Oam­kin Hybri­di­la­bo­ra­to­rio toi­mii vähä­hii­lis­ten ener­gia­rat­kai­su­jen kehit­tä­mi­sym­pä­ris­tö­nä

Oulun ammat­ti­kor­kea­kou­lu Oamk on jo kuu­den vuo­den ajan kehit­tä­nyt hybri­di­la­bo­ra­to­rio­ta, jos­sa suun­ni­tel­laan vähä­hii­li­siä ener­gian­tuo­tan­non rat­kai­su­ja. Samal­la se toi­mii ener­gia­tek­nii­kan opis­ke­li­joi­den oppi­mi­sym­pä­ris­tö­nä tar­jo­ten mah­dol­li­suu­den käy­tän­nön­lä­hei­seen oppi­mi­seen. Labo­ra­to­rion tar­koi­tuk­se­na on vas­ta­ta ener­gia­tek­nii­kan alan kas­va­viin tar­pei­siin ja tar­jo­ta myös yri­tyk­sil­le tilo­ja ja resurs­se­ja vähä­hii­lis­ten rat­kai­su­jen tut­ki­muk­seen.

Oam­kin vähä­hii­lis­ten rat­kai­su­jen kehit­tä­mis­pääl­lik­kö Rau­no Top­pi­la sekä digi­taa­lis­ten ja vähä­hii­lis­ten rat­kai­su­jen pro­jek­ti­pääl­lik­kö Kal­le Nuor­ti­mo ker­to­vat, että labo­ra­to­rio on tär­keä osa Oulun alu­een ener­gia- ja tut­ki­mus­kent­tää.

– Hybri­di­la­bo­ra­to­rio tar­jo­aa alu­een yri­tyk­sil­le ja tut­ki­musyh­tei­söl­le mah­dol­li­suu­den kehit­tää, tes­ta­ta ja opti­moi­da moni­puo­li­sia ener­gian­tuo­tan­to­rat­kai­su­ja. Täl­lä het­kel­lä kes­ki­tym­me muun muas­sa bio­ener­gian, geo­ter­mi­sen ener­gian, aurin­ko­ve­dyn ja läm­pö­ak­ku­jen tut­ki­mi­seen ja kehit­tä­mi­seen, Top­pi­la selit­tää.

Moni­puo­li­nen oppi­mi­sym­pä­ris­tö tule­vai­suu­den insi­nöö­reil­le

Hybri­di­la­bo­ra­to­rion yksi pää­ta­voit­teis­ta on tar­jo­ta ener­gia­tek­nii­kan opis­ke­li­joil­le moni­puo­li­nen oppi­mi­sym­pä­ris­tö, jos­sa he pää­se­vät näke­mään ja oppi­maan, miten eri­lai­set bio­ener­gian ja ei-fos­sii­li­sen ener­gian tuo­tan­non tek­no­lo­giat toi­mi­vat.

– Tule­vai­suu­den ener­gia­tek­nii­kan insi­nöö­reil­lä täy­tyy olla laa­ja ymmär­rys eri ener­gia­muo­to­jen kuor­mit­ta­vuu­des­ta ja nii­den käy­tön opti­moin­nis­ta. Ensim­mäi­set ener­gia­tek­nii­kan insi­nöö­rit val­mis­tu­vat vuon­na 2029, ja hei­dän osaa­mi­sen­sa tulee ole­maan avai­na­se­mas­sa, kun Suo­mi pyr­kii saa­vut­ta­maan hii­li­neut­raa­lius­ta­voit­teen­sa vuo­teen 2035 men­nes­sä. Kou­lu­tuk­sen laa­tu hei­jas­tuu myös työ­elä­mään, ker­too Nuor­ti­mo.

Uusia kehit­tä­mis­hank­kei­ta on hah­mo­tel­tu muun muas­sa yhdis­tä­mäl­lä ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen ener­gia­la­bo­ra­to­rioi­ta yhdek­si suu­rem­mak­si koko­nai­suu­dek­si, joka kom­mu­ni­koi digi­taa­li­sen tie­don avul­la. Toteu­tues­saan tämä mah­dol­lis­tai­si ener­gia­rat­kai­su­jen demon­straa­tiot reaa­lia­jas­sa ja datan jaka­mi­sen eri toi­mi­joi­den kes­ken. Myös yri­tyk­set pää­si­si­vät tes­taa­maan, miten eri­lai­set tek­ni­set rat­kai­sut ja nii­den vaih­ta­mi­set vai­kut­ta­vat koko­nai­suu­teen ja sen osa­pro­ses­sei­hin.

