Kohdealat ja kärkiohjelmat
Kohdealan yhteinen tavoite on kehittää kuntalaisten ja yritysten jokapäiväisiin tarpeisiin digitaalisia ratkaisuja ja monistettavia tuotteita kansainvälisille markkinoille. Kaupunki ja muut allianssikumppanit tukevat ja nopeuttavat kehitystä tarjoamalla pilotointi- ja kaupunki-kehitysympäristöjä.
Digitalisaatio kaupunkiympäristön muutoksessa
Metacity-konsepti edustaa älykaupungin seuraavaa kehitysvaihetta (2.0.). MetaCity Oulu ‑konseptia voidaan kuvata seuraavilla tavoilla: Toteuttaa toimintatapojen ja palvelujen muutoksen hyödyntämään monipuolisesti uudenlaisia digitaalisia mahdollisuuksia. Nojautuu monitieteiseen tutkimukseen, joka hyödyntää huipputason ICT-teknologiatutkimusta toimien eri hankkeiden yhteiskehittämisen ympäristönä. Ympäristö, joka kehittyy jatkuvasti ja jossa tutkijat, yritykset, start-upit, kaupunkisuunnittelijat ja kansalaiset kohtaavat luoden vaikuttavuutta aikaansaavia ekosysteemejä. Kokeilualue, jossa voidaan kehittää, pilotoida ja skaalata älykaupungin digitaalisia ja virtuaalisia sovelluksia, palveluita, kokemuksia ja tuntemuksia pohjautuen tutkimuksen ja yritysten tuotekehityksen innovaatioihin. Menetelmä, joka tuo uuden ulottuvuuden siihen, kuinka digitaalisia ja virtuaalisia sisältöjä koetaan tieteessä, teknologiassa, työssä, vapaa-ajassa ja kulttuurissa. Konsepti, jonka keskeiset teemat ovat kestävä kehitys, digitaalinen tasavertaisuus, osallistaminen ja resilienssi. Ensimmäisessä vaiheessa Metacity-konsepti rajautuu maantieteellisesti Linnanmaa-Kaijonharju alueelle.
Data on merkittävä osa nykypäivän elämää. Data-analytiikan kärkiohjelma keskittyy itse dataan, miten sitä voitaisiin käsitellä, hyödyntää ja jakaa riippumatta siitä mitä data itsessään on. Tavoitteena on yhdistää Oulun alueen toimijoita nousevan datatalous-teeman aallolle ja mahdollistaa dataekosysteemien kehittyminen – Oulu Data Spaces. Alueen koulutus- ja tutkimustoimijat yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa voivat kärkiohjelmassa suunnata voimansa uuteen osaamiseen ja liiketoimintamahdollisuuksiin.
Oulun alue on merkittävä automatisoidun liikkumisen osaamiskeskittymä Euroopassa. Kärkiohjelma yhdistää tutkimuksen ja elinkeinoelämän tavoitellen ohjelmistoihin ja eri teknologioihin perustuvaa skaalautuvaa kansainvälistä liiketoimintaa. Kohteet ovat autoista työkoneisiin ja robottiajoneuvoista drooneihin sekä niihin liittyvät erilaiset toimintaympäristöt. Ohjelma kokoaa fyysiset kehitys- ja testausalustat yhdeksi palvelutarjoamaksi sekä tutkimukselle että yrityksille. Oulun autoklusteri osana kärkiohjelmaa avaa markkinakanavia yrityksille ajoneuvoteollisuuden arvoketjuihin erityisesti Euroopassa.
Kohdealan tavoitteena on vuoteen 2027 mennessä rakentaa Oulusta vetovoimainen virtuaalisen terveyden ja hyvinvoinnin palveluiden innovointi‑, tutkimus‑, testaus- ja kehitysympäristö, joka on vahvasti verkostoitunut kansallisesti ja kansainvälisesti.
