Mikä on Smart City Oulu
Smart City Oulu on erilaisten älykaupunkiratkaisujen summa, jolla kaupungin asukkaille, yrityksille ja sidosryhmille luodaan kestävää kaupunkia, helppoa arkea, viihtyvyyttä, hyvinvointia sekä elinvoimaa. Tavoitteena on uuden etsimisen kautta ratkaista todellisia kaupungin ongelmia, kasvattaa sen vetovoimaa, lisätä yritysmyönteisyyttä ja elinvoimaa. Älykaupunkiratkaisuilla halutaan pienentää kaupungin hiilijalanjälkeä ja luoda kestävämpää tulevaisuutta.
Smart City Oulu on määritelty Digitaalinen Oulu (2019–2023) sekä Smart City Oulu: 100 askelta älykkäämpään Ouluun työssä (2024–2028).
Kuva 1. Smart City Oulu: 100 askelta älykkäämpään Ouluun
Kuva 2 Smart City Oulu ‑työn painopisteet
OuluTestBed — Kaupunki yritysten kokeilualustana edistää innovaatioita
Kokeilutoiminta antaa Oulun seudun elinkeinoelämälle matalan kynnyksen testausmahdollisuuksia uusiin palveluihin ja tuotteisiin, mahdollistaa yritysten, tutkimuslaitosten ja työvoimaan kohtaamisen ja nostaa seudun elinvoimaa.
Lista Oulun kaupungin kokeiluympäristöistä:
Urban Air Mobility Oulu (UAM Oulu)
Kiertokaari Ruskonniitty
STEAM pedagogiikka ja koulut kokeiluympäristönä
Klusterit
Oulu 2026 kulttuuri-pääkaupunkivuoden tukeminen digitaalisaation kautta
Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Digitalisaatio on uudenlaisten kulttuurielämysten tuottamisen mahdollistaja kuin työkalu, jolla kulttuurielämyksiä voi kokea entistä monipaikkaisemmin, saavutettavammin sekä ympäristöystävällisemmin.
Oulu on hiilineutraali 2035 tavoitteen tukeminen
Oulussa toimitaan digitaalisen kolmoissiirtymän (kestävää digitalisaation kautta reilusti) edistämiseksi. Erityisinä teemoina kehitetään muun muassa mitattua ja todennettua vähähiilisyyttä. Digitalisaatio tuo kestävyystavoitteisiin tukityökaluja, jotka mahdollistavat tavoitteiden seurannan paremmalla datan keruulla, visualisoinnilla sekä päätöksenteon tukena.
Ihmiskeskeistä digitalisaatiota, osallisuutta ja kestävää kaupunkipolitiikkaa datan avulla
Osallisuuden digitalisaatio tarjoaa tasapuolisen alustan sujuvaan vuorovaikutukseen kaupungin ja kaupunkilaisten välille sekä huomioi toiminnassaan tietoturvan ja käytettävyyden sekä saavutettavuuden.
FabCity Oulu työ, STEAM ja Kestävän tulevaisuuden OPINVIRTA
Oulun liityttyä kansainväliseen FabCity verkostoon vuonna 2023, on meillä suuri mahdollisuus tuoda STEAM-pedagogiikkaa ja Kestävän tulevaisuuden opinvirran tavoitteita esille kansainvälisesti. Vasta-vuoroisesti voimme omaksua FabCity verkostosta hyviä käytäntöjä kiertotalouteen ja hajautettuun valmistukseen liittyen.
OuluAI — Tekoäly ihmiskeskeisen digitalisaation edistäjänä
Tekoälyratkaisut vaikuttavat kauttaaltaan prosesseihin ja mukana tulee myös paljon kysymyksiä: eettisyys, tietoturva, käyttäjien koulutus ja osaamisen yhteinen kehittäminen.
MetaCityOulu ja Oulun digitaalinen kaksonen
Metaversumi on yhdistelmä virtuaalista ja todellista maailmaa (esimerkiksi digitaaliset kaksoset) ja sitä pidetään internetin seuraavana kehitysvaiheena. Esimerkkejä metaversumin hyötykäytöstä on erilaisia. Digitaalisia kaksosia voidaan käyttää opetuksessa parantamaan laatua ja helpottamaan mahdollisuutta oppia virheistä. Niitä voidaan soveltaa esimerkiksi teollisten prosessien ylläpitoon tai kehittämiseen. Virtuaalilasien avulla voidaan selvittää yksilön toiminnallisia haasteita ja tuen tarvetta. Sovelluskohteita on lukuisia ja niiden määrä kasvaa jatkuvasti. Oulun kaupunkikonsernissa digitaalisia kaksosia on kokeiltu ja kokeillaan erilaisiin tarkoituksiin. Tavoitteena on löytää uusia tehokkaampia ja vaikuttavampia tapoja toimia.
Metaversumiin liittyvän liiketoiminnan arvioidaan kasvavan räjähdysmäisesti seuraavan kymmenen vuoden aikana. BusinessFinlandin mukaan vuonna 2035 Suomen osuus koko maailman metaversumin tuomasta lisäliikevaihdosta on 30 miljardia euroa. Oulun alueen ICT-klusterissa on tällä hetkellä noin 300 yritystä. Klusterin yritysten osaamisalueista merkittävä osa liittyy metaversumiin liittyviin osa-alueisiin.
Tilaa BusinessOulun uutiskirje
OuluTestBed
Kasvualusta uudelle. Täällä kehittäjät ja käyttäjät kohtaavat todellisessa käyttöympäristössä, jossa ratkaisut jalostuvat toimiviksi.
Ratkaisut
Ideasta toteutukseen. Älyteknologian avulla tuotetaan parempia ratkaisuja, jotka parantavat kaupungin arkea.