– Labo­ra­to­rion kehi­tyk­seen ja toi­min­nan laa­jen­ta­mi­seen on läh­te­nyt mukaan monia sidos­ryh­miä, jois­ta kes­kei­sim­piä ovat alu­een yri­tyk­set ja Oulun Inno­vaa­tio­al­lians­si OIA. Rahoi­tus on edis­tä­nyt labo­ra­to­rio­ke­hi­tys­tä mer­kit­tä­väs­ti, ja olem­me kii­tol­li­sia myös Suo­men Yli­opis­to­kiin­teis­tö­jen vuo­kraa­mis­ta tilois­ta, Top­pi­la ker­too.

Top­pi­lan ja Nuor­ti­mon mukaan poh­joi­sen alu­een mer­ki­tys tulee koros­tu­maan tule­vai­suu­den ener­gia­mur­rok­ses­sa enti­ses­tään. Alu­eel­le kes­kit­tyy pal­jon ener­gian­tuo­tan­non infra­struk­tuu­re­ja, ja esi­mer­kik­si Lapin alu­eel­la tuu­li- ja aurin­koe­ner­gian tuo­tan­to on Suo­men suu­rin­ta.

– Hank­keen jäl­kei­nen jat­ku­vuus on ener­gia­rat­kai­su­jen kehi­tyk­sel­le hyvin tär­ke­ää. Uusiu­tu­va ener­gia on osa tule­vai­suut­ta.

Yhteis­työn avul­la tuo­daan eri­lai­set tek­nii­kat osak­si koko­nai­suut­ta

Hybri­di­la­bo­ra­to­rion seu­raa­vat kehi­ty­sas­ke­leet kes­kit­ty­vät fyy­sis­ten demon­straa­tio­rat­kai­su­jen lop­puun­saat­ta­mi­seen. Nuor­ti­mo ker­too, että täl­lä het­kel­lä esi­mer­kik­si geo­ter­mi­sen ener­gian tuo­tan­toa demon­stroi­daan Oulun alu­een gra­niit­ti­muo­dos­tel­mis­sa porat­tu­jen kes­ki­sy­vien (600 met­riä) tut­ki­mus­kai­vo­jen avul­la. Niis­tä on tar­koi­tus kehit­tää myös digi­taa­li­nen kak­sos­mal­li yhteis­työs­sä Oulun yli­opis­ton kans­sa.

– Tavoit­tee­nam­me on monie­ner­giaop­ti­moin­ti, eli luo­da koko­nais­ku­va sii­tä, miten eri tek­nii­kat toi­mi­vat osa­na koko­nai­suut­ta. Esi­mer­kik­si läm­pö­ak­ku­hank­kees­sa kes­ki­tym­me akku­ke­hi­tyk­sen demoi­hin yhteis­työs­sä Oulun yli­opis­ton kans­sa. Yli­opis­to tut­kii kier­rä­tys­ma­te­ri­aa­lien sovel­tu­vuut­ta ja me puo­les­taan tut­kim­me, mikä on akun raken­ne ja mihin se sovel­tuu ener­gian­tuot­ta­jak­si. Tule­vai­suu­des­sa haluai­sim­me myös teh­dä demon­straa­tion sii­tä, miten akku raken­ne­taan kier­rä­tys­ma­te­ri­aa­leis­ta.

Labo­ra­to­rion tule­vai­suu­den­suun­ni­tel­mia ohjaa aja­tus kes­tä­väs­tä kehi­tyk­ses­tä ja kan­sain­vä­li­sis­tä yhteis­työ­ver­kos­tois­ta.

– Raken­nam­me täl­lä het­kel­lä alu­eel­li­sia ympä­ris­tö­jä ja osal­lis­tum­me kan­sal­li­siin ja kan­sain­vä­li­siin yhteis­työ­ver­kos­toi­hin. Tule­vai­suu­des­sa tavoit­tee­na on laa­jen­taa yhteis­työ­tä Euroo­pan tasol­le, mikä vaa­tii pit­kä­jän­teis­tä työ­tä ja sitou­tu­mis­ta sekä kou­lu­tuk­sen että tut­ki­muk­sen kehit­tä­mi­seen, Top­pi­la tote­aa.

– Vuo­sia teh­ty työ poh­jus­taa sitä, että olem­me pik­ku­hil­jaa menos­sa Euroo­pan suun­taan. Uusiu­tu­va ener­gia on glo­baa­li tule­vai­suu­den osa-alue, johon myös opis­ke­li­jam­me pää­se­vät kon­kreet­ti­ses­ti vai­kut­ta­maan. Alu­eel­li­ses­ti yhteis­työ eri oppi­lai­tos­ten ja yri­tys­ten välil­lä aut­taa vie­mään kehi­tys­tä eteen­päin ja jaka­maan arvo­kas­ta koke­mus­ta ja tie­toa laa­jem­min­kin, Nuor­ti­mo kiteyt­tää.