Digitaaliset hyvinvoinnin ja terveyden ratkaisut
OuluHealth-ekosysteemiin on muodostunut kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä digitaalisen terveyden ja datapohjaisen tutkimus- ja innovaatiotoiminnan keskittymä. Dataratkaisut ennakoivassa terveydenhuollossa ‑kärkiohjelma edistää hyvinvointi- ja terveystiedon hyödyntämisen edellytyksiä yritysten, tutkimuksen ja terveyspalvelutuottajien liike- ja datatoiminnan tehostamiseksi. Ohjelma kehittää datan jakamisen ja datayhteistyön kyvykkyyttä alueella älykkäiden digiterveys- ja dataratkaisujen rakentamiseksi ennakoivan terveydenhuollon sekä hyvinvoinnin tueksi. Datayhteistyön mallit ja yhtenäiset toimintatavat selkeyttävät yhteiskehittämistä. Datayhteistyöalustat tarjoavat toimintaympäristöjä ja asiantuntijuutta kehittämisen ja testaamiseen.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde toimii edelläkävijänä sosiaali- ja terveysalan innovaatio- ja kehittämistyössä. Pohteen kehittämistoiminnan tavoitteena on uudistaa sote-palvelutuotantoa, parantaa asukkaille tarjottavia palveluja sekä kehittää toiminnan vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta. Tämä työ perustuu strategisiin valintoihin ja tiiviiseen yhteistyöhön eri sidosryhmien kanssa, sekä kansallisesti että kansainvälisesti.
Kärkiohjelman tavoitteena on kehittää sekä vaikuttavia digitaalisia ratkaisuja että sosiaali- ja terveysalan innovaatioita, joilla parannetaan palvelujen laatua ja saatavuutta.
Ekosysteemin toimijoiden, kuten palveluntarjoajien, tutkijoiden, yritysten ja koulutusorganisaatioiden, kanssa yhteiskehitetään uusia virtuaalipalvelutuotannon malleja sekä varmistetaan innovaatioiden ja kehitysideoiden nopea testaaminen ja käyttöönotto. Näin edistetään älykkäämpien, tehokkaampien ja vaikuttavampien ratkaisujen ja toimintamallien juurtumista käytäntöön Pohteen palveluissa ja alueen asukkaiden hyväksi.
Kärkiohjelma mahdollistaa merkittävät edistysaskeleet sekä digitaalisten ratkaisujen että innovatiivisten sote-palveluiden kehittämisessä.
Ouluun, tulevaisuuden sairaalan välittömään läheisyyteen on tavoitteena rakentaa Euroopan johtava, digitaaliseen terveyteen keskittyvä TKIO-keskus, OYSTER. Keskuksessa tulevaisuuden terveysteknologian ja palveluiden kehitystä kiihdytetään ainutlaatuisissa puitteissa hyödyntäen ja soveltaen 5G- ja myöhemmin tulevaisuudessa myös 6G-huippututkimuksen tuloksia. OYSTER keskus rakentuu vaiheittain, ja ensimmäisessä vaiheessa edistetään terveys- ja life science hautomoa sekä OuluHealth Labs testausympäristön kehittämistä ja laajentamista erityisesti dataan ja digitaalisiin ratkaisuihin liittyen.
Kohdealan tavoitteena on kiertotalouden edistäminen, jossa tuotanto ja kulutus perustuvat yhä enemmän vastuullisiin raaka-aineisiin ja uusiutuvaan energiaan, palveluihin omistamisen sijaan, pitkäikäisiin tuotteisiin, resurssien jakamiseen sekä materiaalien uusiokäyttöön.
Kestävä kiertotalous ja puhtaat ratkaisut
Uuden sukupolven energiatuotteet ja ‑palvelut kärkiohjelman tavoitteena on kehittää monistettava hiilineutraali ekosysteemi, jossa uusiutuvista energialähteistä tuotettu energiatuotanto on kestävällä pohjalla ja jossa turpeen käytöstä energialähteenä voidaan luopua kansallisten linjausten ja päätösten mukaisesti. Tavoitteena on, että ekosysteemissä tuotettu tieto on uuden sukupolven energiatuotannon keskiössä ja se luo uusia liiketoimintamuotoja sekä ‑mahdollisuuksia uusiutuvien energialähteiden käytössä. Energiaekosysteemissä toimiva energialaboratorio kehittyy ja tarjoaa palveluita niin liiketoiminnan kuin tutkimuksen tarpeisiin.
