Data ja jätevesi virtaavat Ervastinrannassa
Kuvassa VTT:n erikoistutkija Erkki Siira.
Oulussa on käynnissä merkittävä jäteveden hallintaan tarvittavan teknologian hanke Water TestBed, jossa data ja vesiosaaminen yhdistyvät konkreettisella tavalla. Hankkeessa ovat mukana Oulun yliopisto ja Oulun Vesi. Oulun yliopisto tuo hankkeeseen algoritmien kehittämistä ja palvelumuotoilua, kun taas Oulun Vesi toimii testaajana vesihuollon kehittämisessä. MetaCity Oulu ‑hankkeen kautta Oulun Veden kanssa yhteistyötä tekee VTT, joka siten myös liittyy mukaan Water TestBed ‑projektiin. VTT keskittyy erityisesti tutkimuspuoleen ja data-avaruusympäristön kehittämiseen EU:n datastrategian prinsiippien mukaisesti.
VTT:n erikoistutkija Erkki Siira kertoo, että jätevedestä saatavalle datalle on tarvetta kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
– Water TestBedin testausympäristössä tutkijat ja yritykset voivat testata omia laitteitaan ja tutkittavia kohteitaan, kuten esimerkiksi jäteveden lämpötilaa ja sähkönjohtavuutta sekä jätevedensuodattimien toimintaa. Testausympäristö mahdollistaa myös algoritmien kehittämisen jäteveden käsittelyn optimoimiseksi, mikä voi tulevaisuudessa esimerkiksi vähentää kemikaalien käyttöä ja parantaa jätevesiprosessien tehokkuutta.
Datan kerääminen ja jakaminen on tärkeää monissa muissakin vesialaan liittyvissä käyttötapauksissa, mutta jätevesi on sen ensimmäinen konkreettinen implementaatio. Datan kerääminen jätevedestä on myös itsessään merkityksellistä.
– Datan avulla saatava ymmärrys mahdollistaa jäteveden tehokkaamman käsittelyn, ja datan kerääminen useamman vuoden ajalta mahdollistaa prosessien optimoinnin sää- ja vuodenaikavaihteluiden mukaan. Hanke tähtää siihen, että organisaatiot oppivat käyttämään ja jakamaan dataa tehokkaammin.
OIA:n kärkiohjelmat hyödyntävät dataa testausympäristöissä
Siira toimii myös Oulun innovaatioallianssi OIA:n Data-analytiikka ‑kärkiohjelman vetäjänä. Sitä tehdään yhdessä Oulun Vesi ‑liikelaitoksen kanssa, ja mukana on toinenkin kärkiohjelma, Pirkko Taskisen vetämä Vesiklusteri. Kärkiohjelmat tekevät keskenään yhteistyötä myös Vesiklusterin Water TestBed ‑hankkeessa, ja Data-analytiikka ‑kärkiohjelma tuo mukanaan data-avaruuden osaamista, jota siinä voidaan hyödyntää.
Data-avaruus on suhteellisen tuore konsepti. Teknologista kehitystä tapahtuu paljon ja nopeasti, mutta tiedon säilyttäminen ja jakaminen muuttuu yhä olennaisemmaksi organisaatioiden välillä datatalouden yleistyessä. Tähän vaikuttaa muun muassa tekoäly, jolla on suuri datan tarve. Data-avaruus on myös yksi osa EU:n datastrategiaa.
– Data-avaruus on tapa jakaa dataa luotetussa ympäristössä. Ervastinrannassa jätevettä hyödyntävät yritykset voivat vaihtaa tärkeää dataa keskenään, ja jokainen taho voi itse päättää, kenen kanssa jakaa oman datansa. Data-avaruus kuitenkin mahdollistaa tietosuojahygienian, eli kilpailijat eivät pääse näkemään toistensa jakamia tietoja.
Koska Water TestBed toimii aidossa jätevesiverkkoympäristössä, se tarjoaa yrityksille mahdollisuuden testata ja kehittää uusia ratkaisuja käytännössä. Ratkaisujen avulla voidaan luoda uutta ja kehittää olemassa olevaa liiketoimintaa. Lisäksi Water TestBedillä haetaan tehoa vesihuoltoinfran vanhenevien laitteiden toimintaan ja uuden teknologian tuomista nykyisten rinnalle. Data on tässäkin keskeisessä roolissa.
Tavoitteena tehokkaampi jätevedenkäsittelyjärjestelmä
Water TestBed on tärkeä askel myös kiertotalouden edistämisessä.
– Hankkeen tavoitteena on vesihuollon laadun ja luotettavuuden parantaminen mahdollisimman kustannustehokkaasti. Se taas voisi mahdollistaa esimerkiksi energiankulutuksen ja putkistovuotojen vähentämisen. Data on keskeisessä roolissa näiden tavoitteiden saavuttamisessa, Siira toteaa.
– Datan jakamiseen liittyy myös tietoturvariskejä. Tämän vuoksi jaamme tietoa varovaisesti ja valvomme, mitkä tahot sitä pääsevät tarkastelemaan. Datan jakaminen kuitenkin mahdollistaa toimialarajat ylittävän yhteistyön eri tahojen kesken.
Water TestBedin rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä Ervastinrannan jätevedenpuhdistamolla Haukiputaalla, ja alustavan aikataulun mukaan ensimmäiset valmiit järjestelmät voisivat olla toiminnassa jo tulevana talvena. Hanke on konkreettinen esimerkki siitä, kuinka data-avaruutta ja jätevesiteknologiaa tutkimalla voidaan luoda toimivampia prosesseja ja parantaa vesihuollon kestävyyttä.