Verkostossa on voimaa – klusteri kohtaamisalustana

Pohjois-Suomen Rakennusklusteri ry on ainutlaatuinen kolmikantaklusteri ja niiden kahdeksan toimialan kohtaamisalusta. Nämä kolme tahoa, yritykset, oppilaitokset ja viranomaiset muodostavat aktiivisen rakennusalan yhteistyöverkoston, jota osapuolet voivat vapaasti hyödyntää rakennusalan ja alueellisen kehittämisen parhaaksi.

Jokaisella toimialalla on jaosto, jonka avulla tuodaan esille rakennusalan tilannekuvaa toimialan edustajien näkökulmasta. Yhteydenpito eri toimialojen välillä toimii niin, että jaostot pitävät ensin omia kokouksia kolmesta neljään kertaa vuodessa. Noin kuusi kertaa vuodessa pidettävässä hallituksen kokouksessa toimialan edustajat saavat sitten vuorollaan kertoa, mitä uusia ajatuksia ja innovaatiota jaoston sisällä on syntynyt.
Kaikki klusterin jäsenet löytyvät listattuna Pohjois-Suomen Rakennusklusterin nettisivuilta, joten eri tahojen edustajiin on mahdollista ottaa yhteyttä myös suoraan. Osana Klusterin verkostoa voi päästä mukaan suunnittelemaan tulevaisuuden innovaatioita sekä osallistua moniin muihin mielenkiintoisiin projekteihin. Verkostosta toivotaan olevan hyötyä myös jäsenten henkilökohtaisten tai yritystä koskevien tavoitteiden saavuttamisessa. Klusterin kautta yritykset voivat laajentaa verkostojaan sekä liiketoimintamahdollisuuksiaan tai saada esimerkiksi apua viranomaisilta tai harjoittelijoita tiimeihinsä. Opiskelijat ja oppilaitokset voivat löytää sopivia asiakkaita opinnäytetöihin tai uusia opettajia luentosaleihin. Viranomaiset pääsevät taas kuulemaan, mitä alan sydämessä tapahtuu ja kuinka uusiin säädöksiin suhtaudutaan. Rakennusklusterin yksi tärkeimmistä pelisäännöistä on, että jokainen jäsen edustaa tasavertaisesti. Oli sitten kyse viranomaisesta, yrityksen johtajasta, rakennusalan työntekijästä tai opiskelijasta: jokaisen mielipiteellä on väliä.
Verkostomaisen toimintamallinsa ohella Klusteri edistää pohjoissuomalaisen rakennetun ympäristön toimintaedellytyksiä mm. hanketoiminnan kautta. Klusterilla on käynnissä ja valmistelussa useita julkisrahoitteisia hankkeita, joista esimerkkeinä: Kestävän kehityksen mukainen rakentaminen arktisessa ympäristössä, Ukrainan jälleen rakentaminen, Tiny Homes-konsepti, vähähiilisemmän betonin kehitystyö sekä digitalisaatio rakennetussa ympäristössä.