Klus­te­ri, kuun­te­le asia­kas­ta­si

Sel­vi­tim­me oulu­lais­ta klus­te­ri­mai­se­maa ja haim­me oppia klus­te­rei­den par­hais­ta käy­tän­nöis­tä.

Oulus­sa toi­mii alun tois­ta­kym­men­tä yri­tysklus­te­ria. Mää­rit­te­lys­tä ja las­ken­ta­ta­vas­ta riip­puen. Sii­nä mis­sä yksi ja toi­nen klus­te­ri on kes­kit­ty­nyt raken­ta­mi­seen tai kier­to­ta­lou­teen, kol­mas auto­no­mi­seen aja­mi­seen, nel­jän­nen fokuk­se­na on pai­net­tu äly. Täs­tä mai­se­mas­ta halut­tiin muo­dos­taa tilan­ne­ku­va: mitä klus­te­rei­ta on, mis­sä vai­hees­sa ne ovat ja miten ne toi­mi­vat. Ja ennen kaik­kea, mitä klus­te­rit voi­si­vat oppia toi­sil­taan.

Klus­te­ril­le on mon­ta mää­ri­tel­mää. Mei­dän mää­rit­te­lys­sä klus­te­ril­la tulee olla yhtei­nen, jaet­tu tavoi­te. Mikä tahan­sa muka­va nuo­tio­pii­ri ei siis ole klus­te­ri. Klus­te­ri tar­vit­see vetä­jän, joka fasi­li­toi klus­te­rin toi­min­taa ja on klus­te­rin yhteys­tie­to ulko­maa­il­maan. Toi­mi­vas­ta klus­te­ris­ta täy­tyy myös löy­tyä tie­toa netis­tä.

MDI:n asian­tun­ti­jat raken­si­vat meil­le kehi­kon, jon­ka perus­teel­la osa oulu­lai­sis­ta klus­te­reis­ta arvioi­tiin. Klus­te­rei­ta ei mis­sään tapauk­ses­sa lai­tet­tu parem­muus- tai muu­hun­kaan jär­jes­tyk­seen, vaan halut­tiin näh­dä tilan­ne­ku­va sii­tä, mis­sä klus­te­rit ovat ja mihin ne ovat menos­sa. Aluk­si arvioi­tiin kokoa: onko klus­te­ri suu­ri vai pie­ni osal­lis­tu­vien yri­tys­ten mää­rän perus­teel­la. Sen jäl­keen klus­te­rin fokuk­sen laa­juut­ta ja toi­min­nan orga­ni­soi­tu­mis­ta. Osa klus­te­reis­ta toi­mii jär­jes­täy­ty­nees­ti ja vakiin­tu­nees­ti, osa puo­les­taan hyvin­kin löy­häs­ti orga­ni­soi­tu­nee­na ver­kos­to­na.

Tut­ki­tut oulu­lai­set klus­te­rit ovat kaik­ki lii­ke­toi­min­ta­läh­töi­siä ja toi­min­nas­saan pai­not­tu­vat lii­ke­toi­min­nan uudis­ta­mi­seen. Pitem­pään toi­mi­neet klus­te­rit kuten raken­nusklus­te­ri, autoklus­te­ri ja Prin­toCent ovat jo toi­min­tan­sa uudis­tu­mis­vai­hees­sa, tuo­reim­mat kuten kier­to­ta­lous­klus­te­ri ja Radio­Park vie­lä etsin­tä­vai­hees­sa, jos­sa tun­nis­te­taan kump­pa­nei­ta ja mah­dol­li­suuk­sia yhteis­työl­le.

Suun­ta aito­jen tar­pei­den perus­teel­la

Oulun TKIO-toi­mi­joi­den yhtei­nen tavoi­te nume­ro 1 on, että yri­tysklus­te­rit luo­vat uut­ta lii­ke­toi­min­taa ja kas­vua yri­tyk­sil­le.

Arvioin­nis­sa havait­tiin, että klus­te­rin kyp­syes­sä tar­vi­taan vai­kut­ta­vim­pien asioi­den löy­tä­mis­tä ja nii­hin panos­ta­mis­ta. Klus­te­ri ei saa olla ver­kos­to, jota kas­va­te­taan ilman pää­mää­rää. Tavoit­tei­den aset­ta­mi­nen ja toi­min­nan suun­nit­te­lu vaik­ka­pa kol­men vuo­den jak­sois­sa on tapa suun­na­ta klus­te­rin toi­min­taa kehit­tä­mis­tar­pei­den muut­tues­sa. Se aset­taa myös aika­ra­jan tavoit­tei­den saa­vut­ta­mi­sel­le.

Kes­kei­nen klus­te­rien toi­min­ta­muo­to on mät­säys. Klus­te­rit ovat kyen­neet tuke­maan asiak­kai­taan (eli jäse­ni­ään) yhteis­työ­kump­pa­nei­den ja asiak­kai­den sekä poten­ti­aa­lis­ten lii­dien löy­tä­mi­ses­sä. Klus­te­rien on suun­nat­ta­va toi­min­taan­sa jäsen­ten­sä aito­jen tar­pei­den poh­jal­ta. Näi­den jäse­na­siak­kai­den kuu­le­mi­nen ja osal­lis­ta­mi­nen on tär­ke­ää. Klus­te­rin toi­min­nal­le syn­tyy vetoa, kun se vas­taa nii­hin asiak­kai­den tar­pei­siin, joi­hin ei pal­ve­lui­ta muu­ten ole tar­jol­la. Klus­te­rin jäsen­ten sitou­tu­mis­ta ja osal­lis­tu­mis­ta ede­saut­taa yhtei­nen ymmär­rys klus­te­rin mah­dol­lis­ta­mis­ta hyö­dyis­tä. Haas­tee­na tosin on monien klus­te­rien toi­min­nan resurs­sien pro­jek­ti­mai­suus ja siten jat­ku­vuu­den puu­te.

Kir­joit­ta­ja
Pir­jo Kos­ki­nie­mi
vas­tuu­hen­ki­lö, avoi­men inno­vaa­tion pal­ve­lut
pirjo.koskiniemi@businessoulu.com