vaa­tio­toi­min­nan eko­sys­tee­mi­so­pi­mus ‑haus­ta ja toteut­taa siten Oulun inno­vaa­tio­al­lians­sin stra­te­gi­aa sekä Oulun kau­pun­gin ja TEM:n välis­tä eko­sys­tee­mi­so­pi­mus­ta. Yli­opis­to, OAMK ja OSAO ovat kaik­ki allians­si­kump­pa­nei­ta. 

Osaa­jia Ouluun, hyö­ty koko Suo­mel­le 

Onnis­tues­saan han­ke kas­vat­taa oulu­lais­ten vety­osaa­mis­ta. Piht­sal­men mukaan se on pait­si Oulun, myös koko Suo­men etu. Vety­ta­lous on osa vih­re­ää siir­ty­mää ja tuo yri­tyk­sil­le uusia lii­ke­toi­min­ta­mah­dol­li­suuk­sia, inves­toin­te­ja ja vero­tu­lo­ja. Suo­mel­la on mah­dol­li­suus nous­ta kan­sain­vä­li­ses­ti­kin alan kär­ki­maak­si, ja yri­tyk­set ovat olleet jo vuo­sia kiin­nos­tu­nei­ta vedys­tä.  

Oulus­sa vedyn tut­ki­muk­sel­le ja ope­tuk­sel­le on pit­kät perin­teet, min­kä takia ope­tuk­sen tar­joa­mi­nen kai­kil­le kou­lu­tusas­teil­le ja läh­tö­ta­soil­le on luon­te­vaa.  

– Yli­opis­ton teh­tä­vä on tuot­taa uusin­ta tut­ki­mus­tie­toa kan­sa­lais­ten ja yri­tys­ten käyt­töön. Ope­tus on yksi tapa taa­ta se. Niin kau­an kuin tek­no­lo­gia ei ole tut­tua suu­rel­le ylei­söl­le, sen hyö­dyn­tä­mi­nen voi jää­dä mar­gi­naa­li­sek­si. Sik­si halusim­me teh­dä kai­kil­le sopi­van kurs­sin, jon­ka kaut­ta kuka vain voi syven­tää osaa­mis­taan, Piht­sal­mi sanoo. 

Oulu on osa Inno­kau­pun­ki-ver­kos­toa. H2Koulu toteut­taa Oulun tavoi­tet­ta kes­tä­väs­tä kier­to­ta­lou­des­ta ja puh­tais­ta rat­kai­suis­ta, joi­hin kuu­lu­vat muun muas­sa uuden suku­pol­ven ener­gia­rat­kai­sut.