Jäte- ja sivuvirtojen uudet ratkaisut kärkiohjelman tavoitteena on, että Oulun alueella kehitetään aiempaa enemmän uusia korkean arvon ja korkean volyymin tuotteita erilaisista jäte- ja sivuvirroista samalla kun tavoitellaan vähähiilisyystavoitteiden toteutumista. Kärkiohjelma tukee alueella toimivien kiertotalousratkaisuja kehittävien yritysten tavoitetta olla kansainvälisesti tunnustettu kiertotalouden keskittymä ja johtava jätevirtojen arvonnoston yhteistyökumppani.
Terästeollisuus on merkittävä kansainvälinen toimiala Perämerenkaaren alueella kattaen koko arvoketjun suurista veturiyrityksistä pienempiin toimijoihin ja alan huippututkimukseen. Terästeollisuus on myös suurimpia yksittäisiä hiilidioksidipäästöjen aiheuttajia maailmassa, jonka vuoksi alan yrityksillä ja tutkijoilla on tärkeä rooli vihreässä siirtymässä. Kärkiohjelmalla mahdollistetaan innovaatioekosysteemi, joka yhdistää nopeasti alan huippuosaamisen yritysten liiketoimintaan. Tavoitteena on maailmanluokan ohjelma hiilineutraalin teräksen arvoketjun uudistamisessa. Kärkiohjelman Must Win Battle on vetytalous ja siihen liittyvät arvoketjut, jolla edistetään, kehitetään ja mahdollistetaan tulevaisuuden vetyliiketoiminnan käynnistäminen.
Älykkäitä ratkaisuja globaaleihin vesihaasteisiin tutkimuksen ja yritysten yhteistyöllä.
Kohdealan tavoitteena on tukea läpileikkaavasti OIA:n muita kohdealoja ja kärkiohjelmiin pohjautuvan liiketoiminnan kasvua, yritysten osaamistarpeiden ja osaavan henkilöstön kohtaamista ja osaamisen hankkimista.
Startup-yrittäjyyden, jatkuvan oppimisen ja yritysekosysteemien tuki
Startup-yrittäjyyden kärkiohjelma rakentaa Ouluun pohjoisen Euroopan vetovoimaisinta ja tuloksellisinta startup-ekosysteemiä. Ekosysteemin energisenä ytimenä toimivat innovatiiviset ihmiset, joiden muodostamia tiimejä tuetaan monipuolisilla palveluilla, ohjelmilla sekä tapahtumilla. Kärkiohjelman tavoitteena on liittää Oulun startup-ekosysteemi osaksi globaalia startup-verkostoa ja näin vahvistaa kuvaa Oulusta innovaatiolähtöisen liiketoiminnan keskittymänä.
Jatkuvan oppimisen kärkiohjelma vastaa yritysten osaamistarpeiden ja osaavan henkilöstön kohtaamiseen ja tarvittavan osaamisen hankkimiseen. Keskeisenä kasvun tekijänä yrityksissä on osaava henkilöstö, jonka saatavuutta tuetaan niin lyhyellä kuin pitkälläkin tähtäimellä järjestettävillä koulutuksilla. Uudet innovaatiot saavat ravintonsa uudesta osaamisesta!
Yritysekosysteemien tuki ‑kärkiohjelma edistää ekosysteemien ja klustereiden rakentumista. Tarjoamme hyviä käytäntöjä verkostoitumiseen ja tuemme yritysten tuotekehityksen kiihdyttämistä kokeilemisen, pilotointien ja testausten avulla. Asiakasymmärrystä lisätään yhteiskehittämisen keinoin. Toteutamme avoimeen innovaatioon perustuvia haastelähtöisiä tapahtumia ja erilaisia työpajoja, joissa kehitetään uusia ratkaisuja.