Lämpöakku – Teollisuuden sivuvirrat sähkön lämpövarastointimateriaalina

Lämpöakku-hankkeen tavoitteena on kehittää kestävän sähköenergian varastointiin hyvällä hyötysuhteella toimivaa, kustannustehokasta, helposti monistettavaa ja skaalattavaa varastointitekniikkaa. Sähkö varastoidaan korkealämpöisenä (> 500 °C) lämpöenergiana kiertotalousmateriaalien käyttöön perustuvassa lämpöakussa. Lämpöakku mahdollistaa polttoprosesseihin perustuvaa CO2-päästöjä tuottavan lämmöntuotannon korvaamisen tuuli- ja aurinkosähköllä tuotetulla lämmöllä useissa eri mittakaavan sovelluksissa, kuten teollisuuden höyryn tuotannossa, kasvihuoneiden lämmityksessä tai asuinalueiden kaukolämpönä.
Hanke on jaettu neljään työpakettiin, joiden tavoitteet ovat:
1. Selvittää kiertotalousmateriaalien materiaaliominaisuuksia ja lämpöteknisiä ominaisuuksia toimia lämpöakun materiaalina.
2. Mallintaa korkealämpötilaisen lämpöakun toimivuutta eri materiaaleilla.
3. Selvittää mallinnuksen keinoin systeemisellä tasolla lämpöakkukonseptin soveltuvuutta osaksi integroitua energiajärjestelmää.
4. Selvittää mallinnuksen keinoin lämpöakun soveltuvuutta yksittäisen kohteen (omakoti‑, rivitalo tai teollisuuslaitos) lämpöenergian lähteenä.
Yritykset toimivat hankkeessa materiaalintoimittajina ja ohjausryhmätyöskentelyssä.
Hankkeessa kartoitetaan, mitkä aiemmin hyödyntämättömät Pohjois-Suomen teollisuuden sivuvirrat (kuten metalliteollisuuden kuonat ja kaivosten sivukivet) soveltuvat lämpöakkuun lämpöä varastoiviksi materiaaleiksi. Materiaaleilta vaaditaan useita ominaisuuksia, kuten korkeaa ominaislämpökapasiteettia, lämmönjohtavuutta ja syklistä lämmönkestävyyttä. Hankkeessa on luotu osaamista teollisuuden sivuvirtojen ominaisuuksien, koostumuksen ja syklisen lämmönkestävyyden määritykseen.
Lämpöakun sisäisen toiminnan mallintamiseksi on kehitetty ilmiöpohjainen malli, jonka avulla akun kapasiteettia ja suorituskykyä voidaan simuloida. Yhdistettynä systeemi- ja kohdetason tarkasteluihin mallinnusosaaminen osallistuvissa tutkimusyksiköissä luo kokonaisuuden, jonka avulla voidaan tarkastella tietyllä kiertotalousmateriaalilla täytetyn lämpöakun toimintaa sekä yksikkönä että osana energiasysteemiä. Hankkeen tulokset luovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia, esimerkiksi lämpöakkujen suunnittelussa, rakentamisessa ja ylläpitämisessä. Samalla luodaan lämmön ja sähköntuotannossa toimiville energiayhtiöille tekninen mahdollisuus sähkön ylituotannon varastointiin ja sähkömarkkinoiden vakauttamiseen tuotantohuippujen aikana.
Hankkeessa luodaan Oulun yliopiston tutkimusyksiköihin ja OAMK:iin osaamispohjaa, joka mahdollistaa osallistumisen lämmönvarastointiteknologiaa koskeviin hankevalmisteluihin tulevaisuudessa. Yksikkötason sovelluskohteiden lämpövarastoinnin tarkasteluun on kehitetty yhteistyössä Metapilot Factory ‑hankkeen kanssa akkusimulaattori, jota voidaan jatkossa hyödyntää myös opetuskäytössä, kuten Insinööri (AMK) energiatekniikan ja kiertotalouden tutkinto-ohjelmassa.
Hanke on EU:n osarahoittama.

Hankkeessa mukana:
Oulun yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu
Muut kumppanit: Outokumpu Stainless Oy, Keliber Technology Oy, Oulun Energia Oy
Hankkeen kesto:
1.2.2024 – 31.1.2026
Hankkeen sivusto:
https://www.oulu.fi/fi/projektit/lampoakku-teollisuuden-sivuvirrat-sahkon-lampovarastointimateriaalina
https://oamk.fi/hankkeet/lampoakku-teollisuuden-sivuvirrat-sahkon-lampovarastointimateriaalina/
https://www.linkedin.com/company/103896125
Budjetti:
449 990 €
Lisätietoja:
Tuomas Alatarvas
Oulun yliopisto
tuomas.alatarvas@oulu.fi
+358 50 350 0923
Kalle Nuortimo
Oulun ammattikorkeakoulu
kalle.nuortimo@oamk.fi
+358 50 408 8893